email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Nou in Codul fiscal: categoriile care vor beneficia de scutirea de la plata impozitului pe cladiri/teren

Nou in Codul fiscal: categoriile care vor beneficia de scutirea de la plata impozitului pe cladiri/teren
impozit cladiridestinatie mixtacod fiscal

La capitolul Taxe si impozite locale, Finantele au introdus in legislatie scutirea de la plata impozitului pe cladiri/teren pentru cladirile folosite ca domiciliu si terenurile aferente acestor cladiri, aflate in proprietatea sau coproprietatea persoanelor din cadrul Ministerului de Interne si Ministerului Apararii Nationale care au participat efectiv la actiuni militare, misiuni si operatii prevazute la art. 2 lit. c)-f) si j) din Legea nr. 168/2020 pentru recunoasterea meritelor personalului participant la actiuni militare, misiuni si operatii pe teritoriul sau in afara teritoriului statului roman si acordarea unor drepturi acestuia, familiei acestuia si urmasilor celui decedat, urmare abrogarii Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 82/2006.

 Astfel s-a dorit corelarea cu prevederile Decretului Lege 118/1990, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, in sensul acordarii scutirii de la plata impozitului pe cladiri/teren pentru cladirile folosite ca domiciliu si terenurile aferente acestor cladiri, aflate in proprietatea sau coproprietatea persoanelor prevazute la art. 1 si 5 alin. (1) - (3) din Decretul-lege nr. 118/1990, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, si a persoanelor fizice prevazute la art. 1 din Ordonanta Guvernului nr. 105/1999, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 189/2000, cu modificarile si completarile ulterioare; scutirea ramane valabila si in cazul transferului proprietatii catre copiii acestor categorii de beneficiari.

De asemenea, pentru aceleasi categorii de persoane mentionate mai sus se propune acordarea scutirii de la plata impozitului pe mijloacele de transport, pentru un singur mijloc de transport la alegerea acestora, potrivit OG 8/2021.

Alte modificari pentru Codul fiscal privind impozitele

S-a simplificat modul de calcul al impozitului pe cladiri in cazul cladirilor cu destinatie mixta aflate in proprietatea persoanelor fizice, in sensul eliminarii conditiei actuale referitoare la deducerea cheltuielilor cu utilitatile. Vechea prevedere legala a creat dificultati pentru organele fiscale locale la calculul impozitului pentru aceasta categorie de cladiri, cauzate de modul de delimitare a suprafetelor pentru care se deduc aceste cheltuieli, existenta contractelor cu furnizorii de utilitati pentru suprafetele destinate activitatilor economice, calculul diferit al impozitului pentru suprafete cu aceeasi destinatie, in functie de deducerea sau nededucerea cheltuielilor cu utilitatile.

Nou in Codul fiscal este si cresterea autonomiei locale, in sensul acordarii competentei autoritatilor publice locale de a hotari acordarea scutirii de la plata impozitului pe mijloacele de transport aflate in proprietatea sau coproprietatea persoanelor prevazute la art. 3 alin. (1) lit. b) si art. 4 alin. (1) din Legea nr. 341/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru un singur mijloc de transport, la alegerea contribuabilului.

De asemenea, si optiunea ca actul de instrainare-dobandire a mijloacelor de transport  incheiat intre persoane care au domiciliul fiscal in Romania  sau incheiat intre persoane cu domiciliul fiscal in Romania si persoane care nu au domiciliul fiscal in Romania, sa poata fi incheiat si in forma electronica si semnat cu semnatura electronica calificata. Acesta va fi comunicat electronic in vederea radierii/inregistrarii/inmatricularii mijlocului de transport  de catre persoana care instraineaza, de catre persoana care dobandeste sau de catre persoana imputernicita, dupa caz, autoritatilor implicate.

S-a clarificat su modul de calcul al impozitului pe spectacole, in sensul precizarii ca, acesta se calculeaza prin aplicarea unei cote la suma incasata din vanzarea biletelor de intrare si a abonamentelor, exclusiv TVA.

 


de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
impozit cladiridestinatie mixtacod fiscal


Data aparitiei: 24 August 2021
Ultima actualizare: 03 Septembrie 2021

Votati articolul "Nou in Codul fiscal: categoriile care vor beneficia de scutirea de la plata impozitului pe cladiri/teren":
Rating:

Nota: 3.79 din 5 din 7 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X