Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Distribuire dividende catre nerezidenti: cele mai intalnite probleme si solutiile lor

Data aparitiei: 16 Octombrie 2018
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Distribuire dividende catre nerezidenti: cele mai intalnite probleme si solutiile lor
dividendenerezidenticod fiscalprofit

Distribuirea de dividende catre nerezidenti poate conduce la realizarea unei colectii de probleme, avand in vedere ca exista mai multe probleme care pot sa apara in acest caz daca nu sunteti corect informati. Cu ajutorul unuia dintre consultatii nostri fiscali dezbatem mai jos cele mai intalnite probleme si solutiile lor.


Exemplul nostru il reprezinta o societate persoana juridica romana, platitoare de impozit pe profit, care are drept actionar unic o persoana juridica inregistrata intr-un stat membru - Malta. Perioada de detinere a partilor sociale este de peste 1 an. Activitatea economica a asociatului unic maltez se desfasoara exclusiv prin intermediul unui sediu permanent inregistrat fiscal in Romania. Se decide distribuire de dividende catre asociatul unic. Care sunt obligatiile fiscale (cote de impozitare) ale societatii din Romania aferente distribuirii de dividend catre asociatul unic? Dar ale sediului permanent din Romania al societatii malteze? Sediul permanent inregistrat fiscal prin reprezentant fiscal are obligatia intocmirii si depunerii de situatii financiare anuale?  

 

Distribuire dividende catre nerezidenti: raspunsul specialistului

Venitul platit cu titlu de dividende unei persoane nerezidente, fie ca este persoana fizica sau juridica, face obiectul impunerii in Romania conform art. 223 alin. (1) lit. a), fiind supus impozitului de 5% potrivit art. 224 alin. (4) lit. b). Daca persoana prezinta un certificat de rezidenta fiscala, vor fi facute aplicabile prevederile conventiei pentru evitarea dublei impuneri, aplicabile inclusiv sub aspectul cotei aplicabile impozitului pe dividende.
 
In situatia prezentarii certificatului de rezidenta fiscal se aplica prevederile conventiei, astfel:

In conformitate cu prevederile art. 10 paragraful 2 din Conventia incheiata intre  Romania si  Malta, cand dividendele sunt platite de o societate rezidenta a Romaniei unui rezident al Maltei, care este beneficiarul efectiv al acestora, impozitul roman astfel stabilit nu va depaşi 5% din suma bruta a dividendelor;

La pct. 4 se prevede ca prevederile paragrafelor 1 si 2 nu se aplica daca beneficiarul efectiv al dividendelor, fiind rezident al unui stat contractant, desfaşoara activitate de afaceri in celalalt stat contractant in care societatea platitoare de dividende este rezidenta, printr-un sediu permanent situat acolo, sau exercita in acel celalalt stat contractant profesii independente printr-o baza fixa situata acolo, iar detinerea drepturilor generatoare de dividende in legatura cu care dividendele sunt platite este efectiv legata de un asemenea sediu permanent sau de o asemenea baza fixa. In aceasta situaţie se aplica prevederile art. 7 sau ale art. 15, dupa caz.

 La pct. 5 se stabileste ca atunci  cand o societate rezidenta a unui stat contractant realizeaza profituri sau venituri din celalalt stat contractant, acel celalalt stat contractant nu poate percepe nici un impozit asupra dividendelor platite de acea societate, cu excepţia cazului cand asemenea dividende sunt platite unui rezident al acelui celalalt stat contractant sau cand detinerea drepturilor generatoare de dividende in legatura cu care dividendele sunt platite este efectiv legata de un sediu permanent sau de o baza fixa situata in acel celalalt stat contractant, nici sa supuna profiturile nedistribuite ale societatii unui impozit asupra profiturilor nedistribuite, chiar daca dividendele platite sau profiturile nedistribuite reprezinta, in intregime sau in parte, profituri sau venituri provenind din acel celalalt stat contractant.

Conform legislatiei nationale,veniturile din dividende obtinute de persoana juridica nerezidenta ar putea fi scutite de impozit daca sunt respectate cerintele prevazute de art. 229 alin (1) lit c) din Codul fiscal, si anume:

„Scutiri de la impozitul prevazut in prezentul capitol
(1) Sunt scutite de impozitul pe veniturile obtinute din Romania de nerezidenti urmatoarele venituri:
c) dividendele platite de o persoana juridica romana sau persoana juridica cu sediul social in Romania, infiintata potrivit legislatiei europene, unei persoane juridice rezidente intr-un alt stat membru al Uniunii Europene ori unui sediu permanent al unei intreprinderi dintr-un stat membru al Uniunii Europene, situat intr-un alt stat membru al Uniunii Europene, daca:

1. persoana juridica straina beneficiara a dividendelor indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:

(i) este rezidenta intr-un stat membru al Uniunii Europene si are una dintre formele de organizare prevazute in anexa nr. 1 la titlul II;
(ii) este considerata a fi rezidenta a statului membru al Uniunii Europene, in conformitate cu legislatia fiscala a statului respectiv si, in temeiul unei conventii privind evitarea dublei impuneri incheiate cu un stat tert, nu se considera ca este rezidenta in scopul impunerii in afara Uniunii Europene;
(iii) plateste, in conformitate cu legislatia fiscala a unui stat membru, fara posibilitatea unei optiuni sau exceptari, unul dintre impozitele prevazute in anexa nr. 2 la titlul II sau un impozit similar impozitului pe profit reglementat la titlul II;
(iv) detine minimum 10% din capitalul social al intreprinderii persoana juridica romana pe o perioada neintrerupta de cel putin un an, care se incheie la data platii dividendului.

2. beneficiarul dividendelor este un sediu permanent al unei persoane juridice rezidente intr-un stat membru al Uniunii Europene situat intr-un alt stat membru al Uniunii Europene, iar persoana juridica straina pentru care sediul permanent isi desfasoara activitatea trebuie sa intruneasca cumulativ conditiile prevazute la pct. 1, subpct. (i)-(iv) si profiturile inregistrate de sediul permanent sa fie impozabile in statul membru in care acesta este stabilit, in baza unei conventii pentru evitarea dublei impuneri sau in baza legislatiei interne a acelui stat membru;

3. persoana juridica romana care plateste dividendul indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
(i) este o societate infiintata in baza legii romane si are una dintre urmatoarele forme de organizare: societate pe actiuni, societate in comandita pe actiuni, societate cu raspundere limitata, societate in nume colectiv, societate in comandita simpla;
(ii) plateste impozit pe profit, potrivit prevederilor titlului II, fara posibilitatea unei optiuni sau exceptari. Pentru acordarea acestei scutiri, persoana juridica cu sediul social in Romania, infiintata potrivit legislatiei europene, care plateste dividendul, trebuie sa plateasca impozit pe profit, potrivit prevederilor titlului II, fara posibilitatea unei optiuni sau exceptari;‟
 
In Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal ,la punctul 15., se prevede ca
Conditia privitoare la perioada minima de detinere de 1 an va fi inteleasa luandu-se in considerare hotararea Curtii Europene de Justitie in cazurile conexate: Denkavit International BV, VITIC Amsterdam BV and Voormeer BV v Bundesamt fur Finanzen - C-283/94, C-291/94 si C-292/94, si anume: daca la data platii perioada minima de detinere de 1 an nu este incheiata, scutirea prevazuta in Codul fiscal nu se va acorda.

In situatia in care persoana juridica romana, respectiv sediul permanent din Romania poate face dovada ca perioada minima de detinere de 1 an a fost indeplinita dupa data platii, beneficiarul efectiv persoana nerezidenta poate solicita restituirea impozitelor platite in plus, potrivit prevederilor Codului de procedura fiscala.‟
 
Daca sunt indeplinite conditiile mentionate mai sus, nu se va retine impozit pe dividende in Romania.

Potrivit prevederilor  art. (7) din OMFP 470/2018 , din punct de vedere contabil, sediile permanente din Romania care apartin unor persoane juridice cu sediul in strainatate reprezinta subunitati fara personalitate juridica ce apartin acestor persoane juridice si au obligatia intocmirii situatiilor financiare anuale si a raportarilor contabile cerute de Legea nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. In situatia in care persoana juridica cu sediul in strainatate isi desfasoara activitatea in Romania prin mai multe sedii permanente, situatiile financiare anuale si raportarile contabile cerute de legea contabilitatii se intocmesc de sediul permanent desemnat sa indeplineasca obligatiile fiscale, acestea reflectand activitatea tuturor sediilor permanente.
   
Potrivit prevederilor art. 5 din Legea nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, subunitatile deschise in Romania de societati rezidente in state apartinand Spatiului Economic European au obligatia sa organizeze si sa conduca contabilitatea proprie, potrivit prezentei legi, fara a intocmi situatii financiare anuale pentru propria activitate.
Aceste entitati le intocmesc raportari contabile anuale la 31 decembrie raportari contabile cuprinse in Anexa 2 a ordinului mentionat .

Asadar, sediul permanent va depune raportare contabila intocmita la  31 decembrie si nu situatii financiare anuale.

 


Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Elena Garofil - Consultant fiscal.






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X