In ultimii ani tot mai multe persoane fizice au obtinut venituri din tranzactionarea unor monede virtuale. Criptomoneda sau moneda virtuala este o moneda nebancara, folosita ca mijloc de plata. Monedele virtuale si activitatea de tranzactionare a acestora nu sunt reglementate de legislatia din Romania. Aceste monede nu sunt recunoscute de BNR si nu sunt reglementate direct de legislatia fiscala. In lipsa unor prevederi clare din Codul fiscal au aparut diferite interpretari cu privire la obligatiile fiscale, declarative si de plata ale persoanelor fizice care au obtinut astfel de venituri.
In data de 19.12.2018 a fost adoptat de senat un Proiect de Lege pentru aprobarea Ordonantei de urgentã a Guvernului nr.25/2018 privind modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru aprobarea unor masuri fiscal-bugetare. Acest proiect a fost promulgat in data de 10.01.2019.
In M.Of. nr. 44 din 17 ianuarie 2019 a fost publicata Legea nr. 30/2019 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 25/2018 privind modificarea si completarea unor acte normative.
Una dintre schimbarile importante aduse vizeaza aceste venituri obtinute de persoanele fizice din transferul de moneda virtuala, respectiv aceste venituri se includ in categoria veniturilor din alte surse prevazute la art. 114 alin. (2) din Codul fiscal. Castigul din transferul de moneda virtuala se determina ca diferenta pozitiva intre pretul de vanzare si pretul de achizitie, inclusiv costurile directe aferente tranzactiei. Castigul sub nivelul a 200 lei/tranzactie nu se impoziteaza cu conditia ca totalul castigurilor intr-un an fiscal sa nu depaseasca nivelul de 600 lei.
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Persoanele fizice care obtin astfel de venituri au obligatia de a depune declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, la organul fiscal competent, pentru fiecare an fiscal, pana la data de 15 martie inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului.