Prin OANAF 2.927/2017 publicat in MOF nr. 813 din 13 octombrie 2017 a aprobata Procedura de transfer a sumelor din contul de TVA.
Concret, este vorba de transferul urmatoarelor sume din contul de TVA in contul curent al persoanei impozabile:
1. sume rezultate ca urmare a unor corectii in urma unor erori materiale in procesul de plata, pentru care restituirea se efectueaza intr-un alt cont decat un cont de TVA;
2. sume rezultate ca urmare a corectarii facturilor sau ca urmare a ajustarii bazei de impozitare a TVA conform art. 287 din Codul fiscal (retururi, reduceri comerciale acordate dupa emiterea facturilor s.a.), pentru care restituirea se efectueaza intr-un alt cont decat un cont de TVA;
3. sume transferate in contul curent al titularului deschis la aceeasi institutie de credit sau in contul de disponibil distinct deschis la aceeasi unitate a Trezoreriei Statului, dupa caz, in limita sumelor transferate anterior din contul curent al titularului deschis la aceeasi institutie de credit sau din contul de disponibil distinct deschis la aceeasi unitate a Trezoreriei Statului, dupa caz;
4. sume transferate in contul curent, in cazul persoanelor care nu mai au obligatia de a avea un cont de TVA si nu mai au obligatii de plata privind TVA;
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
5. sume reprezentand TVA achitat in numerar, cu exceptia celor retinute din incasarile in numerar sau cu cardul din contul curent.
Pentru a putea efectua aceste transferuri persoanele impozabile trebuie sa depuna la organul fiscal competent Formularul 310 – ”Cerere pentru aprobarea transferului sumelor din contul de TVA”. Prin OANAF 2927/2017 a fost aprobat si modelul acestui formular. Cererea se depune in format electronic, pe portalul e-guvernare, sub forma unui fisier PDF care are atasate doua fisiere:
- un fisier XML;
- un fisier cu extensia zip care va contine documentele justificative anexate la cerere.
In functie de natura sumelor solicitate, cererea va fi insotita de urmatoarele documente justificative:
1. Pentru sumele rezultate ca urmare a unor corectii in urma unor erori materiale in procesul de plata: instrumente financiar bancare de plata, extrase de cont, facturi.
2. Pentru sumele rezultate ca urmare a corectarii facturilor sau ca urmare a ajustarii bazei de impozitare a TVA conform art. 287 din Codul fiscal: ordine de plata, extrase de cont, facturi, contracte si orice alte documente care pot sustine corectarea facturilor sau ajustarea bazei de impozitare a TVA.
3. Pentru sumele transferate in contul curent al titularului deschis la aceeasi institutie de credit sau in contul de disponibil distinct deschis la aceeasi unitate a Trezoreriei Statului: documentele de plata si extrasele de cont din care rezulta suma transferata din contul curent.
4. Pentru sumele reprezentand TVA achitat in numerar, cu exceptia celor retinute din incasarile in numerar sau cu cardul din contul curent: documentele prevazute de lege care au stat la baza platii in numerar si/sau a platilor efectuate cu cardul din contul curent (factura, bonuri fiscale, declaratii vamale de import s.a.), documentele de plata (in numerar, cu cardul din contul curent).
Pentru sumele transferate in contul curent, in cazul persoanelor care nu mai au obligatia de a avea un cont de TVA si nu mai au obligatii de plata privind TVA nu se depun documente justificative – trasferul se aproba pe baza informatiilor din evidenta fiscala.
Cererea trebuie solutionata in termen de 3 zile lucratoare de la data inregistrarii acesteia la organul fiscal. Dupa efectuarea verificarilor organul fiscal emite decizii de solutionare a cererii, prin care se aproba sau se respinge cererea, total sau partial. Inainte de luarea unei decizii de aprobare partiala sau de respingere integrala a cererii organul fiscal asigura exercitarea de catre contribuabil a dreptului de a fi ascultat, potrivit prevederilor art. 9 din Codul de procedura fiscala.
Impotriva deciziei de solutionare a cererii pentru aprobarea transferului sumelor din contul de TVA se poate formula contestatie la organul fiscal emitent, in conformitate cu dispozitiile Codului de procedura fiscala, in termen de 45 zile de la data comunicarii.