Va prezentam in continuare cateva informatii esentiale despre normele privind acordarea vizei anuale pentru exercitarea activitatii de audit financiar. Acestea au fost aprobate prin ORDINUL nr. 383 din 30 mai 2019, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 520 din 20 iunie 2019.
Autoritatea pentru Supravegherea Publica a Activitatii de Audit Statutar, denumita in continuare ASPAAS, este autoritatea competenta in domeniul supravegherii in interes public a auditului statutar, potrivit prevederilor art. 2 pct. 6 din Legea nr. 162/2017 privind auditul statutar al situatiilor financiare anuale si al situatiilor financiare anuale consolidate si de modificare a unor acte normative, si autoritatea competenta responsabila pentru autorizarea auditorilor financiari si a firmelor de audit, in conformitate cu prevederile art. 3 alin. (2) din actul normativ mentionat.
ASPAAS este autoritatea competenta responsabila cu intocmirea, actualizarea si publicarea Registrului public electronic al auditorilor financiari si firmelor de audit, denumit in continuare Registrul public electronic sau RPE
Exercitarea activitatii de audit financiar fara viza anuala emisa de ASPAAS atrage raspunderea contraventionala in conformitate cu prevederile art. 44 alin. (1) lit. c)din Legea nr. 162/2017 si se sanctioneaza in conformitate cu prevederile art. 44 alin. (2) lit. a) din Legea nr. 162/2017.
Viza anuala obtinuta in anul curent este valabila pana la data de 30 iunie a anului urmator sau pana la anularea acesteia de catre ASPAAS.
Viza anuala se elibereaza sub forma de viza electronica, denumita in continuare e-viza anuala.
Auditorul financiar, respectiv firma de audit poate descarca e-viza anuala (anexa nr. 2a, respectiv anexa nr. 2b) de pe platforma online de raportare anuala (platforma online), pusa la dispozitie de catre ASPAAS la adresa: www.raportare.aspaas.gov.ro.
E-viza anuala pentru exercitarea activitatii de audit financiar poate fi solicitata de catre auditorii financiari numai daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
a) respectarea de catre auditorii financiari atat a conditiilor de autorizare in vigoare la momentul obtinerii autorizarii, cat si a celor de inregistrare in Registrul public electronic al auditorilor financiari si firmelor de audit, la momentul inregistrarii;
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Declaratia Unica 2024 Impozit pe venit Contributii CAS si CASS
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
b) respectarea criteriilor de buna reputatie si depunerea pe platforma a declaratiei privind respectarea criteriilor de buna reputatie, semnata olograf sau cu semnatura electronica calificata, conform modelului din anexa la Normele privind buna reputatie a stagiarilor in activitatea de audit financiar, a auditorilor financiari si a firmelor de audit, aprobate prin Ordinul presedintelui Autoritatii pentru Supravegherea Publica a Activitatii de Audit Statutar nr. 89/2018;
c) efectuarea formarii profesionale conform reglementarilor ASPAAS si depunerea pe platforma online a declaratiei anuale privind indeplinirea obligatiei de formare profesionala continua, semnata olograf sau cu semnatura electronica calificata, conform modelului prevazut in anexa nr. 1 la Normele privind formarea profesionala continua a auditorilor financiari, aprobate prin Ordinul presedintelui Autoritatii pentru Supravegherea Publica a Activitatii de Audit Statutar nr. 90/2018;
d) raportarea activitatii desfasurate pe parcursul anului calendaristic anterior celui in care se depune raportarea catre ASPAAS, respectiv depunerea pe platforma online a raportului anual de activitate, completat la toate rubricile obligatorii. Formatul si continutul raportului de activitate se aproba de presedintele ASPAAS, acesta putand fi actualizat ori de cate ori se considera necesar;
e) depunerea pe platforma online a declaratiei pe propria raspundere, semnata olograf sau cu semnatura electronica calificata, prin care se asuma cunoasterea si indeplinirea conditiilor de obtinere a e-vizei conform prezentelor norme (anexa nr. 4);
f) indeplinirea tuturor obligatiilor fata de autoritatea competenta ASPAAS.
Auditorul financiar are obligatia notificarii ASPAAS in cazul neindeplinirii conditiilor de la alin. (1), in termen de 30 de zile de la neindeplinirea unei conditii.
Toti auditorii financiari care in anul anterior celui in care se face raportarea au avut statutul de auditor activ, respectiv toate firmele de audit au obligatia depunerii documentatiei pe platforma in vederea obtinerii e-vizei anuale pana la data de 15 mai a fiecarui an.
ASPAAS emite e-viza anuala, de regula, in termen de 45 de zile de la depunerea documentatiei complete si conforme pe platforma online.
Viza anuala cu caracter temporar confera auditorilor financiari, respectiv firmelor de audit aceleasi drepturi ca e-viza anuala, inclusiv dreptul de a utiliza parafa profesionala.
Consultati textul complet pe monitoruljuridic.ro. >>