email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Transport de persoane prin UBER/CLEVER/YANGO. Ghid complet daca vrei sa fii sofer pentru aplicatii de ridesharing

Transport de persoane prin UBER/CLEVER/YANGO. Ghid complet daca vrei sa fii sofer pentru aplicatii de ridesharing
aplicatii de ridesharinguberpfataxe

Persoanele care vor sa castige banii prin aplicatiile de ridesharing trebuie sa fie la curent cu toate modificarile legislative aplicate recent acestui sector. De aceea am pregatit, cu ajutorul specialistului nostru, un ghid complet care va ajuta de la zero un sofer ce doreste sa faca transport de persoane prin UBER/CLEVER/YANGO.
 

Luam cazul unui contribuabil care este somer in prezent si care intentioneaza, in viitorul apropiat, sa ia examenele si certificatele pentru transport persoane prin UBER/CLEVER/YANGO. Acesta doreste sa afle care este cea mai avantajoasa forma de organizare pentru el (PFI, PFA sau SRL, sau iar ca angajat) si ce obligatii declarative are. 

 

Citeste si: NOI prevederi pentru soferii de ridesharing. Termenul pentru obtinerea autorizatiei a fost prelungit cu 3 luni
 

Transport de persoane prin UBER/CLEVER/YANGO: raspunsul specialistului

Primul raspuns care imi vine in minte pentru a vi-l oferi, dintre variantele propuse de dvs, este cel de “angajat” - activitate dependenta.

De ce?
 
Oricare forma independenta de desfasurare a unei activitati (PFA, SRL, II, IF etc) presupune o gestionare administrativo-contabilo-fiscala laborioasa, meticuloasa, cu multe termenel limita, sincer, cu multe batai de cap pentru dvs.
 


In plus, acum, fara nici un fel de alte detalii (estimative, evident) legate de suma veniturilor pe care preconizati sa le realizati, a cheltuielilor pe care preconizati sa le angajati pentru aceasta activitate, este foarte greu de efectuat un calcul a celei mai bune forme de organizare, fiecare dintre acestea avand avantajele si dezavantajele ei.
 
Trebuie mentionat ca forma de organizare PFI nu exista legal, ci doar de PFA – care inseamna “persoana fizica autorizata” si care, in mod evident, prin natura exercitatii activitatii, este si independenta fata de clientii sai.
Ca urmare, ati avea de ales una dintre cele trei variante: angajat, PFA sau SRL.
 
Varianta de angajat, pe care ati experimentat-o deja, mi se pare cea mai potrivita, daca veti gasi o societate, un PFA care sa activeze in acest domeniu si care ar avea nevoie de sofer.

In acest mod, scapati de tot ceea ce inseamna raspunderea privind gestionarea activitatii economice a entitatii si, mai ales, de cea financiar contabila:

    • intocmire evidenta contabila, intocmire si depunere declaratii, intocmire ordine de plata / foi de varsamant si plati catre autoritati de taxe (chiar daca se pot efectua si online), intocmire si depunere bilanturi si toate acestea chiar in conditiile in care veti angaja un profesionit contabil (ceea ce este obligatoriu).

Atentie: angajarea unui contabil nu va exonereaza de raspunderea dvs in calitate de titular de PFA sau de administrator de SRL. Aceasta raspundere a dvs exista de cand se naste entitatea, profesionistul contabil raspunzand de modul de aplicare a reglementarilor contabile si nu si de gestionarea si administrarea intregii entitati.
 
Baza legala juridica aplicabila fiecarei forme de desfasurare a activitatii este urmatoarea:


    • pentru angajat – Codul muncii aprobat prin Legea nr. 53/2003 – republicata – cu modificarile si completarile ulterioare;
    • pentru PFA – OUG nr. 44 din 16 aprilie 2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale si întreprinderile familiale – republicata – cu modificarile si completarile ulterioare;
    • pentru SRL – Legea nr. 31 din 16 noiembrie 1990 societatilor – republicata – cu modificarile si completarile ulterioare.
 
Ca regula generala, aplicata atat pentru PFA, cat si pentru SRL, ambele tipuri de entitati se infiinteaza la ONRC, insa prin proceduri specifice.

Pentru ambele tipuri de entitati, ONRC elibereaza Certificatul de inregistrare, care contine CUI-ul (codul unic de inregistrare) si numarul de inregistrare la ONRC, care, in cazul SRL, este de forma Jx..., iar in cazul PFA este de forma Fx....
 
Potrivit fiecareia dintre aceste reglementari legale, raspunderea persoanei fizice pentru pagubele / obligatiile asumate si neonorate potrivit fiecarei forme este urmatoarea:

    • ca angajat – raspundere disciplinara, raspundere patrimoniala,
    • pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si în legatura cu munca lor;
    • ca titular de PFA – raspunde cu bunurile din patrimoniul de afectatiune (adica cu bunurile alocate desfasurarii activitatii economice) si, daca acestea nu sunt suficiente pentru satisfacerea datoriilor, si cu bunurile personale, pana la satisfacerea integrala a obligatiilor;
    • ca asociat in SRL – raspunde numai pâna la concurenta capitalului social subscris; in cazul datoriilor fiscale (catre ANAF), raspunderea se poate indrepta si catre bunurile personale ale administratorului societatii (care poate fi insusi asociatul unic).
In calitate numai de angajat, persoana fizica nu are obligatii pe linie de evidenta contabila.

Insa, ca PFA si SRL, oricareia dintre aceste doua forme ii revin obligatii privind tinerea si organizarea contabilitatii, potrivit Legii nr. 82/1991 a contabilitatii – republicata – cu modificarile si completarile ulterioare.
 
PFA-ului ii revine obligatia conducerii contabilitatii in partida simpla, adica fara utilizarea conturilor contabile, pe baza incasarilor si platilor efectuate, inscrise in Registrul Jurnal de Incasari si Plati, sau, optional, la dorinta acesteia, se poate organiza si contabilitatea in partida dubla, prin utilizarea conturilor contabile, ceea ce complica putin tinerea contabilitatii (aceasta metoda de evidenta contabila – in partida dubla – este potrivita, mai degraba, la un PFA cu activitate mai mare, mai laborioasa, poate pentru un PFA care desfasoara 2-3 activitati concomitente). Organizarea contabilitati de catre un PFA se realizeaza in conformitate cu Ordinul nr. 170 din 17 februarie 2015 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind contabilitatea în partida simpla.

Insa, indiferent de maniera aleasa de PFA pentru tinerea contabilitatii (in partida simpla sau in partida dubla), aceasta nu are obligatia intocmirii si depunerii bilanturilor anuale si / sau semestriale.
 
Un SRL are, insa obligatia privind organizarea si conducerea contabilitatii in partida dubla si, de asemenea, sa intocmeasca si sa depuna bilanturi anuale si / sau semestriale. Baza legala pentru evidenta contabila a unui SRL este reprezentata de OMFP nr. 1802 din 29 decembrie 2014 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate.
 
Din punct de vedere fiscal, stabilirea si plata taxelor, impozitelor si contributiilor sociale, precum si depunerea declaratiilor fiscale si nefiscale (informative sau de mentiuni) pentru oricare dintre cele trei forme sunt stabilite si reglementate de catre Codul fiscal, in titlurile si capitolele specific dedicate fiecarei categorii de contribuabil, precum si de Codul de procedura fiscala.
 
In calitate de angajat la alta entitate, taxele si impozitele aferente salariului sunt gestionate de catre angajator, dvs, in calitate de angajat,  neavand nici o obligatie in acest sens (nici de plata, nici declarativa).
 
In calitate de PFA, acesteia ii revin obligatii de plata a impozitului direct pe venitul aferent rezultatului activitatii desfasurate si a contributiilor sociale si depunere a declaratiilor unice conform titlului IV - Impozitul pe venit si titlului V - Contributii sociale obligatorii.
 
In cazul in care PFA va avea un angajat (chiar si pe dvs, desi nu ar fi indicat), atunci se transforma in angajator si va avea obligatiile specifice acestei calitati, in ceea ce priveste  in ceea ce priveste gestioarea relatiilor de munca, impozitele si contributiile calculate si de plata si depunerea declaratiilor aferente.
 
