email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

RO e-Transport: categorii de bunuri, exceptii si utilizatorii vizati (explicatii ANAF)

RO e-Transport: categorii de bunuri, exceptii si utilizatorii vizati (explicatii ANAF)
ro e-transportrisc fiscal ridicatcod fiscal

AJFP Braila reaminteste contribuabililor ca prin OUG 41/2022 a fost instituit Sistemul national privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri cu risc fiscal ridicat, denumit Sistemul RO e-Transport.


RO e-Transport reprezinta ansamblul de principii, reguli si aplicatii informatice avand drept scop monitorizarea transporturilor de bunuri cu risc fiscal ridicat pe teritoriul national, care permite autoritatilor competente determinarea potentialelor puncte de deturnare din sau in lantul de aprovizionare, pe baza codului UIT (codul unic generat de  Sistemul RO e-Transport prin intermediul caruia se identifica bunurile aferente fiecarei relatii comerciale care face obiectul transportului de bunuri cu risc fiscal ridicat).

 Transportul de bunuri cu risc fiscal ridicat se defineste ca fiind transportul rutier la nivel national al bunurilor stabilite ca fiind din categoria celor cu risc fiscal ridicat. 

De la 1 iulie 2022 aveti obligatii noi in relatia cu ANAF! CLICK AICI pentru informatii complete despre sistemele e-Factura si e-Transport!

RO e-Transport: categorii de bunuri cu risc fiscal ridicat

Bunurile cu risc fiscal ridicat transportate rutier care fac obiectul monitorizarii prin Sistemul RO e-Transport sunt urmatoarele: 

1. Legume, plante, radacini si tuberculi, alimentare, care se incadreaza la codurile NC de la 0701 la 0714 inclusiv ;

2. Fructe comestibile; coji de citrice sau de pepeni, care se incadreaza la codurile NC de la 0801 la 0814 inclusiv;

3. Bauturi, lichide alcoolice si otet, care se incadreaza la codurile NC de la 2201 la 2208


 inclusiv;

4. Sare; sulf; pamanturi si pietre; ipsos, var si ciment, care se incadreaza la codurile NC la 2505 si 2517;


5. Imbracaminte si accesorii de imbracaminte, tricotate sau crosetate, care se incadreaza la codurile NC de la 6101 la 6117 inclusiv;

6. Imbracaminte si accesorii de imbracaminte, altele decat cele tricotate sau crosetate, care se incadreaza la codurile NC de la 6201 la 6212 inclusiv si la codurile NC de la 6214 la 6217 inclusiv

7. Incaltaminte, ghetre si articole similare; parti ale acestor articole, care se incadreaza la codurile NC de la 6401 la 6405 inclusiv; 

8. Fonta, fier si otel, care se incadreaza la codurile NC 7213 si 7214.


Sunt exceptate produsele accizabile care circula in regim suspensiv de accize potrivit titlului VIII „Accize si alte taxe speciale” din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv prin utilizarea aplicatiei EMCS pentru emiterea documentului administrativ electronic e-DA. 

Utilizatorii obligati sa declare in Sistemul RO e-Transport datele referitoare la transporturi 

Incepand cu data de 1 iulie 2022, utilizatorii prevazuti la art. 8 alin. (1) din OUG 41/2022 sunt obligati sa declare in Sistemul RO e-Transport datele referitoare la transporturile de bunuri cu risc fiscal ridicat, astfel incat sa poata fi identificate prin codul UIT. 

Utilizatorii prevazuti la art. 8 alin. (1) din OUG 41/2022 sunt urmatorii: 

a) destinatarului inscris in declaratia vamala de import, respectiv expeditorului inscris in declaratia vamala de export, in cazul bunurilor cu risc fiscal ridicat care fac obiectul operatiunilor de import sau export, dupa caz; 

b) beneficiarului din Romania, in cazul achizitiilor intracomunitare de bunuri cu risc fiscal ridicat; 

c) furnizorului din Romania, in cazul tranzactiilor interne sau al livrarilor intracomunitare de bunuri cu risc fiscal ridicat, dupa caz;

d) depozitarului, in cazul bunurilor cu risc fiscal ridicat care fac obiectul tranzactiilor intracomunitare aflate in tranzit, atat pentru bunurile descarcate pe teritoriul Romaniei spre depozitare sau pentru formarea unui nou transport din una sau mai multe partide de bunuri, cat si pentru bunurile incarcate dupa depozitare sau dupa formarea unui nou transport pe teritoriul national din una sau mai multe partide de bunuri.

In cazul in care sunt transportate atat bunuri cu risc fiscal ridicat, cat si alte bunuri care nu fac parte din categoria celor cu risc fiscal ridicat, utilizatorii prevazuti la art. 8 alin. (1) au obligatia sa declare in Sistemul RO e-Transport datele aferente transporturilor pentru toate bunurile transportate, iar codul UIT sau codurile UIT insotesc documentul de transport aferent acestora. 

Baza legala: Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 802/2022 privind stabilirea bunurilor cu risc fiscal ridicat transportate rutier care fac obiectul monitorizarii prin sistemul RO e-Transport publicat in Monitorul Oficial al Romaniei partea I nr. 430 din 03.05.2022 ; OUG 141/2022 pentru instituirea Sistemului national privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri cu risc fiscal ridicat RO e-Transport si de abrogare a art. XXVIII din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 130/2021 privind unele masuri fiscalbugetare, prorogarea unor termene, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative - publicat in Monitorul Oficial al Romaniei partea I nr 356 din 11.04. 2022. 


de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
ro e-transportrisc fiscal ridicatcod fiscal


Data aparitiei: 16 Iunie 2022

Votati articolul "RO e-Transport: categorii de bunuri, exceptii si utilizatorii vizati (explicatii ANAF)":
Rating:

Nota: 4.9 din 5 din 5 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X