email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

VIDEO Procedura privind somajul tehnic a fost simplificata. Care este primul pas pe care trebuie sa il faca fiecare angajator

VIDEO Procedura privind somajul tehnic a fost simplificata. Care este primul pas pe care trebuie sa il faca fiecare angajator
somaj tehnicOUG 30/2020AJOFM

Violeta Alexandru, ministrul muncii, a oferit explicatii despre modul in care a fost simplificata procedura pentru acordarea somajului tehnic pentru angajatii romani afectati de starea de urgenta si efectele pandemiei de coronavirus. 
 

"Am adus cateva clarificari si am simplificat procedura prin care companiile pot avea acces la resursele guvernamentale care sa le permita sa acorde angajatilor fondurile pentru somaj tehnic.

Am decis sa propun echipei guvernamentale completarea ordonantei 30/2020, primul act normativ care se referea la somajul tehnic, ca urmare a semnalelor pe care le-am primit din partea sindicatelor, patronatelor, companiilor.

Au fost mii de mesaje care au ajuns la Guvern, la minister muncii si protectiei sociale, la cabinetul premierului, prin care oamenii au facut sugestii legate de practica", a declarat Violeta Alexandru, intr-o conferinta de presa in compania lui Ionel Danca, seful Cancelariei premierului. 

Pentru solicitarile adresate de companiile a caror activitate a fost incheiata ca urmare a deciziilor autoritatilor, respectiv pentru companiile a caror activitate este afectata de aceasta epidemie total sau partial, se face pe baza unei cereri insotita de o declaratie simpla. 

La declaratie se ataseaza lista angajatilor pentru care deja s-a dispus masura intreruperii temporare a activitatii in sensul de intrare in somaj tehnic.

Se pot depune documentele la Agentiile Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca astfel incat sa beneficieze de fondurile alocate de Guvern pentru aceste costuri.
 

GHID practic privind somajul tehnic - informatii complete despre procedura >>
 

“Procedura a fost simplificata si in sensul reducerii termenului pana la care se efectueaza platile, mai precis de indata ce actele sunt depuse la Agentiile Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca, in maxim 15 zile, spre deosebire de prevederea initiala care se referea la 30 de zile. Agentiile Judetene vor efectua platile pentru angajatori, de aceea primul pas pe care trebuie sa il faca fiecare angajator este sa isi pregateasca documentele astfel ca la inceputul lunii aprilie, pentru perioada 16 -31 martie sa aiba documentele gata, sa le prezinte la Agentiile Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca in vederea efectuarii platilor.”, a precizat ministrul Muncii.

 
Ministrul Muncii a subliniat faptul ca angajatorii nu trebuie sa avanseze de la ei platile pentru somajul tehnic, tocmai asta este facilitatea pusa la cale de Guvern.

"Platile se vor face direct de AJOFM, astfel incat la inceputul lunii aprilie angajatorii sa dispuna de fonduri pentru acoperirea costurilor de somaj tehnic. La fel se va intampla si la inceputul lui mai pentru perioada lunii aprilie, adica 1-16 aprilie", a specificat Violeta Alexandru.

Ministrul a mai adus clarificari si pentru alte categorii, pentru alti angajatori: "tot ce inseamna angajator din mediul neguvernamental, prevederile privind somajul tehnic li se aplica in totalitate, astfel incat incurajam agentii economici, organizatiile neguvernamentale sa isi pregateasca documentele si sa le depuna la Agentiile Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca. 

Echipele AJOFM sunt in acest moment in prima linie, primesc intrebarile dvs, sunt organizate sa proceseze informatiile in cel mai scurt timp de la depunerea actelor", sustine Violeta Alexandru. 

 

Ministrul Muncii a explicat ce se va intampla si in cazul PFA-urilor.

"Pentru alti profesionisti, alte categorii, PFA, persoane fizice, procedura pe care Guvernul a stabilit-o prevede ca, pe baza aceleiasi proceduri, si anume o declaratie pe proprie raspundere, sa se depuna solicitari la Agentiile Judetene pentru Plati si Inspectie Sociala urmand ca pe masura ce aceste documente se primesc sa se efectueze platile in cuantum de 75% din salariul mediu brut pe tara pentru fiecare solicitare adresata.", a mai spus Alexandru. 