Ca SRL, aceasta, intr-o prima faza, are obligatii de plata a impozitului direct pe veniturile microintreprinderilor  aferent activitatii desfasurate si depunerea declaratiilor specifice conform titlului III - Impozitul pe veniturile microîntreprinderilor.
De asemenea, in cazul in care SRL va avea un angajat (chiar si pe dvs – ceea ce ar fi indicat, acest fapt avand consecinte benefice atat pentru dvs, cat si pentru societate), ii revin obligatiile unui angajator fata angajat in ceea ce priveste gestioarea relatiilor de munca, impozitele si contributiile calculate si de plata si depunerea declaratiilor aferente.
 
O alta situatie care intervine, legata strict de activitatea dorita a se derula (si anume transport persoana prin intermdeiul UBER etc), este cea referitoare la TVA, mai exact la inregistrarea in scop de TVA.
 
Oricare dintre cele doua forme de exercitare a activitatii nu va fi inregistrata in scop de TVA normal (nu va fi declarata platitoare de TVA normal), deoarece nu v-ar avantaja.

Insa, indiferent de maniera in care veti desfasura activitatea (ca PFA sau ca SRL, fiind exclusa din aceasta discutie despre TVA calitatea de angajat), inainte de a incheia contractul de colaborare cu oricare dintre companiile mentionate, trebuie ca entitatea respectiva sa fie inregistrata in scop de TVA SPECIAL, doar pentru efectuarea unor tranzactii intracomunitare. Astfel, entitatea va avea doua coduri: un cod primit de la ONRC (CUI-ul) si un cod fiscal doar pentru TVA intracomunitar, care este un alt cod, distinct de cel de la ONRC, care are prefixul RO – primit de la ANAF – care va fi transmis DOAR societatilor de transport cu care veti colabora (UBER,  CLEVER, YANGO etc). Acest cod de inregistrare speciala in scop de TVA va fi inscris DOAR pe facturile de comision emise de societatile de transport (care, din cate stiam eu, au sediul doar in UE, nu si in Romania) catre dvs.
 
O astfel de inregistrare speciala (intracomunitara) in scop de TVA va naste obligatii declarative si de plata catre ANAF, din partea PFA sau SRL, pe linia de TVA.

De asemenea, pe linia de TVA, entitatea (PFA sau SRL) are obligatia intocmirii  lunare a jurnalelor de vanzari si de cumparari, chiar daca nu este inregistrata normal in scop de TVA (in cazul PFA, aceste documente trebuie intocmite independent de intocmirea Registrului Jurnal de Incasari si Plati).
 
In continuare, orice referire la declaratii / plati care vizeaza TVA pornesc de la premisa (de fapt, de la situatia obligatorie) ca entitatea este inregistrata in scop de TVA pentru operatiuni intracomunitare.
 
Alte aspecte (nelimitative):

    • in oricare dintre cele doua forme de exercitare a activitatii (PFA sau SRL), trebuie sa aveti casa de marcat pe masina, pentru emiterea bonului fiscal si inmanarea acestuia catre client (ca la taxi);
    • pentru ambele forme trebuie sa detineti licente, autorizatii prevazute de lege pentru o astfel de activitate (ce-i drept, reglementata de curand);
    • orice forma ati alege, trebuie sa aveti in vedere faptul ca lunar, mai precis, la inceputul unei luni pentru luna precedenta, trebuie sa accesati site-ul fiecarei companii (UBER etc), sa listati facturile emise de aceasta companie catre clienti pentru si in numele dvs (facturi care sunt emise de catre aceasta ca si cum dvs ati fi emis aceste facturi catre clienti si care trebuie inregistrate in contabilitate) si facturile de comision emise de aceste companii pentru dvs – care reprezinta comisionul lor, retinut din suma de incasari de la clienti pe care v-o plateste periodic in contul entitatii dvs.
Si aceste facturi de comision (care, pentru entitatea dvs, reprezinta cheltuieli) trebuie inregistrate in contabilitate.
 
