In buletinul de stiri de la inceputul lunii septembrie al Federatiei Europeane a Consilierilor Fiscali (ETAF) a fost mentionat unul dintre principalele subiecte de discutie abordate in Parlamentul European. Tema face referire la impozitarea economiei digitale, subiect ce a mai fost abordat pana acum la astfel de intalniri, conform site-ului ceccar.ro.
In data de 29 august, deputatii europeni ai Comisiei ECON (Afaceri economice si monetare) din Parlamentul European au discutat cele doua propuneri lansate de Comisia Europeana privind impozitarea economiei digitale.
Raportorul Dariusz Rosati (deputat european PPE, Polonia) a subliniat, in documentul de pozitie intitulat Impozitarea societatilor comerciale cu o prezenta digitala semnificativa (asa-numita solutie comprehensiva), necesitatea de a actiona pentru a asigura conditii de concurenta echitabile intre intreprinderile traditionale si cele digitale in interiorul Uniunii Europene. In plus, deputatul Dariusz Rosati a pus la indoiala relevanta pragurilor (cifra de afaceri, numarul de contracte si de utilizatori) ce ar trebui, conform propunerii, sa fie utilizate drept criterii pentru determinarea nivelului de organizare a prezentei digitale. Dariusz Rosati a mentionat la final ca ar fi bine sa se stie daca exista sanse reale in cadrul Consiliului de a conveni asupra unei pozitii comune referitoare la aceasta propunere.
In ceea ce priveste solutia provizorie, un impozit de 3% din cifra de afaceri a activitatilor platformelor digitale, raportorul Paul Tang (deputat european S&D, Olanda) a pus problema daca este suficienta o rata de 3%, tinand cont de veniturile uriase ale gigantilor digitali. Oficialul S&D a propus stabilirea unei rate minime, lasand la latitudinea statelor membre sa stabileasca rate de impozitare mai mari, in cazul in care acestea doresc acest lucru.
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Cartea Verde a Contabilitatii
Urmatoarea etapa a discutiilor a fost fixata pentru luni, 10 septembrie 2018. Proiectele de rapoarte pentru aviz urmeaza sa fie pregatite la inceputul lunii octombrie, in vederea votarii in cadrul comisiei ECON in decembrie si in sedinta plenara in ianuarie.
De altfel, in acest context, in perioada 7-8 septembrie, ministrii de Finante din statele membre ale Uniunii Europene au participat la Viena la o intalnire informala. Viitoarea Presedintie a Romaniei la Consiliul Uniunii Europene, negocierile privind Cadrul Financiar Multianual al UE post-2020, viitoarele provocari pentru Banca Europeana de Investitii, stabilitatea financiara si impozitarea economiei digitale in Uniunea Europeana au fost cateva dintre temele care abordate la intalnirea de la Viena, se anunta intr-un comunicat MFP.