Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Aplicarea facilitatilor fiscale in sectorul constructii. Cum se va calcula cifra de afaceri

Data aparitiei: 20 Martie 2023
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Aplicarea facilitatilor fiscale in sectorul constructii. Cum se va calcula cifra de afaceri
facilitati fiscaleconstructiiscutire impozit

Discutam astazi despre cazul unei societati cu codul principal CAEN 7112 "Activitati de inginerie si consultanta tehnica legate de acestea", care nu a avut facturi emise pe anul 2022. La 31.12.2022 are un singur angajat cu norma intreaga. In anul 2023 incheie un contract de prestari servicii in domeniul constructiilor (servicii de dulgherie pentru a realiza strazile si autostrazile), isi schimba codul CAEN din "7112" in "4211" si angajeaza si alte persoane. Pentru primele 2 luni din an nu au fost emise facturi, urmand ca prima factura sa fie emisa in luna martie. 

Poate beneficia de facilitatile fiscale din luna martie? Daca ar avea venituri si din inchiriere utilaje? Daca pe parcursul anului vor avea si santier in strainatate, cum se va calcula cifra de afaceri pentru a beneficia de facilitati constructii?

Facilitati fiscale in sectorul constructii. Raspunsul specialistului:

Persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1) - (3) din Codul fiscal, in sectorul constructii, pentru activitatea desfasurata in Romania, in baza contractului individual de munca, beneficiaza de scutirea de la plata impozitului pe salarii, de reducerea cotei de CAS si de exceptarea de la plata CASS, daca sunt indeplinite cumulativ toate conditiile prevazute la art. 60 pct. 5 din Codul fiscal.

In acest sens, pentru a putea acorda scutirea de la plata impozitului pe salarii si CASS si reducerea cotei de CAS sunt pentru veniturile realizate din salarii si asimilate salariilor de salariatul societatii, trebuie indeplinite cumulativ conditiile enumerate la art. 60 pct. 5 din Codul fiscal cu referire la:
 
a) activitatea desfasurata de angajator

Angajatorii trebuie sa desfasoare activitati in sectorul constructii care cuprind si domeniile evidentiate in mod expres in cuprinsul art. 60 pct. 5 lit. a) din Codul fiscal.

Din acest punct de vedere atat activitatea desfasurata in domeniul codului CAEN 7112, cat si cea in baza codului CAEN 4211 sunt incluse printre activitatile din sectorul constructii, cu particularitatea ca in cazul activitatilor aferente codului CAEN 711, veniturile luate in calcul la determinarea indicatorului „Cifra de afaceri realizata din activitatea de constructii“ sunt cele obtinute din activitatile care se circumscriu domeniilor prevazute in codurile CAEN enumerate la art. 60 pct. 5 lit. a) din Codul fiscal.
 
b) ponderea cifrei de afaceri din activitatile mentionate la lit. a) in cifra de afaceri totala

Angajatorii realizeaza cifra de afaceri din activitatile prevazute la lit. a) in limita a cel putin 80% din cifra de afaceri totala determinata potrivit prevederilor lit. b1).

Pentru angajatorii existenti la data de 1 ianuarie a fiecarui an, cifra de afaceri se calculeaza cumulat pentru perioada corespunzatoare din anul curent, inclusiv luna in care se aplica scutirea. Aceasta cifra de afaceri se realizeaza pe baza de contract sau comanda si acopera manopera, materiale, utilaje, transport, echipamente, dotari, precum si alte activitati auxiliare necesare activitatilor prevazute la lit. a). Cifra de afaceri va cuprinde inclusiv productia realizata si nefacturata.

Modul de determinare al ponderii cifrei de afaceri din activitatile mentionate la art. 60 pct. 5 in cifra de afaceri totala este cel reglementat de OMF nr. 1528/2022 coroborat cu modificarile ulterioare ale art. 60 pct. 5 din Codul fiscal.

In acest sens, art. 4 din OMF nr. 1528/2022 reglementeaza indicatorii „Cifra de afaceri totala” si „Cifra de afaceri realizata efectiv din activitatea de constructii”, in vederea determinarii procentului de 80% din cifra de afaceri totala, iar potrivit art. 5, ponderea cifrei de afaceri din activitatile prevazute la art. 60 pct. 5 din Codul fiscal, in cifra de afaceri totala, se calculeaza ca raport intre suma rezultata din calculul efectuat pentru determinarea indicatorului „Cifra de afaceri realizata efectiv din activitatea de constructii“ si suma rezultata din calculul efectuat pentru determinarea indicatorului „Cifra de afaceri totala“, inmultit cu 100.
 
