ANAF a publicat, in data de 19 iunie, un nou proiect de ordin cu impact asupra Declaratiei unice. Documentul propune modificarea si completarea Ordinului presedintelui ANAF nr.49/2019 pentru aprobarea modelului, continutului, modalitatii de depunere si de gestionare a formularului "Declaratie unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice.
Desi un ultima perioada subiectul despre depunerea pe hartie a Declaratiei unice a fost pe buzele tuturor contribuabililor vizati, totusi ANAF nu venise cu nimic concret in acest sens.
Potrivit proiectului publicat la rubrica “Transparenta decizionala”, “declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice nu mai este obligatoriu sa se depuna prin mijloace electronice de transmitere la distanta, ci se poate depune si in format hartie, la registratura organului fiscal competent sau prin posta, cu confirmare de primire. Intrucat stabilirea impozitului pe venit se realizeaza pe fiecare sursa in parte, pentru a veni in sprijinul contribuabililor care au realizat venituri din surse multiple si completeaza declaratia unica in format hartie, prin prezentul proiect de ordin, se propune aprobarea modelului si continutului formularului “Anexa nr..... la Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice”.
Astfel, contribuabilii care realizeaza venituri din mai multe surse din aceeasi categorie de venit completeaza anexa la declaratia unica care se depune impreuna cu aceasta la organul fiscal competent. Anexa la Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice cuprinde numai sectiunile repetitive referitoare la impozitul pe venit.
Totodata, prin prezentul proiect de ordin se propune si adaptarea corespunzatoare a instructiunilor de completare a Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice.
Modul de depunere a declaratiei 1. Declaratia se depune, impreuna cu anexele completate, daca este cazul, astfel: a) in format hartie, direct la registratura organului fiscal sau prin posta, cu confirmare de primire. Declaratia se pune gratuit la dispozitia contribuabilului. Data depunerii declaratiei in format hartie este data inregistrarii acesteia la organul fiscal sau data depunerii la posta, dupa caz. b) prin mijloace electronice de transmitere la distanta, in conformitate cu prevederile legale in vigoare, respectiv: - prin intermediul serviciului "Spatiul privat virtual" (SPV); - pe site-ul e-guvernare.ro, cu semnatura electronica calificata.
Programul de asistenta este pus la dispozitia contribuabililor gratuit de unitatile fiscale subordonate sau poate fi descarcat de pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, la adresa www.anaf.ro. 2. Formularul "Anexa nr. ......... la Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice" se depune numai cu Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice. Veniturile necuprinse in declaratia initiala se declara prin depunerea unei declaratii rectificative.”
Declaratia se completeaza pe surse si categorii de venit, de catre contribuabil sau de catre imputernicitul/curatorul fiscal al acestuia, desemnat potrivit dispozitiilor Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, inscriind corect, complet si cu buna-credinta informatiile prevazute de formular, corespunzatoare situatiei fiscale a contribuabilului.
Persoanele care au realizat venituri din mai multe surse sau categorii de venit pentru care exista obligatia depunerii declaratiei unice vor completa cate o sectiune pentru fiecare categorie si sursa de venit, atat pentru veniturile realizate in anul 2018, cat si pentru veniturile estimate pentru anul 2019 (respectiv sectiunile referitoare la datele privind impozitul pe veniturile realizate, pe surse si categorii de venit din Romania sau din strainatate si/sau datele privind impozitul pe veniturile estimate, pe surse si categorii de venit), utilizand, daca este cazul, si Anexa nr. .... la Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, care se ataseaza la declaratia unica.
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Consultati documentele atasate: