In perioada 5-6 aprilie a avut loc reuniunea informala a ministrilor de finante, la Palatul Parlamentului. Impactul mobilitatii pietei muncii asupra finantelor publice, rolul impozitarii in sprijinirea cresterii economice si pregatirea reuniunilor G20 si FMI din aprilie au fost temele de pe agenda celei de-a doua zi, 6 aprilie, a Ecofin-ului Informal de la Bucuresti.
Libertatea de miscare a fortei de munca este una dintre cele mai importante valori europene care poate imbunatati viata cetatenilor europeni. Cu toate acestea, statele din Estul si din Sud-Estul Europei se confrunta cu mari provocari legate de mobilitatea fortei de munca in spatiul intra-comunitar, care au atat un impact pozitiv, cat si unul negativ.
”Muncitorii care lucreaza in strainatate contribuie la PIB-ul tarii de origine. De ani buni, asta se intampla si in Romania. Cu toate aceasta, mobilitatea fortei de munca poate avea si efecte negative. Este cazul mobilitatii selective, care duce la un exod al creierelor si impiedica cresterea potentiala. In viitorul apropiat, prioritatea noastra ar trebui sa fie gasirea unei solutii comune la nivel european si implementarea unui instrument care sa ne ajute in rezolvarea acestui fenomen”, a declarat Eugen Teodorovici, ministrul de finante si presedintele Consiliului Ecofin.
Ministrii de finante ai UE au discutat despre necesitatea de a reflecta asupra unei viziuni comune si globale a politicilor fiscale ale statelor membre in secolul XXI, luand in considerare atat provocarile actuale, cat si cele emergente si implicatiile lor fiscale. In acest scop, este cruciala nu numai gasirea modalitatilor corecte dar si a nivelului potrivit de actiune.
Va reamintim ca in luna noiembrie 2018, Teodorovici propunea limitarea dreptului de a lucra. Adica fiecarui muncitor sa ii fie limitat dreptul de a lucra intr-o tara, sa se poata face doar pe o anumita perioada. Declaratia initiala a starnit o multime de controverse, asa ca ministrul de Finante a revenit cu cateva lamuriri importante. Acesta a explicat faptul ca Romania se confrunta cu o criza acuta de forta de munca si ca intentia lui a fost de a propune solutii care sa vina in sprijinul nostru al tuturor. Considera ca o eventuala funcție de stabilizare macroeconomică trebuie să aibă în vedere, in special, interesele statelor afectate de deficit al ocupării pe piața muncii si trebuie sa aiba ca principal acop sprijinul financiar pentru actiuni de incurajare a intoarcerii fortei de munca in tarile de origine.
Examen Consultant Fiscal 2024
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
"Poate suna asa mai restrictiva sau de alta factura, dar asta este: trebuie sa invatam, la nivel european, ca, cu cat o zona devine mai saraca, alta devine mai bogata, dar undeva lucrurile se rup. Si, in interesul Uniunii Europene de a tine cu adevarat statele unite, la nivel european, trebuie sa fie cu adevarat acea coeziune sociala, nu intaresti partea de vest si lasi restul Europei, din fel de fel de conditii, in afara", a mai precizat Teodorovici anul trecut.