email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ordinul 2127/2021 - Declaratia unica a fost modificata. Care sunt noutatile pentru 2022

Ordinul 2127/2021 - Declaratia unica a fost modificata. Care sunt noutatile pentru 2022
declaratia unicacod fiscalindemnizatieinchiriere camere

Declaratia unica a fost adaptata la ultimele modificari fiscale care au aparut in legislatie, potrivit Ordinului 2127/2021 (M.O.10 din 5 ianuarie 2022). Mai exact, este vorba despre modificarile si completarile aduse Codului fiscal prin Legea nr.296/2020 si OG nr.8/2021.

Inchirierea camerelor in scop turistic, stabilirea si declararea impozitului pe veniturile realizate din strainatate si declararea taxelor pentru indemnizatiil de pandemie se numara printre principalele noutati din cuprinsul Declaratiei unice in 2022.

Modificarile/completarile Legii nr.296/2020 si OG nr.8/2021 au vizat, in principal, urmatoarele aspecte: 

- reglementarea unor obligatii fiscale pentru persoanele fizice care realizeaza venituri reprezentand remuneratii, indemnizatii si alte venituri similare, precum si orice alte avantaje, in bani si/sau in natura, obtinute din strainatate in calitate de membri ai consiliului de administratie, membri ai directoratului, membri ai consiliului de supraveghere, administratori, directori, cenzori, membri fondatori, reprezentanti in adunarea generala a actionarilor sau orice alte activitati desfasurate in functii similare pentru activitatea desfasurata in strainatate la angajatori/platitori de venit care nu au sediul permanent si nu sunt rezidenti fiscali in Romania. 

- reglementarea regimului fiscal aplicabil in cazul veniturilor realizate de catre contribuabili, altii decat titularul dreptului de proprietate, fost proprietar sau mostenitorii legali ori testamentari ai acestuia, de la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor, ca urmare a valorificarii dreptului de creanta dobandit in legatura cu masurile pentru finalizarea procesului de restituire, in natura sau prin echivalent, a imobilelor preluate in mod abuziv in perioada regimului comunist in Romania potrivit prevederilor Legii nr.165/2013; 

In cazul acestor venituri, reglementate la art.68^2 si art.114 alin.(2) lit.k^1) din Codul fiscal, platile anticipate se retin la sursa la momentul platii veniturilor si se iau in calcul de contribuabil la definitivarea impozitului anual, pe baza declaratiei unice. 

- reglementarea unui nou mecanism de stabilire si declarare a venitului anual din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala; 



Astfel, contribuabilii care realizeaza venituri din inchirierea in scop turistic a unui numar de camere cuprins intre unu si 5 camere inclusiv determina venitul anual pe baza normelor de venit si completeaza, pentru fiecare an fiscal, pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a veniturilor, declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice. 

- introducerea unei noi categorii de venit din activitati agricole pentru care venitul anual se determina pe baza de norme de venit ( Plante furajere). 

De asemenea, prin OUG  nr.111/2021 pentru stabilirea unor masuri de protectie sociala a angajatilor si a altor categorii profesionale in contextul interzicerii, suspendarii ori limitarii activitatilor economice, determinate de situatia epidemiologica generata de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, s-a reglementat acordarea unor indemnizatii lunare pentru profesionisti si persoanele fizice care obtin venituri exclusiv din drepturile de autor si drepturile conexe. Pentru aceste venituri, contribuabilii datoreaza impozit pe venit, contributie de asigurari sociale si contributie de asigurari sociale de sanatate. Obligatiile fiscale se stabilesc de contribuabil si se declara prin Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, pana la termenul prevazut la art.122 alin.(1) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare. 
Avand in vedere modificarile legislative mentionate, prin prezentul proiect de ordin se propune aprobarea formularului 212 “Declaratie unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice”, care va fi utilizat pentru declararea impozitului pe veniturile realizate si a contributiilor sociale datorate incepand cu anul 2021, precum si pentru declararea impozitului pe veniturile estimate si a contributiilor sociale datorate incepand cu anul 2022. 

Declaratia unica 2022 - care sunt completarile fata de 2021

Astfel, modificarile fata de actualul formular sunt, in principal, urmatoarele: 

a) introducerea la Capitolul I, sectiunea 1 din formular a unei subsectiuni noi, subsectiunea 3, care se completeaza de persoanele fizice care realizeaza, in cursul anului de raportare, venituri impuse pe baza normelor de venit din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala; 

b) introducerea la Capitolul I, sectiunea 2, a doua subsectiuni distincte, dupa cum urmeaza: 

- subsectiunea 1 - pentru stabilirea si declararea impozitului pe veniturile realizate din strainatate; 
- subsectiunea 2 - pentru stabilirea si declararea contributiilor sociale datorate de catre contribuabili, pentru veniturile reprezentand remuneratii, indemnizatii si alte venituri similare, precum si orice alte avantaje, in bani si/sau in natura, obtinute din strainatate in calitate de membri ai consiliului de administratie, membri ai directoratului, membri ai consiliului de supraveghere, administratori, directori, cenzori, membri fondatori, reprezentanti in adunarea generala a actionarilor sau orice alte activitati desfasurate in functii similare pentru activitatea desfasurata in strainatate la angajatori/platitori de venit care nu au sediul permanent si nu sunt rezidenti fiscali in Romania; 

c) introducerea la Capitolul I a unei sectiuni distincte, sectiunea 7, pentru stabilirea si declararea obligatiilor fiscale datorate de catre contribuabili, pentru indemnizatiile prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.111/2021; 

d) actualizarea sectiunii “Sumarul obligatiilor privind impozitul pe venitul realizat si contributiile sociale datorate, stabilite prin declaratia curenta”, de la Capitolul I din formular, care devine sectiunea 8, dupa cum urmeaza:

- introducerea campurilor necesare pentru definitivarea impozitului anual datorat cu platile anticipate retinute la sursa in cazul veniturilor realizate de catre contribuabili, altii decat titularul dreptului de proprietate, fost proprietar sau mostenitorii legali ori testamentari ai acestuia, de la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor, ca urmare a valorificarii dreptului de creanta dobandit in legatura cu masurile pentru finalizarea procesului de restituire, in natura sau prin echivalent, a imobilelor preluate in mod abuziv in perioada regimului comunist in Romania potrivit prevederilor Legii nr. 165/2013; 
- introducerea campurilor privind obligatiile fiscale datorate de contribuabili potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.111/2021; 

e) completarea tabelului “Produse vegetale” de la subsectiunea 3, Capitolul II din formular cu o noua categorie de venit din activitati agricole pentru care venitul anual se determina pe baza de norme de venit - “Plante furajere”. 

Totodata, au fost actualizate in mod corespunzator si instructiunile de completare a declaratiei unice. 

Declaratia unica 2022 - noul formular

Declaratia unica va cuprinde noi informatii in 2022. Dupa cum am mentionat in randurile anterioare, formularul va cuprinde modificari care vizeaza inchirierea camerelor in scop turistic, stabilirea si declararea impozitului pe veniturile realizate din strainatate, declararea obligatiilor privind indemnizatiile primite prevazute in OUG 111/2021, dar si alte noutati. 

Consulta documentul atasat mai jos

Declaratia unica 2022


de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
declaratia unicacod fiscalindemnizatieinchiriere camere


Data aparitiei: 30 Decembrie 2021
Ultima actualizare: 06 Ianuarie 2022

Votati articolul "Ordinul 2127/2021 - Declaratia unica a fost modificata. Care sunt noutatile pentru 2022":
Rating:

Nota: 3.6 din 5 din 5 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X