In ceea ce priveste intrebarile dvs, raspunsuri concrete, clare si precise nu pot fi formulate, deoarece acestea depind foarte mult de anume conditii, criterii, plafoane, limite, in functie de care se datoreaza / nu se datoreaza taxe, impozite, contributii / se stabilesc anumite cote mai mari sau mai mici / se depun / nu se depun anumite declaratii. 
 
Pana la urma, avand in vedere ca nu avem nici un fel de sume estimate de la dvs, este foarte greu de stabilit cu exactitate raspunsurile, acestea depinzand, asadar, de foarte multe “IF-uri” - practic, ar trebui facut un compendiu al codului fiscal.
 
Vom incerca, in masura in care este cu putinta, sa oferim anumite raspunsuri orientative la fiecare dintre intrebarile dvs, urmand ca, la final, sa va prezint si sfatul meu referitor la alegerea optima a formei de exercitate a acestei activitati.

 

Transport de persoane prin UBER/CLEVER/YANGO: taxe si obligatii


Ce taxe si ce obligatii deriva din fiecare forma de organizare : SRL, PFA, PFI.

 Nu exista entitatea PFI, ci doar PFA si SRL.
 
SRL:
impozit pe veniturile microintreprinderilor, este un impozit direct, trimestrial, in cota de 1% sau 3% aplicata doar la venitul incasat (de fapt, facturat) pentru fiecare trimestru, indiferent de marimea cheltuielilor (din venituri NU se scad cheltuielile pentru stabilirea bazei impozabile a impozitului acestuia);

diferentierea cotei de impozitare se realizeaza in functie de urmatorul criteriu:

    •  daca SRL are un angajat cu 8 ore/zi (sau 2 sau mai multi angajati cu timp partial, dar timpii insumati reprezinta cel putin 8 ore/zi), atunci cota de impozit este de 1% aplicata la total venituri incasate trimestrial;
    • daca SRL nu are nici un angajat sau are un angajat cu timp partial (mai putin de 8 ore/zi, chiar si de, sa zicem, 7.5 ore/zi) sau are 2 sau mai multi angajati cu timp partial, dar timpii insumati nu reprezinta cel putin 8 ore/zi, atunci cota de impozit este de 3% aplicat la total venituri incasate trimestrial.
    • trimestrial, pana la data de 25 a lunii urmatoare trimestrului, SRL are obligatia intocmirii si depunerii declaratiei 100, in care raporteaza impozitul micro determinat pentru trimestrul respectiv, si a platii acestui impozit catre bugetul de stat, in contul unic;
    •  daca SRL are angajat – indiferent de norma (cu norma intreaga de 8 ore/zi sau cu timp partial) – are obligatia gestionarii raporturilor de munca (contracte de munca, revisal, state de salarii lunare, fluturasi etc), a intocmirii si depunerii declaratiei 112 (lunar sau trimestrial, in functie de optiunea sa), de calcul si plata a taxelor si contributiilor aferente nivelului salariului angajatului (lunar sau trimestrial, in functie de optiunea privind depunerea declaratiei 112) si de plata LUNARA a salariului angajatului, prin banca sau numerar, prin casa;
    •  pentru fiecare luna in care firma de transport (gen UBER) a emis catre dvs factura de comision (de fapt, este o factura de prestari servicii), SRL are obligatia intocmirii si depunerii declaratiei VIES 390 si a decontului special de TVA 301, pana la data de 25 a lunii urmatoare – ocazie cu care are obligatia de a achita si TVA de 19% catre statul roman, aplicat la valoarea comisionului (valorii serviciilor) facturat catre dvs de UBER;
    • daca in cursul unui an, SRL realizeaza venituri prin care atinge sau depaseste plafonul de 300.000 lei – plafon pana la care nu este obligatorie inregistrarea normala in scop de TVA, ci doar cea intracomunitara – atunci SRL are obligatia de a solicita si de a se inregistra normal in scop de TVA si de a anula inregistrarea speciala intracomunitara;
    •  de la acest moment, SRL are obligatia intocmirii si depunerii decontului de TVA 300 si a declaratiei informative 394 trimestrial, pana la data de 25 a lunii urmatoare trimestrului, data pana la care are obligatia achitarii TVA de plata, si a declaratiei VIES 390 lunar, numai daca exista operatiuni intracomunitare;
    •  anual, pana la data de 30 mai a anului urmator pentru anul curent, SRL trebuie sa intocmeasca si sa depuna la ANAF situatii financiare anuale (bilant);
    • semestrial – numai daca este cazul, in sensul ca data in anul precedent a realizat o cifra de afaceri mai mare de 220.000 lei -  pana la data de 16 august a anului curent, trebuie sa intocmeasca si sa depuna raportarea semestriala (bilantul de 6 luni pentru anul in curs).

