email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Casa de marcat neutilizata. Depunerea declaratiei 4109 va fi in continuare obligatorie

Casa de marcat neutilizata. Depunerea declaratiei 4109 va fi in continuare obligatorie
casa de marcatdeclaratia 4200anaf

Obligatia conectarii la sistemul informatic al Fiscului este instituita in sarcina firmelor chiar si pentru o casa de marcat neutilizata, cand este necesara depunerea declaratiei 4109. 

Prin conectarea la sistemul informatic al ANAF s-a eliminat obligatia depunerii declaratiei A4200, deoarece datele sunt transmise automat la ANAF, cu exceptia celor care sunt instalate in zone nedeservite de retele de comunicatii electronice. Insa ramane obligatorie depunerea declaratiei F4109 pentru fiecare luna in care nu este utilizat aparatul de marcat electronic fiscal.

Asadar, in cazul in care o societate are activitate ocazionala si nu foloseste casa de marcat zilnic, operatorul trebuie sa stie ca este necesara informarea Fiscului.

Citeste si: Casa de marcat defecta. Mai trebuie depusa declaratia F4109?
 

Casa de marcat neutilizata - Declaratia F4109: raspunsul specialistului Ionut Jinga

Potrivit art 3 din Ordinul ANAF nr. 627/2018 privind aprobarea procedurii de transmitere a datelor prevazute la art. 3 alin. (1) lit. a) sau art. 3 alin. (2) lit. a), b) sau c), dupa caz, respectiv cele prevazute la art. 3 alin. (1) lit. b) si c) din anexa nr. 11 la Normele metodologice pentru aplicarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 479/2003, catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala

,,(1) In situatia in care exista aparate de marcat electronice fiscale neutilizate, prin exceptie de la prevederile art. 1 si 2, utilizatorii au obligatia de a informa organul fiscal prin completarea si transmiterea "Declaratiei privind aparatele de marcat electronice fiscale neutilizate", al carei model este prevazut in anexa care face parte integranta din prezenta procedura.

(2) Prin aparate de marcat electronice fiscale neutilizate se intelege aparatele de marcat electronice fiscale care nu au fost utilizate, in nicio zi din perioada de raportare, pentru generarea oricareia dintre datele prevazute la art. 1.

(3) Anexa este disponibila in format editabil pe pagina de internet a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

(4) "Declaratia privind aparatele de marcat electronice fiscale neutilizate" se completeaza cu ajutorul programului de asistenta pus la dispozitia utilizatorilor pe portalul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

(5) Declaratia prevazuta la alin. (1) se transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanta, pana cel mai tarziu in data de 20 a lunii urmatoare perioadei de raportare in care aparatele de marcat electronice fiscale nu au fost utilizate’’

Conform art 62 din Hotararea nr. 479/2003 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia agentilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale

,,(1) In cazul incetarii activitatilor de livrari de bunuri cu amanuntul si prestari de servicii direct catre populatie, utilizatorii aparatelor de marcat electronice fiscale definite la art. 3 alin. (1) din ordonanta de urgenta vor solicita in scris organului fiscal care a atribuit numarul de ordine anularea acestuia, anexand la cerere documente probatoare ale motivelor incetarii activitatii, respectiv inchiderea punctului de lucru, instrainarea aparatului, lichidarea, dizolvarea, fuziunea, divizarea societatii sau altele, dupa caz. Utilizatorii aflati in aceasta situatie sunt obligati sa arhiveze memoria fiscala pe perioada prevazuta de lege.

(2) Conform prevederilor alin. (1) se va proceda si in cazul transferarii unui aparat de marcat electronic fiscal instalat de la un punct de lucru la altul situat in judete diferite, ambele puncte de lucru apartinand aceluiasi utilizator. Pentru instalarea aparatului in cauza se urmeaza procedura prevazuta de prezentele norme metodologice.

(3) Prevederile alin. (1), cu exceptia celei referitoare la arhivarea memoriei, sunt aplicabile si in cazul pierderii, furtului sau distrugerii aparatului de marcat electronic fiscal instalat.

(4) Prevederile alin. (1) nu sunt aplicabile utilizatorilor aflati in inactivitate temporara anuntata organelor fiscale, potrivit legii’’.

Conform Ghidului cu privire la inregistrarea informatiilor privind aparatele de marcat:

"Utilizatorii informeaza organul fiscal competent - prin transmiterea unei notificari, denumita in continuare formularul „F4105” - cu privire la aparitia unei situatii precum: schimbarea locului de utilizare a aparatului intre puncte de lucru ale aceluiasi operator economic, furtul/disparitia/distrugerea aparatului de marcat electronic fiscal, instrainarea aparatului de marcat electronic fiscal,inchiderea punctului de lucru, incetarea activitatii prin lichidarea, dizolvarea, fuziunea, divizarea operatorului economic sau altele, dupa caz. Notificarea trebuie transmisa organului fiscal competent, in termen de maximum 5 zile lucratoare de la data la care a aparut situatia’’.

Citeste si: Societatile comerciale cu activitatea suspendata sunt obligate sa conecteze casa de marcat la ANAF?
 

Prin urmare, legislatia fiscala contine prevederi numai in ceea ce priveste incetarea activitatii sau inchiderea punctului de lucru.

In situatia in care punctul de lucru nu s-a inchis, dar nu se mai justifica aparatul de marcat electronic fiscal, din motivele prezentate, opinia mea este ca societatea poate solicita prin cerere adresata organului fiscal, defiscalizarea aparatului de marcat si predarea memoriei fiscale, in baza unui Proces verbal/note de constatatare in care sa prezinte motivul solicitarii, precum si a documentatiei de mai jos:
 
Dosarul pentru defiscalizare trebuie sa contina urmatoarele documente:

– Cartea de Interventii;
– Registrul special al casei de marcat;
– Certificat de inmatriculare (copie);
– Certificat fiscal (CIF – copie);
– Cerere ANAF – document tip;
– Declaratie de instalare – copie si original;
– Adresa DGRFP (numar ordine ANAF) – copie si original;
– Proces verbal in care se mentioneaza motivele pentru care se solicita defiscalizarea
– Act identitate reprezentant societate;
– Delegatie a persoanei care preia memoria fiscala.

Declaratia 4109 - cand se depune?

Formularul 4109 este declaratia privind aparatele de marcat electronice fiscale (AMEF) neutilizate. Acesta se transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanta, pana cel tarziu in data de 20 a lunii urmatoare perioadei de raportare in care aparatele de marcat  electronice fiscale nu au fost utilizate. 

Declaratia 4109 ultima versiune 2022

F4109 - Declaraţie privind aparatele de marcat electronice fiscale (AMEF) neutilizate conform anexei la Procedura de transmitere a datelor, aprobată prin OPANAF 627/2018.

Descarca Declaratia F4109 soft A actualizat in 15 martie 2019
 


Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Ionut Jinga - consultant fiscal.


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Atentie! S-a modificat legislatia privind impozitul minim pe cifra de afaceri


Important!
Incepand cu 1 ianuarie 2024, firmele cu o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro in anul precedent si care in anul de calcul determina un impozit pe profit mai mic decat impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA) sunt obligate sa plateasca un impozit minim pe cifra de afaceri de 1%.

Problema e ca aceasta modificare, introdusa prin Legea nr. 296/2023, lasa loc de interpretari.

Explicatii complete si solutiile optime, in lucrarea Impozitul minim pe cifra de afaceri. Fiscalitate aplicata. 

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
casa de marcatdeclaratia 4200anaf


Data aparitiei: 26 Noiembrie 2019
Ultima actualizare: 18 Ianuarie 2022

Votati articolul "Casa de marcat neutilizata. Depunerea declaratiei 4109 va fi in continuare obligatorie":
Rating:

Nota: 3.89 din 5 din 52 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Avansuri de trezorerie: documente justificative pentru avansuri spre decontare si functiunea contului 542

    • Entitatile pot acorda sume in numerar sau prin banca, denumite avansuri spre decontare, puse la dispozitia angajatilor, in vederea efectuarii unor plati in numele societatii sau in vederea efectuarii unor deplasari in interes de serviciu. Avansurile spre decontare sunt sume puse la dispozitia administratorilor sau a salariatilor din entitate, in vederea efectuarii unor plati in numele acesteia. De regula, justificarea avansului si transformarea sa in cheltuiala efec...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • De ce este esential sa aveti Dosare Permanente ale Clientilor: 7 avantaje majore

    • Atunci cand sunt solicitate lucrari de audit interne/externe sau firma-client are inspectii fiscale, dosarul permanent furnizeaza toate documentele necesare pentru a sustine tranzactiile si operatiunile contabile ale clientului. Acest lucru reduce timpul si efortul necesar pentru pregatirea si gestionarea auditului si creste nivelul de incredere in fata auditorilor/inspectorilor.   Dosarul permanent este un instrument vital in procesul de tinere a contabili...» citeste mai departe aici

  • Impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA): formula de calcul si exemplu practic

    • Incepand cu anul 2024, contribuabilii care inregistreaza in anul precedent o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro si care, in anul de calcul, determina un impozit pe profit cumulat de la inceputul anului fiscal/anului fiscal modificat pana la sfarsitul trimestrului/anului de calcul mai mic decat impozitul minim pe cifra de afaceri stabilit potrivit unei formule prevazute la art. 181 alin. (3) din Codul fiscal, sunt obligati la plata impozitului pe pr...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X