Acesti doi indicatori se calculeaza dupa cum urmeaza:

1. „Cifra de afaceri realizata efectiv din activitatea de constructii” se completeaza de societatile care desfasoara una sau mai multe activitati printre care se regasesc si codurile CAEN prevazute la art. 60 pct. 5 din Codul fiscal, cu cifra de afaceri realizata efectiv din activitatile desfasurate corespunzator codurilor CAEN prevazute la art. 60 pct. 5 lit. a), respectiv cu suma veniturilor cumulate de la inceputul anului pana la sfarsitul lunii de raportare, realizate din vanzarea de produse si prestarea de servicii, fara a lua in calcul, cumulat de la inceputul anului pana la sfarsitul lunii de raportare, veniturile realizate din redevente, locatii de gestiune si chirii, evidentiate potrivit OMFP nr. 1.802/2014 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate sau, dupa caz, OMFP nr. 2.844/2016 pentru aprobarea Reglementarilor contabile conforme cu Standardele Internationale de Raportare Financiara, la care:

1. se adauga, cumulat de la inceputul anului pana la luna de raportare inclusiv, sumele reprezentand:
a) veniturile din subventiile de exploatare aferente cifrei de afaceri nete, inregistrate in contabilitate;
b) soldurile lunare creditoare inainte de transferul in contul de profit si pierdere ale veniturilor aferente costurilor stocurilor de produse si servicii in curs de executie, evidentiate in contabilitate la sfarsitul lunilor de raportare in care se inregistreaza sold creditor;
c) veniturile din productia de imobilizari corporale si productia de investitii imobiliare, inregistrate in contabilitate;

2. se scad, cumulat de la inceputul anului pana la luna de raportare inclusiv, sumele reprezentand soldurile lunare debitoare inainte de transferul in contul de profit si pierdere ale veniturilor aferente costurilor stocurilor de produse si servicii in curs de executie, evidentiate in contabilitate la sfarsitul lunilor de raportare in care se inregistreaza sold debitor.

De asemenea, la determinarea cifrei de afaceri realizata efectiv din activitatea de constructii conform art. 60 pct. 5 din Codul fiscal, pentru stabilirea veniturilor din vanzarea de produse, se iau in calcul numai veniturile realizate din vanzarea produselor finite, semifabricatelor, produselor reziduale si a marfurilor, care sunt obtinute din productia proprie. Nu se iau in calcul veniturile din vanzarea de produse achizitionate in scopul revanzarii.
 
2. „Cifra de afaceri totala” realizata cumulat de la inceputul anului, inclusiv din luna de raportare, se completeaza cu suma veniturilor cumulate de la inceputul anului pana la sfarsitul lunii de raportare, realizate din vanzarea de produse si prestarea de servicii, evidentiate potrivit OMFP nr. 1.802/2014 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate sau, dupa caz, OMFP nr. 2.844/2016 pentru aprobarea Reglementarilor contabile conforme cu Standardele Internationale de Raportare Financiara, la care:

1. se adauga, cumulat de la inceputul anului pana la luna de raportare inclusiv, sumele reprezentand:
a) veniturile din subventiile de exploatare aferente cifrei de afaceri nete, inregistrate in contabilitate
b) soldurile lunare creditoare inainte de transferul in contul de profit si pierdere ale veniturilor aferente costurilor stocurilor de produse si servicii in curs de executie, evidentiate in contabilitate la sfarsitul lunilor de raportare in care se inregistreaza sold creditor;
c) veniturile din productia de imobilizari corporale si productia de investitii imobiliare, inregistrate in contabilitate

2. se scad, cumulat de la inceputul anului pana la luna de raportare inclusiv, sumele reprezentand soldurile lunare debitoare inainte de transferul in contul de profit si pierdere ale veniturilor aferente costurilor stocurilor de produse si servicii in curs de executie, evidentiate in contabilitate la sfarsitul lunilor de raportare in care se inregistreaza sold debitor.
 