Exemplu:

Pentru a va face o idee, va propun urmatoarea ipoteza (nelimitativa):

- venituri (incasari trimestriale) de 3000 lei (aproximativ 1000 lei lunar);
- a) un salariat cu norma intreaga de 8 ore/zi – salariul minim brut pentru functie fara studii superioare (aici, facem precizarea ca si acest aspect este unul de a conduce la stabilirea unor impozite si contributii diferite fata de un salariat fara studii superioare, chiar daca postul in sine, de sofer, nu impune studii superioare din partea celui care il ocupa) de 2080 lei / lunar;

- b) fara nici un fel de salariat (varianta nerecomandata, deoarece se pune intrebarea: cine munceste efectiv?).
 
Impozite:

- pentru varianta a) – exista  un salariat cu norma intreaga de 8 ore/zi):
> Impozitul micro trimestrial – cota de impozit micro este de 1% aplicata la veniturile trimestriale, de 3000 lei, rezulta impozit micro trimestrial de 30 lei
> Impozite salariale totale lunare pentru un salariu de 2080 lei = 864 lei / luna (impozit de 10%, CAS de 25% si CASS de 10% retinute din salariul brut – suportate de angajat - si CAM de 2.25% aplicat la venitul brut de 2080 lei – suportat de angajator); taxe salariale trimestriale = 864 lei * 3 luni = 2592 lei (salariul net lunar, de plata catre angajat, este de 1263 lei).

Total impozite trimestriale de plata (impozit micro+impozite salariu) = 30+2592 = 2622 lei.
Total impozite anuale de plata in acest exemplu (impozit micro+impozite salariu) = 30 lei/trimestru*4 trimestre + 864 lei/luna*12 luni = 10488 lei anual.
 
In acest exemplu, daca veniturile trimestriale incasate de SRL sunt mai mari decat valoarea ipotetica de 3000 lei, atunci si impzoitul micro trimestrial va fi mai mare, insa impozitele aferente salariului brut de 2080 lei vor ramane aceleasi, de 864 lei/lunar (2592 lei/trimestru sau 10368 lei/an).
 
- pentru varianta b) fara nici un fel de salariat:
> Impozitul micro trimestrial – cota de impozit micro este de 3% aplicata la veniturile trimestriale, de 3000 lei, rezulta impozit micro trimestrial de 90 lei.
> Nu exista impozite salariale totale lunare.

Total impozite trimestriale de plata (doar impozit micro de 3%) 90 lei.
Total impozite anuale de plata in acest exemplu (doar impozit micro de 3%) = 90 lei/trimestru * 4 trimestre = 360 lei.
Dar, in aceasta varianta, dvs, daca nu sunteti angajat niciunde, nu sunteti asigurat nici la pensii, nici la sanatate.
 
PFA:
    • impozit pe venitul net al PFA-ului, este un impozit direct, anual, in cota de 10% aplicata la venitul net (adica o baza impozabila calculata ca diferenta intre veniturile incasate si cheltuielile deductibile, care sunt cele acceptate de fisc pentru a fi scazute din veniturile incasate – denumite si venituri impozabile);
    • impozitul este platibil la nivelul venitului net estimat – pentru anul in curs – si la nivelul venitului net realizat efectiv in anul in curs, prin efectuarea unei regularizari de impozit, intre impozitul achitat pentru un venit net estimat si venitul efectiv realizat aferent anului in curs; regularizarea consta fie in plata unei diferente de impozit, daca venitul efectiv realizat a fost mai mare decat venitul estimat, fie intr-o suma de impozit de incasat de la stat, daca venitul net efectiv realizat pentru anul in curs a fost mai mic decat venitul net estimat; incasarea diferentei de impozit de la stat se poate face fie prin restituire efectiva – pe baza unei cereri depusa de dvs –, fie prin compensare (scadere) dintr-un impozit de plata ulterior;

