Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"
Serviciile de transport alternativ reprezinta servicii desfasurate prin colaborarea intre societati care detin sau utilizeaza mijloace de transport si o societate care detine si administreaza o platforma prin care se rezerva cursele, se emit facturile catre clienti si se realizeaza incasarile de la clienti.
Pentru serviciile prestate, societatea administrator a platformei percepe un comision.
Periodic, se descarca situatia facturilor emise, a sumelor brute incasate prin aplicatie sau numerar si a comisioanelor datorate catre societatea care administreaza platforma.
Pentru comisioanele datorate, societatea administrator emite factura.
Principalele aspecte care se au in vedere sunt prezentate mai jos.
Potrivit art. 319 alin. (19) din Codul fiscal, pot fi emise facturi de catre un tert in numele si in contul furnizorului/prestatorului in conditiile stabilite prin normele metodologice, cu exceptia situatiei in care partea terta este stabilita intr-o tara cu care nu exista niciun instrument juridic referitor la asistenta reciproca.
Factura se poate intocmi de un tert in urmatoarele conditii:
− furnizorul/prestatorul sa notifice, prin scrisoare recomandata, organului fiscal competent faptul ca emiterea de facturi va fi realizata de un tert, cu cel putin o luna calendaristica inainte de a initia aceasta procedura, si sa anexeze la scrisoare numele, adresa si, dupa caz, codul de inregistrare in scopuri de TVA ale tertului;
− factura sa fie emisa de catre tert in numele si in contul furnizorului/prestatorului;
− factura sa cuprinda toate informatiile prevazute la art. 319 alin. (20) sau, dupa caz, la art. 319 alin. (21) din Codul fiscal;
− facturile sa fie puse la dispozitia organelor fiscale competente fara nicio intarziere, ori de cate ori se solicita acest lucru.
Veniturile din comisioane incasate de operatorul platformei sunt venituri din comisioane incasate de un nerezident din Romania, de la un rezident. Regula generala prevazuta la art. 224 din Codul fiscal este aceea ca aceste venituri se impoziteaza in Romania prin retinere la sursa a impozitului in cota de 16%.
In masura in care beneficiarul veniturilor prezinta un certificat de rezidenta fiscala, cota de impozit va fi cea prevazuta in Conventia de evitare a dublei impuneri dintre Romania si statul respectiv.
Impozitul pe veniturile din comisioane se retine la sursa, se declara si se plateste pana pe data de 25 a lunii urmatoare celei in care s-a platit venitul.
Impozitul se calculeaza, se retine, se declara si se plateste in lei, la bugetul de stat, la cursul de schimb al pietei valutare comunicat de Banca Nationala a Romaniei pentru ziua in care se efectueaza plata venitului catre nerezidenti.
Impozitul pe venitul din comision se declara prin formularul 100 „Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat.”
Anual, se depune si formularul 207 − „Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa/impozitul suportat de platitorul de venit/veniturile scutite, pe beneficiari de venit nerezidenti.”
Declaratia se completeaza si se depune anual pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat.
Daca societatea din Romania este inregistrata ca platitor de TVA conform art. 316 din Codul fiscal, pentru factura de servicii se va aplica taxarea inversa si se va declara atat TVA deductibila, cat si TVA colectata.
PortalContabilitate ro - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
Examen Consultant Fiscal 2025
Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Articolul a fost preluat din Revista Romana de Contabilitate si Monografii Contabile, care va ofera cu promptitudine solutii 100% corecte pentru orice problema cu care va confruntati! Subiectele abordate sunt atent selectate in functie de importanta si reprezentativitatea lor. Orice prevedere legala care creeaza numeroase nelamuriri este automat abordata si analizata in profunzime, cu comentarii, explicatii si studii de caz care clarifica in intregime subiectul. Click aici >>
Facturile emise de societatea ce administreaza platforma in numele societatii din Romania se declara de aceasta in conditii similare unor facturi proprii, respectiv in formularul 394 – Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national si in Decontul 300 – Decont de taxa pe valoarea adaugata, la rd. 9 – Livrari de bunuri si prestari de servicii, taxabile cu cota de 19%.
Factura de comision primita se declara in formularul 390 - Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare, ca achizitie intracomunitara de servicii.
