email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Incepand cu 1 ianuarie 2021, scutirea de la plata impozitului pe profit a anumitor cooperative agricole se acorda dupa noi reguli

Incepand cu 1 ianuarie 2021, scutirea de la plata impozitului pe profit a anumitor cooperative agricole se acorda dupa noi reguli
situatii financiare anualeimpozit pe profitimpozit pe cladiri

In Monitorul Oficial nr. 1113 din 20 noiembrie 2020 a fost publicata Legea 265/2020 pentru modificarea si completarea Legii cooperatiei agricole nr. 566/2004.

Administratia Judeteana a Finantelor Publice Teleorman a intocmit o lista cu principalele modificari care au fost aduse Legii cooperatiei agricole. 
 

Modificarile aduse Legii cooperatiei agricole prin Legea 265/2020 

- veniturile din dividende ale membrilor cooperatori asociati sunt supuse impozitarii si platii contributiei de asigurari sociale de sanatate in conditiile prevazute la art. 114
(Venituri din alte surse) si art. 155 alin. (1) lit. h)(CASS aferent veniturilor din alte surse) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

- incepand cu 1 ianuarie 2021 scutirea de la plata impozitului pe profit a cooperativelor agricole prevazute la art. 6 lit. b)-e1 ), se acorda astfel: pentru primii 5 ani de la inceperea desfasurarii activitatii in cazul celor nou-infiintate si pentru o perioada de 5 ani pentru cele deja infiintate, care au realizat la data de 31 decembrie a anului calendaristic precedent o cifra de afaceri anuala neta de pana la 10.000.000 euro (in loc de 3.000.000 euro), cursul de schimb fiind cel valabil la incheierea exercitiului financiar in care s-a realizat cifra de afaceri.

Aceasta masura nu poate depasi perioada de 5 ani.


- scutirea membrilor cooperatori de la plata impozitului pe cladirile si pe terenurile utilizate pentru productia valorificata prin/catre cooperativa agricola, inclusiv pentru bunurile aflate in patrimoniul de afectatiune al persoanelor fizice autorizate, intreprinderilor individuale si intreprinderilor familiale definite potrivit OUG nr. 44/2008, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr.182/2016.

- cu 1 ianuarie 2021 se aplica scutirea cooperativelor agricole de la plata impozitului pentru cladirile si terenurile aflate in patrimoniu, utilizate pentru prestarea de servicii catre membrii cooperatori.

Stabilirea criteriilor si modalitatilor potrivit carora membrii cooperatori si cooperativele agricole vor beneficia de scutirile prevazute la alin. (1) lit. b)-scutire de IP, lit.e)-scutire impozit cladiri si teren utilizate pentru productia valorificata si lit.e1 )- scutire impozit cladiri si teren utilizate pentru prestarea de servicii catre membrii cooperatori, se va face prin ordin comun al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale, al ministrului finantelor publice si al ministrului lucrarilor publice, dezvoltarii si administratiei.

- la cererea oricarui membru al cooperativei agricole, precum si a Oficiului National al Registrului Comertului, instanta de judecata va putea pronunta dizolvarea cooperativei agricole in cazul in care:

- cooperativa agricola nu si-a depus situatiile financiare anuale si, dupa caz, situatiile financiare anuale consolidate, precum si raportarile contabile la unitatile teritoriale ale MFP, in termenul prevazut de lege, daca perioada de intarziere depaseste 2 ani;

- nu mai este o cooperativa agricola activa, a incetat activitatea cooperativei agricole sau nu a fost reluata activitatea dupa perioada de inactivitate temporara, anuntata organelor fiscale si inscrisa in registrul comertului, perioada care nu poate depasi 2 ani de la data inscrierii in registrul comertului.

Cu 30 de zile inainte de implinirea termenelor prevazute in Legea cooperatiei agricole nr. 566/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, la art. 76¹ alin. (3) lit. a) si b), Oficiul National al Registrului Comertului publica pe pagina sa de internet listele cu cooperativele agricole care nu si-au indeplinit obligatia.

Fiecare oficiu al registrului comertului afiseaza la sediul sau lista cooperativelor agricole din circumscriptia sa care nu si-au indeplinit obligatia de depunere a bilantului, in conditiile prezentei legi.


de Ghinea Viorica

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
situatii financiare anualeimpozit pe profitimpozit pe cladiri


Data aparitiei: 27 Noiembrie 2020
Ultima actualizare: 29 Decembrie 2020

Votati articolul "Incepand cu 1 ianuarie 2021, scutirea de la plata impozitului pe profit a anumitor cooperative agricole se acorda dupa noi reguli":
Rating:

Nota: 3.8 din 5 din 5 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X