    • declararea impozitului pe venit se realizeaza numai pe baza declaratiei unice (simbolizata in cele ce urmeaza DU), care se depune astfel:

    •  pentru primul an in care PFA si-a inceput activitatea – DU se depune in termen de 30 de zile de la data inceperii activitatii (de la data semnarii primului contract) – caz in care se completeaza doar capitolul privind venitul estimat pentru anul in curs; 

    • in anul urmator, pana la data de 15 martie, se depune DU in care se raporteaza:

a) venitul net efectiv realizat in anul curent (care este primul an de activitate, pentru care venitul net si, implicit impozitul, au fost estimate prin depunerea DU in cele 30 de zile de la data inceperii activitatii);
b) venitul net estimat si, implicit, impozitul pe venit estimat pentru anul urmator;
plata impozitului se face astfel:

1) pana la data de 15 martie inclusiv a anului urmator – impozitul estimat pentru primul an de activitate, prin DU depusa in cele 30 de zile de la inceperea activitatii;
2) tot pana la data de 15 martie inclusiv a anului urmator – diferenta de impozit de plata rezultata pentru venitul efectiv realizat in anul curent;
3) pentru venitul estimat a se realiza in anul urmator primului an – declarat prin DU depusa pana in 15 martie an urmator (conform literei b) de mai sus) – impozitul se achita pana la data de 15 martie a celuilalt an.

Exemplu:
incepere activitate in 25 septembrie 2019 – data semnarii primului contract cu UBER;
pana la data de 25 octombrie 2019 – se depune DU pentru venitul net estimat si, implicit, pentru impozitul estimat aferent perioadei ramase din anul 2019, pana la 31.12.2019;

A) pana la 15 martie 2020:
A.a) trebuie achitat impozitul estimat pentru anul 2019 (pentru cele cateva luni ramase din 2019), declarat prin DU depusa pana la 25.10.2019;
A.b) trebuie depusa DU pentru:
A.b.1) declararea venitului net efectiv realizat in 2019 si a impozitul aferent efectiv rezultat pentru 2019;
A.b.2) declararea venitului net estimat pentru anul 2020 si a impozitului estimat pentru acest an;
A.c) trebuie achitata diferenta de impozit pentru venitul efectiv realizat pentru anul 2019;

B) pana la data de 15 martie 2021:
B.a) trebuie achitat impozitul estimat pentru anul 2020, declarat prin DU depusa pana la 25.10.2019 (la litera A.b.2) de mai sus);
B.b) trebuie depusa DU pentru:
B.b.1) declararea venitului net efectiv realizat in 2020 si a impozitul aferent efectiv rezultat pentru 2020;
B.b.2) declararea venitului net estimat pentru anul 2021 si a impozitului estimat pentru acest an;
B.c) trebuie achitata diferenta de impozit pentru venitul efectiv realizat pentru anul 2020.
si asa mai departe.]

    • daca SRL are angajat – indiferent de norma (cu norma intreaga de 8 ore/zi sau cu timp partial) – are obligatia gestionarii raporturilor de munca (contracte de munca, revisal, state de salarii lunare, fluturasi etc), a intocmirii si depunerii declaratiei 112 (lunar sau trimestrial, in functie de optiunea sa), de calcul si plata a taxelor si contributiilor aferente nivelului salariului angajatului (lunar sau trimestrial, in functie de optiunea privind depunerea declaratiei 112) si de plata LUNARA a salariului angajatului, prin banca sau numerar, prin casa;

    • pentru fiecare luna in care firma de transport (gen UBER) a emis catre dvs factura de comision (de fapt, este o factura de prestari servicii), SRL are obligatia intocmirii si depunerii declaratiei VIES 390 si a decontului special de TVA 301, pana la data de 25 a lunii urmatoare – ocazie cu care are obligatia de a achita si TVA de 19% catre statul roman, aplicat la valoarea comisionului (valorii serviciilor) facturat catre dvs de UBER.

