Legea nr. 262/2020 se numara printre actele normative care au modificat recent continutul Codului fiscal.
Mai exact, legea a stabilit ca profitul investit in sustinerea invatamantului profesional- dual prin asigurarea pregatirii practice si formarii de calitate a elevilor este scutit de impozit. Aceasta prevedere a intrat in vigoare incepand cu 23 noiembrie 2020.
Reprezentantii DGRFP Brasov au elaborat o analiza comparativa de tipul "inainte si dupa", referitoare la influentele fiscale pe care le are in legislatie Legea nr. 262/2020.
Codul fiscal INAINTE
ART. 22 Scutirea de impozit a profitului reinvestit
Codul fiscal DUPA
Cartea verde a contabilitatii - REDUCERE 40
Contractul de mandat Optimizare fiscala Avantaje si dezavantaje
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
1. La articolul 22, dupa alineatul (1) se introduce un nou alineat,
alineatul (1^1):
"(1^1) Profitul investit in sustinerea invatamantului profesional-dual prin asigurarea pregatirii practice si formarii de calitate a elevilor este scutit de impozit."
Codul fiscal INAINTE
ART. 25 Cheltuieli
(4) Urmatoarele cheltuieli nu sunt deductibile:
i) cheltuielile de sponsorizare si/sau mecenat si cheltuielile privind bursele private, acordate potrivit legii; contribuabilii care efectueaza sponsorizari si/sau acte de mecenat, potrivit prevederilor Legii nr. 32/1994 privind sponsorizarea, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale Legii bibliotecilor nr. 334/2002, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cei care acorda burse private, potrivit legii, scad sumele aferente din impozitul pe profit datorat la nivelul valorii minime dintre urmatoarele:
1. valoarea calculata prin aplicarea a 0,75% la cifra de afaceri; pentru situatiile in care reglementarile contabile aplicabile nu definesc indicatorul cifra de afaceri, aceasta limita se determina potrivit normelor;
2. valoarea reprezentand 20% din impozitul pe profit datorat.
Codul fiscal DUPA
2. La articolul 25 alineatul (4), litera i) se modifica: "i) cheltuielile de sponsorizare si/sau mecenat, cheltuielile privind bursele private, acordate potrivit legii; contribuabilii care efectueaza sponsorizari si/ sau acte de mecenat, potrivit prevederilor Legii nr. 32/1994 privind sponsorizarea, cu modificarile si completarile ulterioare, ale Legii bibliotecilor nr. 334/2002, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si a prevederilor art. 25 alin. (4) lit. c) din Legea educatiei nationale nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cei care acorda burse private, potrivit legii, scad sumele aferente din impozitul pe profit datorat la nivelul valorii minime dintre urmatoarele:".
Codul fiscal INAINTE
ART. 56 Plata impozitului si depunerea declaratiilor fiscale (1^1) Microintreprinderile care efectueaza sponsorizari, potrivit prevederilor Legii nr. 32/1994, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru sustinerea entitatilor nonprofit si a unitatilor de cult,
care la data incheierii contractului sunt inscrise in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale
potrivit art. 25 alin. (4^1), scad sumele aferente din impozitul pe veniturile microintreprinderilor pana la nivelul valorii reprezentand
20% din impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat pentru trimestrul in care au inregistrat cheltuielile respective.
Codul fiscal DUPA
3. La articolul 56, alineatul (1^1) se modifica:
"(1^1) Microintreprinderile care efectueaza sponsorizari, potrivit prevederilor Legii nr. 32/1994, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru sustinerea entitatilor nonprofit si a unitatilor de cult, care la data incheierii contractului sunt inscrise in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale potrivit art. 25 alin. (4^1), precum si microintreprinderile care acorda burse elevilor scolarizati in invatamantul profesional-dual in conformitate cu prevederile art. 25 alin. (4) lit. c) din Legea nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, scad sumele aferente din impozitul pe veniturile microintreprinderilor pana la nivelul valorii reprezentand 20% din impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat pentru trimestrul in care au inregistrat cheltuielile respective."