In cazul in care societatea este platitoare de TVA, va declara TVA rezultata din aplicarea taxarii inverse in formularul 300 − Decont de taxa pe valoarea adaugata, la rd. 5, 5.1, 20 si 20.1.
In cazul in care societatea este neplatitoare de TVA, va raporta achizitia intracomunitara de servicii in formularul 301 - Decont special de taxa pe valoarea adaugata.
Orice compensare intre elementele de active si datorii sau intre elementele de venituri si cheltuieli este interzisa.
Toate creantele si datoriile trebuie inregistrate distinct in contabilitate, pe baza de documente justificative.
Eventualele compensari intre creante si datorii fata de aceeasi entitate, efectuate cu respectarea prevederilor legale, pot fi inregistrate numai dupa contabilizarea creantelor si veniturilor, respectiv a datoriilor si cheltuielilor corespunzatoare.
In contabilitate se inregistreaza distinct facturile emise in conturile de venituri si facturile primite in conturile de cheltuieli, urmand a se efectua compensarea creantelor si a datoriilor fata de aceeasi entitate.
O societate neinregistrata ca platitoare de TVA desfasoara activitate de transport alternativ in colaborare cu Bolt din Estonia.
In cursul unei luni, situatia generata din aplicatie prezinta urmatoarele date:
− Venit brut total: 37.150 lei
− Venit brut din aplicatie: 28.200 lei
− Venit brut cash: 8.000 lei
− Bacsis: 950 lei
− Taxa de anulare: 45 lei
− Comision Bolt (25% din valoarea curselor efectuate): 9.050 lei
Societatea inregistreaza si urmatoarele cheltuieli:
− Salarii soferi: 15.000 lei
− Combustibil: 7.000 lei
− Sume achitate unor soferi colaboratori, pe baza facturii emise de acestia: 5.600 lei
1. Inregistrarea veniturilor incasate numerar:
4111 = 704 8.000 lei
„Clienti” = „Venituri din servicii prestate”
Si incasarea acestora:
5311 = 4111 8.000 lei
„Casa in lei” = „Clienti”
2. Inregistrarea sumelor de incasat din aplicatie:
4111/BOLT = % 29.150 lei - "Clienti"
704 28.200 lei – „Venituri din servicii prestate”
7588 905 lei – „Alte venituri din exploatare – bacsis”
7588 45 lei – „Alte venituri din exploatare – taxa de anulare”
3. Inregistrarea facturii de comision emisa de BOLT:
628 = 401/BOLT 9.050 lei
„Alte cheltuieli cu serviciile executate de terti” = „Furnizori”
4. Inregistrarea TVA aferente facturii: 9.050 lei x 19% = 1.720 lei
635 = 446/analitic TVA 1.720 lei
„Cheltuieli cu alte impozite, taxe si varsaminte asimilate” = „Alte impozite, taxe si varsaminte asimilate”
5. Plata TVA la buget:
446/analitic TVA = 5121 1.720 lei
„Alte impozite, taxe si varsaminte asimilate” = „Conturi la banci in lei”
6. Retinerea impozitului pe venitul nerezidentilor – se retine la sursa un impozit de 2% conform Conventiei de evitare a dublei impuneri incheiate intre Romania si Estonia:
9.050 lei x 2% = 181 lei
401/BOLT = 446/analitic impozit 181 lei
„Furnizori” = „Alte impozite, taxe si varsaminte asimilate”
7. Compensarea datoriei catre BOLT cu suma de incasat de la aceasta, aferenta facturilor emise in numele societatii din Romania, in limita sumei mai mici:
401/BOLT = 4111/BOLT 8.869 lei
„Furnizori” = „Clienti”
Sold cont 4111/BOLT = 29.150 lei + 8.000 lei – 8.000 lei – 8.869 lei = 20.281 lei
8. Incasarea sumei ramase, prin virament bancar:
5121 = 4111/BOLT 20.281 lei
„Conturi la banci in lei” = „Clienti”
Salarii soferi: 15.000 lei
Combustibil: 7.000 lei
Sume achitate unor soferi colaboratori pe baza facturii emise de acestia: 5.600 lei
Articolul a fost preluat din Revista Romana de Contabilitate si Monografii Contabile, care cuprinde stiri la zi despre modificarile legislative si despre implicatiile lor, monografii contabile complete, solutii impecabile ale aspectelor controversate si, mai ales, exemple practice extrase din activitatea cotidiana a contabililor din Romania. Detalii aici >>
Alerta: Examenul de acces la stagiul CECCAR 2025
DEveniti contabil autorizat sau expert contabil gratie unui mic avantaj in pregatirea examenului!
