email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Analiza zilei: ANAF a stabilit procedura de aprobare a transferului sumelor din contul de TVA

OANAF 2927/2017procedura de transfercontul de tvacont de tva

Prin OANAF 2.927/2017 publicat in MOF nr. 813 din 13 octombrie 2017 a aprobata Procedura de transfer a sumelor din contul de TVA. 

Concret, este vorba de transferul urmatoarelor sume din contul de TVA in contul curent al persoanei impozabile:

1. sume rezultate ca urmare a unor corectii in urma unor erori materiale in procesul de plata, pentru care restituirea se efectueaza intr-un alt cont decat un cont de TVA;

2. sume rezultate ca urmare a corectarii facturilor sau ca urmare a ajustarii bazei de impozitare a TVA conform art. 287 din Codul fiscal (retururi, reduceri comerciale acordate dupa emiterea facturilor s.a.), pentru care restituirea se efectueaza intr-un alt cont decat un cont de TVA; 

3. sume transferate in contul curent al titularului deschis la aceeasi institutie de credit sau in contul de disponibil distinct deschis la aceeasi unitate a Trezoreriei Statului, dupa caz, in limita sumelor transferate anterior din contul curent al titularului deschis la aceeasi institutie de credit sau din contul de disponibil distinct deschis la aceeasi unitate a Trezoreriei Statului, dupa caz;

4. sume transferate in contul curent, in cazul persoanelor care nu mai au obligatia de a avea un cont de TVA si nu mai au obligatii de plata privind TVA; 



5. sume reprezentand TVA achitat in numerar, cu exceptia celor retinute din incasarile in numerar sau cu cardul din contul curent.  

Pentru a putea efectua aceste transferuri persoanele  impozabile trebuie sa depuna la organul fiscal competent Formularul 310 – ”Cerere pentru aprobarea transferului sumelor din contul de TVA”. Prin OANAF 2927/2017 a fost aprobat si modelul acestui formular. Cererea se depune in format electronic, pe portalul e-guvernare, sub forma unui fisier PDF care are atasate doua fisiere:

  • un fisier XML;
  • un fisier cu extensia zip care va contine documentele justificative anexate la cerere.

In functie de natura sumelor solicitate, cererea va fi insotita de urmatoarele documente justificative:

1. Pentru sumele rezultate ca urmare a unor corectii in urma unor erori materiale in procesul de plata: instrumente financiar bancare de plata, extrase de cont, facturi.
2. Pentru sumele rezultate ca urmare a corectarii facturilor sau ca urmare a ajustarii bazei de impozitare a TVA conform art. 287 din Codul fiscal: ordine de plata, extrase de cont, facturi, contracte si orice alte documente care pot sustine corectarea facturilor sau ajustarea bazei de impozitare a TVA.
3. Pentru sumele transferate in contul curent al titularului deschis la aceeasi institutie de credit sau in contul de disponibil distinct deschis la aceeasi unitate a Trezoreriei Statului: documentele de plata si extrasele de cont din care rezulta suma transferata din contul curent.
4. Pentru sumele reprezentand TVA achitat in numerar, cu exceptia celor retinute din incasarile in numerar sau cu cardul din contul curent: documentele prevazute de lege care au stat la baza platii in numerar si/sau a platilor efectuate cu cardul din contul curent (factura, bonuri fiscale, declaratii vamale de import s.a.), documentele de plata (in numerar, cu cardul din contul curent).

Pentru sumele transferate in contul curent, in cazul persoanelor care nu mai au obligatia de a avea un cont de TVA si nu mai au obligatii de plata privind TVA nu se depun documente justificative – trasferul se aproba pe baza informatiilor din evidenta fiscala.

Cererea trebuie solutionata in termen de 3 zile lucratoare de la data inregistrarii acesteia la organul fiscal. Dupa efectuarea verificarilor organul fiscal emite decizii de solutionare a cererii, prin care se aproba sau se respinge cererea, total sau partial. Inainte de luarea unei decizii de aprobare partiala sau de respingere integrala a cererii organul fiscal asigura exercitarea de catre contribuabil a dreptului de a fi ascultat, potrivit prevederilor art. 9 din Codul de procedura fiscala.

Impotriva deciziei de solutionare a cererii pentru aprobarea transferului sumelor din contul de TVA se poate formula contestatie la organul fiscal emitent, in conformitate cu dispozitiile Codului de procedura fiscala, in termen de 45 zile de la data comunicarii.


de Irina Dumitrescu

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
OANAF 2927/2017procedura de transfercontul de tvacont de tva


Data aparitiei: 16 Octombrie 2017

Votati articolul "Analiza zilei: ANAF a stabilit procedura de aprobare a transferului sumelor din contul de TVA":
Rating:

Nota: 3.33 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X