    • daca in cursul unui an, PFA realizeaza venituri prin care atinge sau depaseste plafonul de 300.000 lei – plafon pana la care nu este obligatorie inregistrarea normala in scop de TVA, ci doar cea intracomunitara – atunci PFA are obligatia de a solicita si de a se inregistra normal in scop de TVA si de a anula inregistrarea speciala intracomunitara;

    • de la acest moment, PFA are obligatia intocmirii si depunerii decontului de TVA 300 si a declaratiei informative 394 trimestrial, pana la data de 25 a lunii urmatoare trimestrului, data pana la care are obligatia achitarii TVA de plata, si a declaratiei VIES 390 lunar, numai daca exista operatiuni intracomunitare;

    • PFA nu are atributii pe linia bilanturilor contabile anuale sau semestriale, indiferent de nivelul veniturilor realizate;

    • in ceea ce priveste contributiile sociale datorate de PFA, pentru titularul sau, aceasta are obligatia platii si declararii prin DU, exact in aceleasi conditii precizate pentru impozit, a CAS (de 25%) si CASS (de 10%) doar daca venitul net anual realizat depaseste un plafon echivalent cu 12 salarii minime brute pe economie, fara studii superioare (pentru anul 2019, de 24960 lei, adica echivalentul a 12 salarii minime brute pe economie, fara studii superioare, la nivelul de 2080 lei, respectiv 2080 lei * 12 luni = 24960 lei);

    • daca venitul net (venituri minus cheltuieli) realizat efectiv sau chiar estimat pentru anul 2019 si pentru orice an de activitate este mai mare decat echivalentul a 12 salarii minime brute pe economie la nivel fara studii superioare, CAS (de 25%) se datoreaza obligatoriu la un plafon ales de titularul PFA, care nu poate sa fie mai mic decat acest plafon minim (25% * 24.960 lei pentru anul 2019 = 6.240 lei recalculat pentru lunila ramase din an), iar CASS se datoreaza numai la acest plafon, indiferent de valoarea venitului net care depaseste plafonul (de 10% * 24.960 lei pentru anul 2019 = 2.496 lei recalculat);

    • daca PFA are cel putin un angajat sau cel mult 3 (fara el insusi), indiferent de timpul de munca pentru fiecare angajat in parte, devine angajator si are atributii pe linia raporturilor de munca, intocmirii statelor lunare de salarii, platii lunare a salariilor nete catre angajati, intocmirii si depunerii trimestriale a declaratiei 112 si a platii trimestriale a impozitului pe salarii si a contributiilor sociale aferente salariilor; pentru un salariat cu o norma intreaga de 8 ore/zi, avand un salariu brut de incadarare de 2080 lei, taxele aferente sunt cele stabilite la SRL, adica de 864 lei / luna (impozit de 10%, CAS de 25% si CASS de 10% retinute din salariul brut – suportate de angajat - si CAM de 2.25% aplicat la venitul brut de 2080 lei – suportat de angajator); total impozite salariale anuale de plata in acest exemplu: 864 lei/luna*12 luni = 10368 lei; salariul net lunar de plata catre angajat este de  1263 lei.
- Cum pot fi platit, cum scot banii din firma daca imi fac SRL: - ma angajez in propria firma ? 
 
SRL:
fie ca angajat, cu norma intreaga, de 8 ore/zi, cu un salariu brut de cel putin 2080 lei lunar, revenind un salariu net lunar de 1263 lei, taxele fiind de 864 lei/luna;
fie intr-una dintre urmatoarele doua maniere:

a) ridicare dividende in avans in cursul unui an, trimestrial, din profitul anului in curs, fapt ce determina intocmirea unui set de situatii financiare interimare, exact la fel cu cele de final de an, si plata impozitului pe dividende de 5%, retinut din dividendele brute (atentie, profitul net repartizat ca dividend devine dividend brut, din care societatea retine un impozit de 5%, iar asociatului ii plateste diferenta, respectiv asa numitul dividend net), urmand ca, dupa intocmirea si depunerea situatiilor financiare (bilantului) de final de an, sa se procedeze la efectuarea regularizarilor de dividend repartizat din profitul curent al anului, in cursul anului, versus profitul efectiv realizat la final de an, impreuna cu regularizarea de impozit;

b) fie in cursul anului luati banii din firma, va asumati un sld mare in casa si, in anul urmator, dupa depunerea bilantului de final de an, sa se procedeze la repartizarea profitului efectiv realizat pentru anul in curs la dividende, sa se retina impozitul de 5% si sa se efectueze plati de dividende din casa, pentru regularizarea sumelor respective.
 
