Potrivit art. 270 alin.(8) din Codul fiscal, nu constituie livrare acordarea de bunuri de mica valoare, in mod gratuit, in cadrul actiunilor de sponsorizare, de mecenat, de protocol/reprezentare.
Bunurile de mica valoare acordate gratuit in cadrul actiunilor de protocol nu sunt considerate livrari de bunuri daca valoarea fiecarui cadou oferit este mai mica sau egala cu plafonul de 100 lei, exclusiv TVA.
Cadoul cuprinde unul sau mai multe bunuri oferite gratuit. In situatia in care persoana impozabila a oferit si cadouri care depasesc, individual, plafonul de 100 lei, exclusiv TVA, insumeaza valoarea depasirilor de plafon aferente unei perioade fiscale, care constituie livrare de bunuri cu plata, si colecteaza taxa, daca taxa aferenta bunurilor respective este deductibila total sau partial.
Se considera ca livrarea de bunuri are loc in ultima zi lucratoare a perioadei fiscale in care au fost acordate bunurile gratuit si a fost depasit plafonul.
Baza impozabila, respectiv valoarea depasirilor de plafon, si taxa colectataaferenta se inscriu in autofactura prevazuta la art. 319 alin. (8) din Codul fiscal, care se include in decontul intocmit pentru perioada fiscala in care persoana impozabila a acordat bunurile gratuit in cadrul actiunilor de protocol si a depasit plafonul.
Pentru partea cheltuielilor de protocol care depasesc plafonul prevazut, persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA au obligatia sa intocmeasca autofactura.Acest document este intocmit numai in scopuri de TVA.
Cheltuielile de protocol cuprind:
–mese, tratatii oferite partenerilor de afaceri;
–cadouri oferite cu diverse ocazii altor persoane decat salariatii;
Contractul de mandat Optimizare fiscala Avantaje si dezavantaje
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024 varianta tiparita
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
–consumabile pentru societate:apa, cafea, suc etc.,cu diferite ocaziisau in mod curent.
CLICK AICI pentru un exemplu de tratament indicat in cheltuielile de protocol. >>>>