Secretul este sa parcurgeti aceste 100 de teste rezolvate, exact in genul celor care se dau la examen!
Modalitatea sigura de a promova examenul de acces CECCAR din 2-3 octombrie 2025!
Articole similare
Servicii de TRANSPORT ALTERNATIV: Ce aspecte sunt importante si un exemplu practicFormularul 397: Noua declaratie ANAF pentru Uber, Bolt si alte platforme de ridesharingAsociere in participatiune pentru TRANSPORT ALTERNATIV: Totul despre contabilitate si declaratii fiscaleControale fiscale: ce probleme a identificat ANAF in semestrul I din 2024Prejudiciu de peste 52 milioane de lei cauzat bugetului de stat in domeniul ridesharingUltimele articole
Controale fiscale: problemele identificate de ANAF in semestrul I din 2023Proiect ANAF: modificari privind informatiile continute in Registrul National al AMEFCasa de marcat: documentele solicitate de organele fiscale pentru verificarea atribuirii numarului unic de identificareServicii de transport Uber si Bolt. Exemplu de monografie contabilaNoi reglementari privind transportul alternativ, in vigoare de la 1 februarie 2020. Restrictii pentru soferii de ridesharingArticole similare
Servicii de transport alternativ: Ce aspecte sunt importante si un exemplu practicFormularul 397: Noua declaratie ANAF pentru UBER, Bolt si alte platforme de ridesharingAsociere in participatiune pentru transport alternativ: Totul despre contabilitate si declaratii fiscalee-Transport: ce operatiuni trebuie declarate incepand cu anul 2024e-Factura 2024: cele mai frecvente 50 de dificultati intalnite in practica de contabiliUltimele articole
Servicii de transport UBER si Bolt. Exemplu de monografie contabilaSistemul RO e Transport – sperietoarea inceputului de an 2023. Analiza zilei cu Ionut JingaRO e-Transport: categorii de bunuri, exceptii si utilizatorii vizati (explicatii ANAF)OUG 61/2022. Ajutoare de stat pentru firmele si PFA-urile din sectorul agro-alimentar: tipuri de cheltuieli si coduri CAENOFICIAL Lista cu bunurile cu risc fiscal ridicat care trebuie declarate in RO e-TransportArticole similare
Servicii de transport alternativ: Ce aspecte sunt importante si un exemplu practicFormularul 397: Noua declaratie ANAF pentru Uber, BOLT si alte platforme de ridesharingAsociere in participatiune pentru transport alternativ: Totul despre contabilitate si declaratii fiscaleFacturi netransmise prin SPV: cheltuielile sunt deductibile la determinarea rezultatului fiscal?Servicii de transport Uber si BOLT. Exemplu de monografie contabilaUltimele articole
Analiza si monitorizarea datelor tahografului: gestionati-va timpul de conducere si monitorizati-va flotaNoi reglementari privind transportul alternativ, in vigoare de la 1 februarie 2020. Restrictii pentru soferii de ridesharingSoferii de ridesharing risca amenzi uriase. Prevederile au intrat in VIGOARE!Legea ridesharing-ului: Clever este prima aplicatie care a primit de la Guvern aviz definitiv de functionareUber si BOLT au obtinut avizul tehnic necesar pentru a face ridesharingArticole similare
Servicii de transport alternativ: Ce aspecte sunt importante si un exemplu practicTransport de persoane prin UBER/CLEVER/YANGO. Ghid complet daca vrei sa fii sofer pentru aplicatii de ridesharingPromovare produse in platfome online. Care este monografia contabila?Contabilitate Uber. Totul despre facturi, inregistrari contabile si obligatiile fiscale pentru taxi-urile UberSemnificatia unor termeni si expresii - Taxa pe valoarea adaugata - Norme Metodologice Codul fiscalUltimele articole
FACTURA DE COMISION pentru livrare intracomunitara. Care e tratamentul contabil?Prestari de servicii interneFacturi decontare platiNorme Cod fiscal - Titlurile V, VITITLUL VI - Taxa pe valoarea adaugata