Insa, in cazul in care profitul se repartizeaza pe dividende, daca valoarea dividendelor nete efectiv incasate de asociat, dupa retinerea impozitului de 5%,  depaseste plafonul de 12 salarii minime brute pe economie (pentru anul 2019, 12*2080 = 24.960 lei), atunci dvs, in calitate de asociat, trebuie sa depuneti DU pentru veniturile din dividende si sa platiti doar CASS de 10% la valoarea celor 12 salarii minime brute pe economie.

PFA:
 
In cazul PFA nu exista absolut nici o restrictie sau interdictie privind utilizarea banilor, titularul PFA-ului avand deplina libertate de a folosi banii oricand.
 
- Cum sa ma inregistrez, ca platitor sau neplatitor de TVA ? 
 
Am facut precizari despre TVA inca dinainte de a raspunde punctual la intrebari, inclusiv in cadrul primelor doua intrebari.
Bref – pentru SRL si PFA:
neinregistrare normal in scop de TVA (deci, neplatitor de TVA);
inregistrare speciala de TVA doar in scop intracomunitar (asa numit platitor de TVA doar pentru operatiuni intracomunitare);
dupa atingerea sau depasirea plafonului de venituri de 300000 lei, obligatoriu inregistrare normala ca platitor de TVA si anularea inregistrarii speciale.
 
- Cum este mai avantajos si ce forma de organizare sa aleg ?
 
Asa cum am promis inca din incepitul raspunsului, va transmit sfatul si, totodata, parerea mea despre maniera de desfasurare a activitatii, in ordinea urmatoare:
angajat la o alta entitate
PFA
SRL.
 
Optiunile mi le bazez, in primul rand, pe usurinta de gestionare a declaratiilor si a platii taxelor.
In cazul PFA, ati putea si dvs sa va tineti evidenta, sa intocmiti si sa depuneti DU si sa achitati impozitul si contributiile anuale.
In cazul SRL, aveti obligatia de a angaja un profesionist contabil, deoarece evidenta contabila este mult mai laborioasa, exista declaratii in cursul anului ce trebuie depuse in mod obligatoriu, cel putin la final de an trebuie intcomit bilantul contabil.
 
Insa, din punctul de vedere al TVA, evidenta fiscala a acestei taxe, intocmirea si depunerea declaratiilor si plata catre buget sunt identice la PFA si la SRL.
 
Facem precizarea ca la PFA ar putea sa existe optiunea de a aplica regimul de impozitare la norma de venit (care presupune plata unui impozit anual la o anumita suma stabilita de catre organul fiscal – denumita norma de venit anuala –, indiferent de marimea veniturilor efectiv realizate de PFA), ceea ce faciliteaza si mai mult evidenta contabila si fiscala in materie de impozit, dar, in ceea ce priveste contributiile sociale, aceastea, daca devin obligatorii prin depasirea plafonului annual de 12 salarii minime brute pe economie, conduc la intocmirea si depunerea declaratiei unice si la plata acestora catre buget.
 
Chiar si in cazul regimului de impozitare bazat pe norma de venit, gestionarea si evidenta TVA sunt aceleasi, nu se modifica absolut nimic.


 

Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Otilia-Mihaela Roman - Expert contabil si Consultant fiscal. 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
aplicatii de ridesharinguberpfataxe


Data aparitiei: 03 Octombrie 2019

Votati articolul "Transport de persoane prin UBER/CLEVER/YANGO. Ghid complet daca vrei sa fii sofer pentru aplicatii de ridesharing":
Rating:

Nota: 4.2 din 5 din 30 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X