UPDATE in 31 decembrie 2019. Legea care prevede eliminarea supraaccizei la carburanti si a supraimpozitarii contractelor de munca part-time a fost promulgata, luni, de catre presedintele Klaus Iohannis. Va intra in vigoare la 1 ianuarie 2020. Legea nr. 263/2019 a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 1054 din 30 decembrie 2019.
Propunerea legislativa pentru modificarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal a trecut in 4 decembrie de Parlament.
Motivele subliniate de initiatorii proiectului sunt:
- Majorarea nejustificata a accizelor pentru carburanti, care a generat un impact pe intregul lant economic, de la productie, la distributie si cea mai mare inflatie din Uniunea Europeana, pentru trei ani consecutiv;
- Cresterea costurilor fiscale cu forta de munca, in special prin supra-impozitarea contractelor cu orar partial de munca,accentuand si mai puternic somajul in randul tinerilor, in special pentru categoria de varsta 15-24 de ani.
Majorarea accizelor pentru carburanti si supra-impozitarea muncii au generat nu numai costuri substantiale pentru agentii economici, ci si efecte in lant la nivel bugetar, social si la nivelul comertului international de bunuri si servicii, dupa cum urmeaza:
- Pretul carburantilor este in Romania unul dintre cele mai mari din Uniunea Europeana;
- Romania se afla, pentru al treilea an consecutiv, pe primul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste cresterea preturilor;
- Supra-impozitarea contractelor de munca part-time a accentuat si mai puternic somajul In randul tinerilor (in special in randul studentilor si tinerilor absolventi de liceu) si a accentuat
Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Cartea Verde a Contabilitatii
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
- Cresterea costurilor pentru producatorii romani a determinat satisfacerea cererii interne prin importuri mai ieftine, deficitul balantei
comerciale a Romaniei urcand in anul 2018 la peste 15 miliarde de euro.
Avand in vedere toate efectele negative generate de acciza majorata pentru carburanti si de supra-impozitarea contractelor de munca cu timp partial (prin modalitatea de determinare a bazei de calcul pentru contributiile sociale si a contributilor de asigurari de sanatate), initiatorii, un grup mare de parlamentari PNL,propun urmatoarele masuri:
- Diminuarea accizei la carburanti, la nivelul anterior majorarii operate in a doua parte a anului 2017;
- Eliminarea supra-impozitarii contractelor de munca cu timp partial si aplicarea unei baze de calcul pentru contributiile sociale si a contributiilor de asigurari sociale de sanatate in functie de salariul realizat si nu in functie de salariul de baza minim brut pe tara, care tine de o decizie discretionara a Guvernulul.
“Avand in vedere ca masurile propuse vor avea un impact favorabil agregat asupra bugetului de stat, propunem ca acestea sa fie implementate incepand cu data de 1 ianuarie 2020, astfel incat masurile sa fie bugetate in mod corespunzator in Legea bugetului pentru anul 2020. Chiar daca se diminueaza impozite, propunem ca intrarea in vigoare a acestor masuri sa se faca de la 1 lanuarie 2020 pentru a respecta cerintele de predictibilitate fiscala prevazute de Codul fiscal.” subliniaza initiatorii proiectului.
Consulta documentele atasate mai jos: