email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Legea nr. 182/2020 impune producatorilor sa limiteze acizii grasi trans. Nerespectarea se sanctioneaza cu amenda de pana la 30.000 lei

Legea nr. 182/2020 impune producatorilor sa limiteze acizii grasi trans. Nerespectarea se sanctioneaza cu amenda de pana la 30.000 lei
monitorul oficialamenziproduse alimentare

UPDATE in 24 martie 2021 De la 1 aprilie 2021, regulile privind acizii grasi trans se vor modifica fiindca va intra in vigoare Legea nr. 182/2020. 

In Monitorul Oficial nr. 758 din 19 august 2020 a fost publicata Legea nr. 182/2020 care va impune producatorilor sa limiteze acizii grasi trans incepand de luna urmatoare.

Operatorii economici din sectorul alimentar au obligatia de a introduce pe piata produse alimentare cu un continut de AGT de maximum 2 g/100 g de grasime din continut. 

Grasimile de tip trans sunt obtinute prin hidrogenare, din uleiurile vegetale, si au rolul de a prelungi perioada de valabilitate a produselor. din pacate, acestea au efecte nefaste asupra organismului: cresc riscul de boli cardio-vasculare, diabet de tip 2 si cancer. 

Acizii grasi trans se gasesc in cantitati mari in produsele prajite, in cee de patiserie, in cipsuri, napolitane, biscuiti cu crema, popcorn, in unele tipuri de margarina, in mezeluri, produse fast-food si in produse coapte cum sunt biscuitii si prajiturile. 
Specialistii spun ca aceste grasimi au fost gasite vinovate de declansarea unor boli care provoaca 50.000 de decese in Europa, anual.

Operatorii economici care nu vor respecta prevederile Legii nr. 182/2020 risca amenzi cuprinse intre 10.000 si 30.000 de lei, iar produsele vor fi retrase de pe piata.
 

Este important de retinut ca Legea nr. 182/2020 va intra  in vigoare la 1 aprilie 2021.
 

Legea nr. 182/2020: textul actului normativ

Denumirea completa: Legea nr. 182/2020 pentru stabilirea continutului de acizi grasi trans in produsele alimentare destinate consumului uman
 

 

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

Art. 1. -
Prezenta lege reglementeaza continutul de acizi grasi trans in produsele alimentare destinate consumului uman, pentru a asigura un inalt nivel de protectie alimentara a consumatorilor.

Art. 2. -
(1) Prezenta lege se aplica tuturor produselor alimentare destinate consumatorului final, inclusiv produselor alimentare livrate de unitatile de alimentatie publica si produselor alimentare destinate a fi furnizate acestora.

(2) Se exclud din domeniul de aplicare a prezentei legi produsele alimentare care contin, in mod natural, acizi grasi trans in grasimi animale.

Art. 3. -
In intelesul prezentei legi, prin acizi grasi trans se intelege acizii grasi cu cel putin o legatura dubla neconjugata carbon-carbon, in configuratie trans, astfel cum sunt definiti in anexa I punctul 4 din Regulamentul (UE) nr. 1.169/2011 al Parlamentului European si al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1.924/2006 si (CE) nr. 1.925/2006 ale Parlamentului European si ale Consiliului si de abrogare a Directivei 87/250/CEE a Comisiei, a Directivei 90/496/CEE a Consiliului, a Directivei 1999/10/CE a Comisiei, a Directivei 2000/13/CE a Parlamentului European si a Consiliului, a Directivelor 2002/67/CE si 2008/5/CE ale Comisiei si a Regulamentului (CE) nr. 608/2004 al Comisiei, cu modificarile si completarile ulterioare, denumiti in continuare AGT.

Art. 4. -
Operatorii economici din sectorul alimentar au obligatia de a introduce pe piata produse alimentare cu un continut de AGT de maximum 2 g/100 g de grasime din continut.

Art. 5. -
Produselor alimentare provenite din tari terte si din alte state membre ale Uniunii Europene li se aplica prevederile art. 4.

Art. 6. -

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Ministerul Sanatatii efectueaza periodic controale oficiale pentru produsele reglementate din prezenta lege.

Art. 7. -
Controalele oficiale se efectueaza in toate etapele lantului alimentar, in functie de riscuri, cu respectarea prevederilor legislatiei in vigoare si in conformitate cu programele/planurile de control oficiale din domeniul sigurantei alimentelor, finantate de la bugetul de stat.

Art. 8. -
Nerespectarea prevederilor art. 4 si 5 constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 10.000 lei la 30.000 lei.

Art. 9. -
(1) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunii prevazute la art. 8 se fac de catre persoanele imputernicite din cadrul Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor si Ministerului Sanatatii.

(2) Pentru produsele alimentare care nu respecta prevederile art. 4 si 5 se dispune retragerea acestora din circuitul consumului uman.

(3) Pentru produsele care nu respecta prevederile art. 4 si 5, operatorii economici din sectorul alimentar initiaza de indata procedurile pentru retragerea/rechemarea produsului alimentar respectiv de pe piata si informeaza despre aceasta autoritatile competente din domeniul sigurantei alimentelor.

Art. 10. -
Prevederile privind contraventiile prevazute la art. 8 se completeaza cu dispozitiile Ordonantei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.

Art. 11. -
Prezenta lege intra in vigoare la 1 aprilie 2021.

Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata.

 

Foto: pixabay.com


de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
monitorul oficialamenziproduse alimentare


Data aparitiei: 24 Martie 2021

Votati articolul "Legea nr. 182/2020 impune producatorilor sa limiteze acizii grasi trans. Nerespectarea se sanctioneaza cu amenda de pana la 30.000 lei":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Avansuri de trezorerie: documente justificative pentru avansuri spre decontare si functiunea contului 542

    • Entitatile pot acorda sume in numerar sau prin banca, denumite avansuri spre decontare, puse la dispozitia angajatilor, in vederea efectuarii unor plati in numele societatii sau in vederea efectuarii unor deplasari in interes de serviciu. Avansurile spre decontare sunt sume puse la dispozitia administratorilor sau a salariatilor din entitate, in vederea efectuarii unor plati in numele acesteia. De regula, justificarea avansului si transformarea sa in cheltuiala efec...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • De ce este esential sa aveti Dosare Permanente ale Clientilor: 7 avantaje majore

    • Atunci cand sunt solicitate lucrari de audit interne/externe sau firma-client are inspectii fiscale, dosarul permanent furnizeaza toate documentele necesare pentru a sustine tranzactiile si operatiunile contabile ale clientului. Acest lucru reduce timpul si efortul necesar pentru pregatirea si gestionarea auditului si creste nivelul de incredere in fata auditorilor/inspectorilor.   Dosarul permanent este un instrument vital in procesul de tinere a contabili...» citeste mai departe aici

  • Impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA): formula de calcul si exemplu practic

    • Incepand cu anul 2024, contribuabilii care inregistreaza in anul precedent o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro si care, in anul de calcul, determina un impozit pe profit cumulat de la inceputul anului fiscal/anului fiscal modificat pana la sfarsitul trimestrului/anului de calcul mai mic decat impozitul minim pe cifra de afaceri stabilit potrivit unei formule prevazute la art. 181 alin. (3) din Codul fiscal, sunt obligati la plata impozitului pe pr...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X