OPANAF 3039/2020 a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 684 din 31 iulie 2020, data de la care intra in vigoare.
Actul normativ aduce noutati in ceea ce priveste procedura de inregistrare pentru utilizarea regimului special pentru servicii electronice de telecomunicatii, de radiodifuziune sau televiziune, precum si pentru declararea TVA.
OPANAF 3039/2020: textul actului normativ
Denumirea completa: Ordinul nr. 3039/2020 privind modificarea si completarea anexei la Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3.737/2016 pentru aprobarea Procedurii de inregistrare a persoanelor impozabile, in vederea utilizarii unuia dintre regimurile speciale pentru servicii electronice, de telecomunicatii, de radiodifuziune sau televiziune, precum si pentru declararea taxei pe valoarea adaugata, potrivit prevederilor art. 314 si art. 315 din Codul fiscal, in situatia in care Romania este stat membru de inregistrare
Avand in vedere Regulamentul de punere in aplicare (UE) nr. 815/2012 al Comisiei din 13 septembrie 2012 de stabilire a normelor detaliate de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 904/2010 al Consiliului, in ceea ce priveste regimurile speciale pentru persoanele impozabile nestabilite care presteaza servicii de telecomunicatii, servicii de radiodifuziune si de televiziune sau servicii electronice catre persoane neimpozabile, modificat prin Regulamentul de punere in aplicare (UE) 2018/980 al Comisiei,
tinand cont de Regulamentul de punere in aplicare (UE) nr. 282/2011 al Consiliului din 15 martie 2011 in ceea ce priveste regimurile speciale pentru persoanele impozabile nestabilite care presteaza servicii de telecomunicatii, servicii de radiodifuziune si de televiziune sau servicii electronice, modificat prin Regulamentul (UE) nr. 967/2012 al Consiliului si regulamentele de punere in aplicare (UE) nr. 1.042/2013 si nr. 2017/2.459 ale Consiliului, precum si de avizul conform al Ministerului Finantelor Publice comunicat prin Adresa nr. 785.797 din 23.07.2020,
in temeiul art. 11 alin. (3) din Hotararea Guvernului nr. 520/2013 privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, al art. 5 alin. (4) si al art. 314 si 315 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, al art. 79, 80 si art. 342 alin. (1) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare,
presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala emite urmatorul ordin:
Art. I. -
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Manual de politici contabile - Stick USB
Anexa la Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3.737/2016 pentru aprobarea Procedurii de inregistrare a persoanelor impozabile, in vederea utilizarii unuia dintre regimurile speciale pentru servicii electronice, de telecomunicatii, de radiodifuziune sau televiziune, precum si pentru declararea taxei pe valoarea adaugata, potrivit prevederilor art. 314 si art. 315 din Codul fiscal, in situatia in care Romania este stat membru de inregistrare, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 25 din 10 ianuarie 2017, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La punctul 6, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"
(2) Persoana impozabila nestabilita in Uniunea Europeana care opteaza pentru utilizarea regimului non-UE trebuie sa depuna si o declaratie prin care se confirma ca persoana nu si-a stabilit sediul activitatii economice pe teritoriul Uniunii Europene si nu dispune de un sediu fix pe teritoriul acesteia."
2. Punctul 17 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"
17. Pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania conform prevederilor art. 316 din Codul fiscal si pentru care s-a acceptat utilizarea regimului UE, informatia privind calitatea de persoana impozabila care utilizeaza regimul UE se mentioneaza in registrul contribuabililor. Calitatea de persoana impozabila care utilizeaza regimul UE nu anuleaza obligatiile de declarare si plata a taxei rezultate din calitatea de persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal."
3. Punctul 20 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"20. Informatiile care permit identificarea persoanelor impozabile care utilizeaza regimul UE sau regimul non-UE, avand Romania ca stat de inregistrare, se transmit de catre organul fiscal celorlalte state membre, prin intermediul retelei CCN/CSI, conform specificatiilor tehnice transmise de Comisia Europeana si implementate de Centrul National pentru Informatii Financiare."
4. La punctul 35, dupa litera b) se introduce o noua litera, litera c), cu urmatorul cuprins:
"
c) persoana impozabila, care utilizeaza regimul UE si care indeplineste conditiile prevazute la art. 278 alin. (8) din Codul fiscal, nu opteaza ca locul prestarii sa fie stabilit in conformitate cu prevederile art. 278 alin. (5) lit. h) din Codul fiscal, respectiv la beneficiar."
5. Dupa punctul 35 se introduce un nou punct, punctul 351, cu urmatorul cuprins:
"351.
(1). Pentru aplicarea prevederilor pct. 35 lit. c), organul fiscal competent identifica, cu ajutorul aplicatiei informatice, persoanele impozabile care utilizeaza regimul Mini One Stop Shop si care, in declaratiile speciale de TVA, depuse in Romania potrivit art. 315 alin. (6) din Codul fiscal, au declarat prestari de servicii a caror valoare totala, fara TVA, nu depaseste, in anul calendaristic curent, 10.000 euro (46.337 lei) si nu a depasit aceasta suma in cursul anului calendaristic precedent. Persoanele selectate sunt inscrise in Lista persoanelor impozabile care utilizeaza regimul special Mini One Stop Shop si care indeplinesc conditiile prevazute la art. 278 alin. (8) din Codul fiscal.
(2) Selectia se face anual, in perioada 20 aprilie-1 mai, pe baza declaratiilor speciale de TVA depuse pentru anul precedent si pentru trimestrul I al anului in care se face selectia.
(3) Organul fiscal competent notifica, prin intermediul mesajelor electronice, persoanele impozabile care sunt cuprinse in lista prevazuta la alin. (1) in legatura cu dreptul acestora de a opta ca locul prestarii serviciilor sa fie stabilit in conformitate cu prevederile art. 278 alin. (5) lit. h) din Codul fiscal, respectiv la beneficiar.
(4) Optiunea se exercita prin depunerea formularului (085) «Optiune privind aplicarea/incetarea aplicarii prevederilor art. 278 alin. (5) lit. h) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal», potrivit modelului aprobat prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, in termen de 15 zile de la primirea notificarii.
(5) Persoanele impozabile care, in urma notificarii, opteaza sa aplice prevederile art. 278 alin. (5) lit. h) din Codul fiscal, respectiv presteaza servicii pentru care locul prestarii este la beneficiar, sunt eligibile pentru utilizarea in continuare a regimului special.
(6) Persoanele impozabile care, in urma notificarii, nu depun formularul (085) in termenul prevazut la alin. (4) nu mai indeplinesc conditiile pentru utilizarea regimului special. In aceasta situatie, potrivit prevederilor art. 278 alin. (8) din Codul fiscal, locul prestarii de servicii se considera a fi la prestator, situatie in care informatiile privind valoarea si taxa pe valoarea adaugata aferenta operatiunilor se inscriu in formularul (300) «Decont de taxa pe valoarea adaugata»."
6. In tot cuprinsul anexei sintagma "Regulamentul de punere in aplicare (UE) nr. 815/2012" se inlocuieste cu sintagma "Regulamentul de punere in aplicare (UE) nr. 815/2012, cu modificarile ulterioare".
Art. II. -
Structurile competente din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si Directia Generala Regionala a Finantelor Publice Bucuresti vor lua masuri pentru ducerea la indeplinire a prevederilor prezentului ordin.
Art. III. -
Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.