Finantele au publicat la rubrica de “Transparenta decizionala” un proiect de Ordonanta pentru modificarea si completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala. Acest act normativ vine ca urmare a adoptarii Directivei 2017/1852/UE a Consiliului privind mecanismele de solutionare a litigiilor fiscale in Uniunea Europeana, masura menita sa creeze un cadru armonizat si transparent pentru solutionarea litigiilor fiscale si, astfel, sa ofere beneficii tuturor contribuabililor.
Potrivit acestui act normativ, solutionarea litigiilor trebuie sa se aplice in situatii diferite de interpretare si aplicare a tratatelor fiscale bilaterale si a Conventiei de arbitraj a Uniunii, in special in situatii diferite de interpretare si aplicare care conduc la dubla impozitare.
Statele membre sunt incurajate sa utilizeze mijloace alternative de solutionare a litigiilor, fara caracter obligatoriu, cum ar fi medierea sau concilierea, pe parcursul ultimelor etape ale perioadei procedurii de acord amiabil, conform notei de fundamentare a proiectului.
Daca nu se ajunge la un acord amiabil intr-un anumit interval de timp, cazul urmeaza sa fie supus unei proceduri de solutionare a litigiilor, fie prin structuri ad-hoc, fie prin structuri cu un caracter mai permanent. Astfel, procedurile de solutionare a litigiilor se concretizeaza prin intermediul unei comisii consultative, alcatuite atat din reprezentanti ai autoritatilor fiscale in cauza, cat si din personalitati independente, sau prin intermediul unei comisii de solutionare alternativa a litigiilor (aceasta din urma asigurand flexibilitatea in alegerea metodei de solutionare a litigiilor).
De asemenea, dupa caz, statele membre ar putea alege, prin acord bilateral, sa utilizeze orice alta procedura de solutionare a litigiilor pentru solutionarea litigiului cu efect obligatoriu, cum ar fi procedura de arbitraj cu oferta finala – final offer arbitration (cunoscuta si sub numele de arbitraj cu cea mai buna oferta finala – last best offer arbitration).
DE RETINUT!
Autoritatile fiscale trebuie sa ia o decizie finala obligatorie tinand cont de avizul comisiei consultative sau al comisiei de solutionare alternativa a litigiilor.
Prezenta directiva se aplica tuturor contribuabililor care datoreaza impozite pe venit si pe capital reglementate de tratate fiscale bilaterale si de Conventia de arbitraj a Uniunii, se mai specifica in document.
In ceea ce priveste persoanele fizice, microintreprinderile si intreprinderile mici si mijlocii, directiva prevede o sarcina administrativa mai redusa atunci cand apeleaza la procedura de solutionare a litigiilor.
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
In acest context, potrivit pct. 2 din Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.802/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, acestea transpun prevederile Directivei 2013/34/UE a Parlamentului European si a Consiliului privind situatiile financiare anuale, situatiile financiare consolidate si rapoartele conexe ale anumitor tipuri de intreprinderi, de modificare a Directivei 2006/43/CE a Parlamentului European si a Consiliului si de abrogare a Directivelor 78/660/CEE si 83/349/CEE ale Consiliului, publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria L, nr. 182 din data de 29 iunie 2013.
Consultati documentele atasate