c) nivelul veniturilor brute lunare din salarii realizate de salariat

Veniturile brute lunare din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1)-(3), realizate de persoanele fizice pentru care se aplica scutirea sunt calculate la un salariu brut de incadrare pentru 8 ore de munca/zi de minimum 4.000 lei lunar incepand cu 1 ianuarie 2023. Scutirea se aplica pentru sumele din venitul brut lunar de pana la 10.000 lei inclusiv, obtinut din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1)-(3), realizate de persoanele fizice. Partea din venitul brut lunar ce depaseste 10.000 lei nu beneficiaza de facilitati fiscale
 
Decizia privind aplicarea facilitatilor in constructii pentru salariatul societatii incepand cu luna martie are la baza o analiza complexa cu privire la indeplinirea in mod cumulativ a tuturor conditiilor enumerate mai sus, respectiv cele privind obiectul de activitate, activitatea desfasurata, cifra de afaceri si salariul minim acordat salariatilor, astfel cum acestea sunt reglementate de art. 60 pct. 5 fin Codul fiscal si OMF 1528/2022.

Asadar dincolo de cele operatiunea de inchiriere mentionata in cuprinsul intrebarii, trebuie analizate toate operatiunile efectuate de societate in primele luni din an, spre exemplu daca exista productie sau lucrari in curs realizate, pentru a determina corect ponderea cifrei de afaceri din constructii in cifra de afaceri totala.

In concluzie, in lunile in care conditiile prevazute de art. 60 pct. 5 din Codul fiscal nu sunt indeplinite in mod cumulativ, facilitatile nu vor putea fi acordate.
 
In ceea ce priveste intrebarea referitoare la modalitate de calcul al cifrei de afaceri in situatia in care societatea va desfasura activitatea de constructii si in strainatate, precizam ca potrivit lit. b1) de la art. 60 pct. 5 din Codul fiscal, pentru determinarea ponderii cifrei de afaceri realizate efectiv din activitatea de constructii in cifra de afaceri totala, indicatorul cifra de afaceri realizata efectiv din activitatea de constructii cuprinde numai veniturile din activitatea de constructii desfasurata pe teritoriul Romaniei, iar indicatorul cifra de afaceri totala cuprinde veniturile din intreaga activitate desfasurata pe teritoriul Romaniei.

Prin activitatea desfasurata pe teritoriul Romaniei se intelege activitatea desfasurata efectiv in Romania in scopul realizarii de produse si prestari de servicii.

La determinarea „Cifrei de afaceri totala” si a „Cifrei de afaceri realizata efectiv din activitatea de constructii” se vor lua in calcul veniturile inregistrate in contabilitate cu respectarea reglementarilor contabile aplicabile.

Asadar, pentru incadrarii in ponderea de 80% a cifrei de afaceri din constructii in cifra de afaceri totala, societatea va avea in vedere doar activitatea desfasurata pe teritoriul Romaniei, determinand cei doi indicatori astfel:
- indicatorul cifra de afaceri realizata efectiv din activitatea de constructii cuprinde numai veniturile din activitatea de constructii desfasurata pe teritoriul Romaniei;
- indicatorul cifra de afaceri totala cuprinde veniturile din intreaga activitate desfasurata pe teritoriul Romaniei

In Declaratia 112, indicatorii cuprinsi in tabelul „Date privind angajatorii care aplica prevederile art. 60 pct. 5 sau pct. 7 din Codul fiscal” la randul 1.1. Activitati in sectorul ”Constructii” (art. 60 pct. 5 din Codul fiscal), respectiv: „2. Cifra de afaceri totala”, „3. Cifra de afaceri realizata efectiv din activitatea prevazuta la art. 60 pct. 5 (…) din Codul fiscal” si „4. Pondere 3./2.” nu se pot calcula altfel decat astfel cum acestia sunt prevazuti in cuprinsul OMF nr. 1528/2022 si Codul fiscal coroborat cu prevederile OMFP 1802/2014, motiv pentru care recomandam analizarea succesiunii de inregistrari contabile aferente operatiunilor realizate in concordanta cu reglementarile contabile aplicabile.

Facilitatile fiscale nu se acorda persoanelor fizice care sunt detasate in afara Romaniei.

Raspuns oferit in luna martie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X