UPDATE in 11 noiembrie 2019. Desfiintarea Directiei de combatere a fraudelor din cadrul Antifrauda ANAF va fi acum posibila prin Legea nr. 199/2019 privind unele masuri referitoare la inspectorii antifrauda din cadrul ANAF – Directia de combatere a fraudei. Actul normativ a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 903 din 8 noiembrie 2019.
Noua lege intra in vigoare din 11 noiembrie. Asadar, inspectorii vor fi transferati definitiv in cadrul parchetelor, pe posturi de specialisti.
Se doreste astfel implementarea unor masuri mai bune de reorganizare si imbunatatire a institutiei din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala. Pe langa transferul inspectorilor antifrauda in cadrul parchetelor, initiativa mai are ca obiect de reglementare reorganizarea Directiei generale antifrauda fiscala din cadrul ANAF in sensul asigurarii eficientei activitatii de prevenire si combatere a evaziunii fiscale, dar si a fraudei fiscale si vamale.
Potrivit proiectului, “alineatul (9) al articolului 4 se modifica si va avea urmatorul cuprins: ”(9) In cazul neindeplinirii conditiilor prevazute la alin. (7) lit. b) si c), inspectorii antifrauda si inspectorii sefi antifrauda din cadrul Directiei generale antifrauda fiscala, cu exceptia inspectorului general antifrauda si a inspectorilor generali adjuncti antifrauda, sunt eliberati din functie”.
La data intrarii in vigoare a prezentei legi, Directia de combatere a fraudelor din cadrul Directiei generale antifrauda fiscala se desfiinteaza, posturile din cadrul acesteia fiind preluate in cadrul celorlalte structuri ale Directiei generale antifrauda fiscala.
Persoanele care ocupa functia de inspector antifrauda din cadrul Directiei de combatere a fraudelor la data intrarii in vigoare a prezentei legi se transfera in cadrul parchetelor pe posturi de specialisti prevazute la art. 116 alin. (5)-(7) si art. 1201 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Specialistii din cadrul parchetelor prevazuti la art. 116 alin. (5)-(7) si art. 1201 din Legea nr. 304/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare isi desfasoara activitatea sub directa conducere, supraveghere si control nemijlocit al procurorilor din cadrul parchetelor, efectuand constatari tehnico-stiintifice, in conditiile legii, precum si orice alte verificari in domeniu dispuse de procuror.
Numirea in functie a specialistilor din cadrul parchetelor, cu exceptia Directiei Nationale Anticoruptie si a Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, se face prin ordin al procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, in urma unui concurs.
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Contabilitatea organizatiilor non-profit abonament 12 luni 3 luni GRATUITE
Impozitarea veniturilor din chirii 2024
Specialistii prevazuti la alin. (1) au calitatea de functionar public al caror statut este reglementat de Legea nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiind de drepturile si obligatiile prevazute de lege pentru functionarii publici.
Specialistii prevazuti la alin. (1) beneficiaza de drepturile salariale prevazute de lege pentru aceasta categorie de personal. Functionarilor publici care ocupa functii publice specifice de specialist in cadrul parchetelor li se considera vechime in specialitatea studiilor absolvite si perioada in care si-au desfasurat sau isi desfasoara activitatea in cadrul parchetelor.