email
CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Un NOU proiect de ordin cu impact asupra Declaratiei unice. Ce a hotarat ANAF

Un NOU proiect de ordin cu impact asupra Declaratiei unice. Ce a hotarat ANAF
declaratia unicaOPANAF nr.49/2019impozit pe venit

ANAF a publicat, in data de 19 iunie, un nou proiect de ordin cu impact asupra Declaratiei unice. Documentul propune modificarea si completarea Ordinului presedintelui ANAF nr.49/2019 pentru aprobarea modelului, continutului, modalitatii de depunere si de gestionare a formularului "Declaratie unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice.
 

Desi un ultima perioada subiectul despre depunerea pe hartie a Declaratiei unice a fost pe buzele tuturor contribuabililor vizati, totusi ANAF nu venise cu nimic concret in acest sens.

Potrivit proiectului publicat la rubrica “Transparenta decizionala”, “declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice nu mai este obligatoriu sa se depuna prin mijloace electronice de transmitere la distanta, ci se poate depune si in format hartie, la registratura organului fiscal competent sau prin posta, cu confirmare de primire. Intrucat stabilirea impozitului pe venit se realizeaza pe fiecare sursa in parte, pentru a veni in sprijinul contribuabililor care au realizat venituri din surse multiple si completeaza declaratia unica in format hartie, prin prezentul proiect de ordin, se propune aprobarea modelului si continutului formularului “Anexa nr..... la Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice”.

 Astfel, contribuabilii care realizeaza venituri din mai multe surse din aceeasi categorie de venit completeaza anexa la declaratia unica care se depune impreuna cu aceasta la organul fiscal competent. Anexa la Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice cuprinde numai sectiunile repetitive referitoare la impozitul pe venit.

Totodata, prin prezentul proiect de ordin se propune si adaptarea corespunzatoare a instructiunilor de completare a Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice.  

Modul de depunere a declaratiei 1. Declaratia se depune, impreuna cu anexele completate, daca este cazul, astfel: a) in format hartie, direct la registratura organului fiscal sau prin posta, cu confirmare de primire. Declaratia se pune gratuit la dispozitia contribuabilului. Data depunerii declaratiei in format hartie este data inregistrarii acesteia la organul fiscal sau data depunerii la posta, dupa caz. b) prin mijloace electronice de transmitere la distanta, in conformitate cu prevederile legale in vigoare, respectiv: - prin intermediul serviciului "Spatiul privat virtual" (SPV); - pe site-ul e-guvernare.ro, cu semnatura electronica calificata.

Programul de asistenta este pus la dispozitia contribuabililor gratuit de unitatile fiscale subordonate sau poate fi descarcat de pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, la adresa www.anaf.ro. 2. Formularul "Anexa nr. ......... la Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice" se depune numai cu Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice. Veniturile necuprinse in declaratia initiala se declara prin depunerea unei declaratii rectificative.”

Declaratia se completeaza pe surse si categorii de venit, de catre contribuabil sau de catre imputernicitul/curatorul fiscal al acestuia, desemnat potrivit dispozitiilor Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, inscriind corect, complet si cu buna-credinta informatiile prevazute de formular, corespunzatoare situatiei fiscale a contribuabilului.

Persoanele care au realizat venituri din mai multe surse sau categorii de venit pentru care exista obligatia depunerii declaratiei unice vor completa cate o sectiune pentru fiecare categorie si sursa de venit, atat pentru veniturile realizate in anul 2018, cat si pentru veniturile estimate pentru anul 2019 (respectiv sectiunile referitoare la datele privind impozitul pe veniturile realizate, pe surse si categorii de venit din Romania sau din strainatate si/sau datele privind impozitul pe veniturile estimate, pe surse si categorii de venit), utilizand, daca este cazul, si Anexa nr. .... la Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, care se ataseaza la declaratia unica.

 

Consultati documentele atasate:

Proiectul de ordin

ANEXA 1

ANEXA 2

Referatul de aprobare


Citeste si: Scrisoare de la ANAF pentru cei inscrisi in SPV. Nu trebuie sa astepte ultima zi ca sa depuna Declaratia unica


de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
declaratia unicaOPANAF nr.49/2019impozit pe venit


Data aparitiei: 20 Iunie 2019

Votati articolul "Un NOU proiect de ordin cu impact asupra Declaratiei unice. Ce a hotarat ANAF":
Rating:

Nota: 4.27 din 5 din 13 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF a actualizat lista entitatilor publice pentru e-Factura

    • Agentia Nationala de Administrare Fiscala a actualizat lista entitatilor publice pentru sistemul RO e-Factura, un fisier util in relatia B2G, in data de 1 septembrie 2024.  Lista institutiilor publice este actualizata periodic de catre reprezentantii Fiscului. Documentul contine 14.031 de entitati publice si datele lor (judet, CIF, adresa).  Relatia B2G este definita, conform art. 2 alin. (1) lit. m) din Ordonanta de ur...» citeste mai departe aici

  • Anularea creantelor fiscale: in ce situatii se acorda facilitati fiscale

    • Administratia Judeteana a Finantelor Publice Ialomita aduce la cunostinta ca a fost publicata Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 107/2024 pentru reglementarea unor masuri fiscal-bugetare in domeniul gestionarii creantelor bugetare si a deficitului bugetar pentru bugetul general consolidat al Romaniei in anul 2024, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, care prevede facilitatile fiscale: a) privind anularea de creante fiscale care se...» citeste mai departe aici

  • Cum va ajuta contractul de mandat in activitatea dvs.?

    • Contractul de mandat este un acord intre doua parti, prin care o entitate (mandantul) deleaga unui mandatar puterea de a actiona in numele sau. Aceasta delegare poate acoperi o gama larga de activitati, de la simpla administrare a bunurilor pana la incheierea unor contracte complexe.   In contextul actual, in care legislatia economica si fiscala devine din ce in ce mai sofisticata, contractul de mandat ofera o solutie eficienta pentru gestionarea sarcinilor...» citeste mai departe aici

  • Vanzare autoturism amortizat integral: studiu de caz privind implicatiile fiscale si contabile

    • In cadrul acestui studiu de caz, analizam situatia in care o societate platitoare de TVA si impozit pe profit decide sa vanda un autoturism, amortizat integral, catre tatal administratorului unic. In acest context, se ridica intrebari legate de obligatia de a intocmi un dosar al preturilor de transfer, necesitatea realizarii unui raport de evaluare, precum si determinarea implicatiilor fiscale aferente tranzactiei. Deoarece autoturismul a fost achizitionat cu TVA de...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X