"Toate aceste solicitari se pot depune online, astfel incat sa numai fie nevoie sa ne deplasam la sediile celor doua entitati, dupa caz angajator cu angajati la AJOFM, persoana fizica, intreprindere individuala la ANPIS si sa putem comunica cu aceste institutii cat mai eficient cu putinta.”, a completat ministrul.

Violeta Alexandru a anuntat si ca a inclus prevederi pentru plata sportivilor. 

"Am inclus prevederi detaliate cu privire la plata sportivilor. Avand in vedere ca activitatea cluburilor sportive este afectata de efectele coronavirusului, si pentru aceasta categorie Guvernul a venit cu masuri clare.

Fiecare club sportiv care are dificultati in plata sportivilor angajati pe baza de contracte individuale de munca se va prezenta la sediul AJOFM de unde isi are sediul social, iar daca sportivii sunt incadrati prin contracte de activitate sportiva, clubul se va adresa AJEPIS pe baza unei solicitari la care ataseaza un tabel cu cateva informatii despre sportivii pe care doreste sa ii plateasca prin fondurile puse la dispozitie de Guvern", a spus ministrul.

Violeta Alexandru a declarat ca acum procedura este mai simpla, mai clara, mai eficienta.

"Am dispus comunicarea exclusiv in mediul online, astfel incat de indata ce documentele sunt prezentate, conform procedurii descrise, cele doua entitati sa poata efectua plata cat mai repede. Acesta este obiectivul care ne intereseaza, sa ajunga fondurile cat mai repede la cei care se confrunta cu probleme serioase in plata angajatilor", a subliniat ea.

Violeta Alexandru a clarificat ca ordonanta clarifica si situatia in care o persoana are mai multe contracte, dintre care toate suspendate. "Se poate opta pentru acel contract care il avantajeaza cel mai mult. Daca unul este activ, nu poate beneficia de somaj tehnic, avand in vedere ca cel activ este in functiune", a punctat Violeta Alexandru.

De asemenea, persoanele aflate in perioada de crestere a copilului pot sa continue acest concediu pe perioada decretului. 

 


de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
somaj tehnicOUG 30/2020AJOFM


Data aparitiei: 27 Martie 2020

Votati articolul "VIDEO Procedura privind somajul tehnic a fost simplificata. Care este primul pas pe care trebuie sa il faca fiecare angajator":
Rating:

Nota: 3.91 din 5 din 16 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Societate care primeste imprumut de la asociat. Care sunt inregistrarile contabile?

    • In lumea afacerilor, accesul la capital este esential pentru functionarea si dezvoltarea unei societati, mai ales in fazele incipiente ale activitatii sale. In acest context, imprumuturile de la asociati devin o modalitate frecventa prin care firmele nou infiintate isi asigura lichiditatile necesare pentru a-si desfasura activitatea. Insa, inainte de a proceda la acordarea unui astfel de imprumut, partile implicate trebuie sa fie constiente de implicatiile legale si contabile ale...» citeste mai departe aici

  • Dividende interimare distribuite in cursul anului: monografia contabila si opinia specialistului

    • Putem distribui dividende interimare in cursul anului, in baza unor situatii financiare trimestriale, insa, daca nu le platim asociatilor pana la sfarsitul anului, trebuie sa declaram si sa platim impozit pe venit pana la data de 25 a anului urmator. Monografia contabila este simpla, insa intervin cateva conturi cu care nu suntem prea obisnuiti (463 si 456), astfel ca dupa regularizarea dividendelor (cu ocazia intocmirii situatiilor financiare anuale) este im...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • Mijloacele fixe de la A la Z: legislatie explicata si studii de caz

    • Toate operatiunile privind mijloacele fixe - achizitie, amortizare, reevaluare, casare, vanzare – pot genera erori de aplicarea a legii, amendate drastic. Stiati ca: - in conformitate cu art. 42 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991 – neaplicarea corecta a reglementarilor contabile produce o amenda de la 300 lei la 4.000 lei? Ei bine, inregistrarea incorecta a unui obiect/mijloc fix poate genera o astfel de amenda! ...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X