Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Cota TVA incepand cu 1 noiembrie 2018. Cum se procedeaza in cazul unei cofetarii?

Data aparitiei: 30 Octombrie 2018
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Cota TVA incepand cu 1 noiembrie 2018. Cum se procedeaza in cazul unei cofetarii?
tva redusservicii de cateringcod fiscal

Va reamintim ca in Monitorul Oficial nr. 854 din 09 octombrie 2018 a fost publicata OUG 89/2018 ce a adus modificari si in materie de TVA. Astfel cota de TVA va fi redusa la 5% si pentru anumite servicii printre care si cele de restaurant si de catering.
 

Vom afla din studiul de caz prezentat mai jos cum se procedeaza in cazul unei societati  hoteliere care detine in incinta hotelului si o cofetarie proprietate de unde clientii pot cumpara produse (prajituri, cafea, apa, ceai) pentru acasa, dar pe care le pot consuma si in incinta cofetariei.

Ce cota TVA se utilizeaza incepand cu 1 noiembrie 2018, vom afla in continuare de la specialistul nostru.
 

Cota de TVA de la 1 noiembrie pentru o cofetarie: raspunsul specialistului

 

Potrivit modificarii aduse art. 291 alin. (3) lit. e) din Codului fiscal prin OUG nr. 89/2018, incepand cu data de 1.11.2018, cota redusa de TVA de 5% se aplica serviciilor de restaurant si de catering,cu exceptia bauturilor alcoolice, altele decat berea care se incadreaza la codul NC 22 03 00 10.
 
La pct. 18 alin. (1) si (2) din Normele metodologice, se prevede ca:



“18. (1) In sensul TVA, serviciile de restaurant si de catering reprezinta servicii care constau in furnizarea de produse alimentare si/sau de bautura, preparate sau nepreparate, pentru consumul uman, insotita de servicii conexe suficiente care sa permita consumul imediat al acestora. Furnizarea de produse alimentare si/sau de bautura este numai unul dintre elementele unui intreg in care predomina serviciile. Serviciile de restaurant constau in prestarea unor astfel de servicii in spatiile prestatorului,iar serviciile de catering constau in prestarea unor astfel de servicii in afara localurilor prestatorului.”

(2) Furnizarea de produse alimentare si/sau de bauturi, preparate sau nu, fie cu transport, fie fara, dar fara vreun alt serviciu conex, nu se considera a fi servicii de restaurant sau catering in sensul alin. (1).”

Prin urmare, pentru prajiturile, cafea, apa, ceai, se va aplica cota de TVA de 5% incepand cu data de 01.11.2018, daca vanzarea acestora se face in cadrul cofetariei (ex.sunt servite in cesti/ pahare de sticla la masa de catre un ospatar) sau sunt transportate de un curier in cazul serviciilor de catering.
 
In cazul in care, produselor pentru acasa, cumparate la pachet de catre client se aplica cota de 9%.
 
Pana la intrarea in vigoare  a OUG nr. 89/2018, asteptam clarificari, in normele metodologice, cu privire la diferitelor situatii care pot aparea in practica.


 

Raspunsul a fost oferit pe portalcontabilitate.ro de Dana Hristu - Consultant fiscal si expert contabil si auditor financiar.






Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"


X