Ludovic Orban, premierul Romaniei, a declarat ca trebuie desfiintata supraacciza la combustibil fiindca a fost “o mare prostie”, desi in prezent reprezinta o sursa de venit importanta pentru buget.
“Chiar daca multi ne recomanda sa nu facem lucrul asta, trebuie desfiintata supraacciza la combustibil, care a fost o mare prostie si care se va vedea ca, chiar daca astazi pare sa produca bani, din punctul meu de vedere poate reprezenta un stimul foarte bun daca se renunta la supraacciza”, a declarat Orban.
Ministerul precizeaza ca majorarea accizei la carburanti nu este evidentiata separat in executia bugetara: „Majorarea accizei pe litru de carburant, incepand cu data de 15 septembrie 2017, nu este evidentiata separat in executia bugetara, ci se regaseste in totalul incasarilor din accize. Potrivit executiei de casa a bugetului de stat, acciza incasata este evidentiata distinct pentru fiecare categorie de produs accizabil (benzina, motorina, etc)”, potrivit hotnews.ro.
In acest sens, exista si o propunere legislativa pentru modificarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal. In expunerea de motive a proiectului s-a vorbit despre majorarea nejustificata a accizelor pentru carburanti, care a generat un impact pe intregul lant economic, de la productie, la distributie si cea mai mare inflatie din Uniunea Europeana, pentru trei ani consecutiv.
Examen Consultant Fiscal 2024
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Se doreste diminuarea accizei la carburanti, la nivelul anterior majorarii operate in a doua parte a anului 2017. Proiectul initiat de liberali a fost adoptat tacit de catre Senat.