Legea de aprobare a OUG 43/2020 privind acordarea stimulentului de risc a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 520 din 17 iunie 2020.
Legea 82/2020 introduce noi categorii de beneficiari si intra in vigoare din 20 iunie 2020. Una dintre principalele prevederi ale Legii 82/2020 spune ca:
"Se aproba acordarea unui stimulent de risc in cuantum de 2.500 lei brut, pe luna, pentru personalul din domeniul asistentei sociale si comunitare, indiferent de forma de organizare a furnizorului de servicii sociale, implicat direct in sprijinirea si/sau ingrijirea persoanelor in varsta, a copiilor, a persoanelor cu dizabilitati si a altor grupuri vulnerabile, pe perioada starii de urgenta, din fondul de salarii al unitatii angajatoare, prin transferuri de la bugetul de stat, de la titlul VI «Transferuri intre unitati ale administratiei publice» sau de la alte titluri unde sunt bugetate sume cu aceasta destinatie, prin ordonatorul principal de credite, sau din fonduri europene."
Acordarea stimulentului de risc COVID-19: textul Legii 82/2020
Denumirea completa a actului normativ: Legea nr. 82/2020 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 43/2020 pentru aprobarea unor masuri de sprijin decontate din fonduri europene, ca urmare a raspandirii coronavirusului COVID-19, pe perioada starii de urgenta
Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.
Articol unic. -
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Se aproba Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 43 din 6 aprilie 2020 pentru aprobarea unor masuri de sprijin decontate din fonduri europene, ca urmare a raspandirii coronavirusului COVID-19, pe perioada starii de urgenta, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 292 din 7 aprilie 2020, cu modificarile si completarile ulterioare, cu urmatoarele modificari si completari:
1. La articolul 6, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmatorul cuprins:
"(3) Sumele cheltuite conform alin. (1) si destinatia acestora de la inceputul starii de urgenta la finalul starii de alerta de catre toate institutiile de stat se publica pe site-ul institutiei de catre conducatorul acesteia."
2. La articolul 7, dupa alineatul (4) se introduc trei noi alineate, alineatele (5)-(7), cu urmatorul cuprins:
"(5) Se aproba acordarea unui stimulent de risc in cuantum de 2.500 lei brut, pe luna, pentru personalul din domeniul asistentei sociale si comunitare, indiferent de forma de organizare a furnizorului de servicii sociale, implicat direct in sprijinirea si/sau ingrijirea persoanelor in varsta, a copiilor, a persoanelor cu dizabilitati si a altor grupuri vulnerabile, pe perioada starii de urgenta, din fondul de salarii al unitatii angajatoare, prin transferuri de la bugetul de stat, de la titlul VI «Transferuri intre unitati ale administratiei publice» sau de la alte titluri unde sunt bugetate sume cu aceasta destinatie, prin ordonatorul principal de credite, sau din fonduri europene.
(6) Stimulentul de risc acordat conform alin. (5) nu se cuprinde in baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale, contributiei de asigurari sociale de sanatate, respectiv al contributiei asiguratorii pentru munca, reglementata la titlul V «Contributii sociale obligatorii» din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
(7) Pentru furnizorii de servicii sociale privati, prevazuti la alin. (5), decontarea stimulentului de risc se face la cerere, prin agentiile teritoriale ale Agentiei Nationale de Plati si Inspectie Sociala, prin transferuri de la bugetul de stat, de la titlul VI «Transferuri intre unitati ale administratiei publice» sau de la alte titluri unde sunt bugetate sume cu aceasta destinatie, prin ordonatorul principal de credite, sau din fonduri europene, conform unei proceduri stabilite prin ordin al ministrului muncii si protectiei sociale."
3. La articolul 8 alineatul (1), dupa litera f) se introduc doua noi litere, literele f1) si f2), cu urmatorul cuprins:
"f1) personalul medical, medico-sanitar si auxiliar sanitar din cabinetele medicilor de familie, laboratoarele de analize medicale, laboratoarele de imagistica medicala, ambulatoriile de specialitate, farmaciile comunitare, cabinetele stomatologice, furnizorii de servicii medicale aflati in contract cu casele de asigurari de sanatate, care au activat in timpul starii de urgenta si care au avut in evidenta sau sub tratament pacienti suspecti sau confirmati cu COVID-19, ori daca personalul respectiv a fost confirmat cu COVID-19 in urma activitatii desfasurate;
f2) medicii si asistentii medicali din unitatile scolare care si-au desfasurat activitatea prin furnizarea unor servicii de ingrijire, de aprovizionare, de ingrijire medicala si monitorizare a persoanelor aflate in carantina;".
4. La articolul 8 alineatul (1), litera g) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"g) personalul de la lit. a)-f2) care, in urma desfasurarii activitatii, a fost diagnosticat cu COVID-19."
5. La articolul 8, dupa alineatul (7) se introduce un nou alineat, alineatul (8), cu urmatorul cuprins:
"(8) Stimulentul de risc in cuantum de 2.500 lei, prevazut de prezenta ordonanta de urgenta, se acorda pentru toata perioada starii de urgenta, instituita prin decret potrivit art. 93 din Constitutia Romaniei, republicata."
Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata.