email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Fisa capacitatii de cazare pentru persoanele fizice care inchiriaza camere in scop turistic, publicata in Monitor

Fisa capacitatii de cazare pentru persoanele fizice care inchiriaza camere in scop turistic, publicata in Monitor
inchiriere camerevenit anualanaf

UPDATE in 19 martie 2021 Prin Ordinul nr. 398/2021 a fost oficializat modelul fisei capacitatii de cazare pentru persoanele fizice care inchiriaza camere in scop turistic.

Actul normativ a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 270 din 18 martie 2021, data de la care a intrat in vigoare.

Persoanele fizice care inchiriaza camere in scop turistic trebuie sa ia in considerare ca, prin Legea nr. 296/2020, a fost introdus un nou mecanism de stabilire si declarare a venitului anual. 

Contribuabilii care realizeaza venituri din inchirierea in scop turistic a unui numar de camere cuprins intre unu si 5 camere inclusiv determina venitul anual pe baza normelor de venit si completeaza, pentru fiecare an fiscal, pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a veniturilor, declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice. Este vorba despre camerele situate in locuinte proprietate personala.

Totodata, potrivit art.85 alin.(4^7) din Codul fiscal, contribuabilii au obligatia, pentru fiecare an fiscal, sa completeze si sa pastreze fisa capacitatii de cazare astfel incat sa permita identificarea si controlul, de catre organele fiscale competente, a informatiilor utilizate la completarea declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice.

Asadar, ANAF a publicat un proiect de ordin pentru aprobarea modelului, continutului si modalitatii de gestionare a formularului ”Fisa capacitatii de cazare”, care va fi utilizat pentru veniturile realizate incepand cu anul 2021, precum si a instructiunilor de completare ale acestuia.

Consulta modelul formularului fisa capacitatii de cazare >>>


Fisa capacitatii de cazare - cine o completeaza?

Formularul se completeaza de persoanele fizice care realizeaza, in cursul unui an fiscal, venituri impuse pe baza normelor de venit din inchirierea in scop turistic a unui numar de camere situate in locuinte proprietate personala, cuprins intre una si 5 camere inclusiv, indiferent de numarul de locuinte in care sunt situate acestea. 

Formularul se completeaza si in cazul depasirii numarului de 5 camere de inchiriat in cursul aceluiasi an fiscal.

Inchirierea in scop turistic de catre proprietari a camerelor situate in locuinte proprietate personala, altele decat cele care constituie structuri de primire turistica, potrivit legislatiei specifice, reprezinta oferirea posibilitatii de sedere pentru o perioada de minimum 24 de ore si maximum de 30 de zile intr-un an calendaristic oricarei persoane care calatoreste in scop turistic in afara mediului sau obisnuit de viata.

Contribuabilii au obligatia, pentru fiecare an fiscal, sa completeze si sa pastreze fisa capacitatii de cazare.

Se completeaza cate o anexa pentru fiecare camera inchiriata in scop turistic.


Fisa capacitatii de cazare - cum se completeaza

In anexa 2 a proiectului, ANAF prezinta instructiunile de completare a formularului ”Fisa capacitatii de cazare".
In rubrica "Anul" se inscrie anul de realizare a venitului.

5. Sectiunea A "Date de identificare a contribuabilului"

5.1. "Nume si prenume" - se inscriu numele si prenumele contribuabilului/contribuabililor.

5.2. "Cod de identificare fiscala" - se inscrie codul numeric personal al contribuabilului sau numarul de identificare fiscala atribuit de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala cu ocazia inregistrarii fiscale, dupa caz.


6. Sectiunea B ”Date privind activitatea desfasurata”

”Numar camere inchiriate in scop turistic” - se inscrie numarul de camere inchiriate in scop turistic, in anul de raportare.

7. Sectiunea C ”Date privind venitul anual”

”Venitul anual”- se inscrie venitul anual corespunzator perioadei de inchiriere in scop turistic, din anul fiscal de raportare, stabilit prin insumarea venitului anual corespunzator fiecarei camere, inscris la rd.3 de la Sectiunea IV ”Determinarea venitului anual” din ”Anexa nr. ..... la Fisa capacitatii de cazare”.


III. Completarea anexei la Fisa capacitatii de cazare


8. Sectiunea I ”Date referitoare la camera inchiriata in scop turistic” - se inscrie adresa imobilului in care este situata camera inchiriata in scop turistic, precum si elementele care permit identificarea acesteia.


9. Sectiunea II ”Criterii de ajustare a normei anuale de venit”

Se bifeaza casuta/casutele corespunzatoare criteriului/criteriilor de ajustare a normei anuale de venit pentru fiecare camera inchiriata in scop turistic.

In situatia in care sunt indeplinite cel putin 3 dintre criterii, norma anuala de venit poate fi ajustata de contribuabil prin reducerea acesteia cu 30%.

10. Sectiunea III ”Perioada de inchiriere a camerei, in scop turistic”

10.1.”Inceperea realizarii de venituri din inchirierea in scop turistic” - se inscrie prima zi de inchiriere a camerei.

10.2.”Incetarea realizarii de venituri din inchirierea in scop turistic” - se inscrie ultima zi de inchiriere a camerei.

10.3. In sectiune se evidentiaza perioada/perioadele din anul calendaristic pe parcursul careia inchirierea a fost efectuata.

Prin inceperea realizarii de venituri se intelege prima zi de inchiriere a unei camere, iar prin incetarea realizarii de venituri se intelege ultima zi de inchiriere a aceleiasi camere.

11.Sectiunea IV ”Determinarea venitului anual”

Rd.1 ”Norma anuala de venit” - se inscrie norma anuala de venit aferenta unei camere, corespunzatoare localitatii in care este amplasata locuinta proprietate personala.

Normele anuale de venit a unei camere, situata in locuinta proprietate personala, pe categorii de localitati, sunt publicate de Directiile generale regionale ale finantelor publice, respectiv a municipiului Bucuresti.

Rd.2 ”Norma anuala de venit ajustata” - se inscrie, daca este cazul, norma anuala de venit ajustata prin reducerea cu 30% a normei anuale de venit inscrise la rd.1, in situatia in care sunt indeplinite cel putin 3 din criteriile prevazute la sectiunea II ”Criterii de ajustare a normei anuale de venit”, pct.1-6;

In situatia in care, nu sunt indeplinite cel putin 3 din criteriile prevazute la sectiunea II ”Criterii de ajustare a normei anuale de venit”, rd.2 ”Norma anuala de venit ajustata” nu se completeaza.

Rd.3.”Venitul anual” - se inscrie venitul anual corespunzator perioadei de inchiriere in scop turistic a camerei, in cursul anului fiscal respectiv, determinat in functie de norma anuala de venit (rd.1) sau norma anuala de venit ajustata (rd.2), dupa caz, potrivit Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

 


de Ghinea Viorica

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
inchiriere camerevenit anualanaf


Data aparitiei: 05 Martie 2021
Ultima actualizare: 19 Martie 2021

Votati articolul "Fisa capacitatii de cazare pentru persoanele fizice care inchiriaza camere in scop turistic, publicata in Monitor":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 4 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Fisa Postului pentru Contabil Sef [Model]

    • Fisa de post a contabilului sef defineste responsabilitatile si asteptarile asociate acestui rol important. Aceasta pozitie necesita nu doar cunostinte solide in domeniul contabilitatii, ci si abilitati de leadership si capacitatea de a se adapta cu succes intr-un mediu financiar in continua schimbare. In plus, contabilul sef este adesea implicat in procesul decizional al organizatiei, oferind analize si interpretari financiare care sustin obiectivele generale ale afacerii....» citeste mai departe aici

  • Casele de marcat devin obligatorii si la automatele comerciale: Fiscul va incepe sa dea amenzi de la 1 octombrie

    • Operatorii economici care desfasoara livrari de bunuri sau prestari de servicii prin intermediul automatelor comerciale si care nu au instalate case de marcat vor fi sanctionati cu o amenda intre 8.000 si 10.000 de lei. Sanctiunea se aplica incepand cu 1 octombrie 2024. In plus, ANAF va confisca sumele nejustificate si va suspenda activitatea operatorului economic la unitatea de vanzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor. Prin interm...» citeste mai departe aici

  • Majorare de capital social: studiu de caz privind monografia contabila

    • Potrivit art 210 din Legea 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, capitalul social se poate mari prin emisiunea de actiuni noi sau prin majorarea valorii nominale a actiunilor existente in schimbul unor noi aporturi in numerar si/sau in natura. (1) Capitalul social se poate mari prin emisiunea de actiuni noi sau prin majorarea valorii din nominale a actiunilor existente in schimbul unor noi aporturi in numerar si/sau in natura. (2) ...» citeste mai departe aici

  • Recuperarea pierderilor fiscale: ce prevede art. 31 din Codul Fiscal si un studiu de caz practic

    • Legislatia clarifica modalitatile prin care companiile care au functionat initial ca microintreprinderi si au trecut apoi la sistemul de impozitare pe profit pot sa recupereze pierderile fiscale. In nota de fundamentare a OUG nr. 115/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare in domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscala, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru prorogarea unor termene, s-au cuprins unele prev...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X