Prezentam in continuare procedura de depunere a deconturilor de TVA pentru membrii unui grup fiscal, dar si a decontului consolidat al reprezentantului grupului fiscal unic.
Este important de mentionat ca inca de la data implementarii grupului fiscal, membrii au anumite obligatii.
Procedura deconturi TVA grup fiscal: raspunsul specialistului
Procedura de implementare si de administrare a grupului fiscal unic, precum si pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare este aprobata prin OPANAF 3006/2016, cu modificarile si completarile ulterioare.
- Ian 2040 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 2099 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
De la data implementarii grupului fiscal unic, fiecare membru al grupului completeaza Decontul de taxa pe valoarea adaugata (300) pentru operatiunile proprii si il transmite reprezentantului desemnat al grupului fiscal unic, in vederea intocmirii Decontului consolidat de taxa pe valoarea adaugata.
Decontul consolidat de taxa pe valoarea adaugata se intocmeste de reprezentantul grupului, utilizand modelul formularului (300) "Decont de taxa pe valoarea adaugata", aprobat prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, in care cumuleaza informatiile privind operatiunile desfasurate de toti membrii grupului.
Decontul consolidat de taxa pe valoarea adaugata, in care reprezentantul grupului inscrie la rubrica "Date de identificare a persoanei impozabile" si sintagma "reprezentant al grupului fiscal unic", se depune, in numele grupului fiscal unic, la organul fiscal competent.
In primul decont consolidat de taxa pe valoarea adaugata depus dupa implementarea grupului fiscal unic se preiau din deconturile fiecarui membru al grupului soldul sumei pozitive din perioada fiscala anterioara, ramasa neachitata, respectiv soldul sumei negative din perioada fiscala anterioara, nesolicitata la rambursare.
Deconturile de taxa pe valoarea adaugata intocmite de fiecare membru al grupului se depun, cu titlu informativ, de catre reprezentantul grupului fiscal unic la organul fiscal competent, odata cu decontul consolidat de taxa pe valoarea adaugata.
Organul fiscal prelucreaza in Sistemul informatic de administrare a creantelor numai decontul consolidat de taxa pe valoarea adaugata depus de reprezentantul grupului, nu si deconturile de taxa pe valoarea adaugata cu titlu informativ ale membrilor.
SAF-T Ghid de raportare corecta
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Deconturile de taxa pe valoarea adaugata intocmite de fiecare membru al grupului se utilizeaza pentru verificarea datelor inscrise de reprezentantul grupului in decontul consolidat de taxa pe valoarea adaugata aferent aceleiasi perioade.
Deconturile de taxa pe valoarea adaugata intocmite de fiecare membru al grupului nu se prelucreaza in sistemul informatic, ci se arhiveaza la dosarul fiscal al fiecarui membru al grupului.
Daca, in urma verificarii efectuate, rezulta necorelari, organul fiscal notifica reprezentantului grupului in vederea corectarii informatiilor din decont.
Decontul de TVA (300) se transmite tot prin intermediul portalului e-guvernare.ro
In concluzie, fiecare membru al grupului fiscal, altul decat reprezentantul:
1. raporteaza in decontul de taxa orice livrare de bunuri, prestare de servicii, import sau achizitie intracomunitara de bunuri sau orice alta operatiune realizata de sau catre acesta pe parcursul perioadei fiscale;
2. trimite decontul sau de taxa reprezentantului;
3. nu plateste nicio taxa datorata si nu solicita nicio rambursare conform decontului sau de taxa;
Reprezentantul grupului:
1. preia, in primul decont consolidat, soldurile taxei de plata de la sfarsitul perioadei fiscale anterioare, neachitate pana la data depunerii acestui decont, precum si soldurile sumei negative a taxei pentru care nu s-a solicitat rambursarea din deconturile de TVA ale membrilor grupului aferente perioadei fiscale anterioare;
2. raporteaza in propriul decont de taxa, orice livrare de bunuri, prestare de servicii, import sau achizitie intracomunitara de bunuri ori de servicii, precum si orice alta operatiune realizata de sau catre acesta pe parcursul perioadei fiscale;
3. raporteaza intr-un decont consolidat rezultatele din toate deconturile de TVA primite de la alti membri ai grupului fiscal, precum si rezultatele din propriul decont de taxa pentru perioada fiscala respectiva;
4. depune la organul fiscal competent toate deconturile de taxa ale membrilor, precum si formularul de decont de taxa consolidat;
5. plateste sau, dupa caz, solicita rambursarea taxei care rezulta din decontul de taxa consolidat.
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Dana Hristu - Consultant fiscal si expert contabil si auditor financiar.