Aveti intrebari despre modul in care se inregistreaza in contabilitate veniturile obtinute in urma inchirierii unor camere? Va prezentam in continuare cazul unei societati cu activitate in domeniul constructiilor, dar care are si o unitate de cazare, unde inchiriaza camere.
Specialistul nostru ofere informatii pretioase despre contul in care se inregistreaza veniturile din cazare.
- Noi 29100 locuri
disponibileVideo Trainingul legislativ Declaratia 112
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Legislatia Muncii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Sanatate si Securitate in Munca, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere
Inchirierea camerelor: raspunsul specialistului
Veniturile din inchirierea bunurilor imobiliare, obtinute in baza unor contracte de locatiune incheiate potrivit Codului civil si care se incadreaza in clasificatia CAEN la clasa 6820 ”Inchirierea si subinchirierea bunurilor imobiliare proprii sau inchiriate” se inregistreaza in contul 706 ”Venituri din redevente, locatii de gestiune si chirii”.
Insa, daca activitatea de inchiriere camere vizeaza cazarea de scurta durata, care se incadreaza la clasa CAEN 5520 - "Facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata", veniturile se inregistreaza in contul 704 ”Venituri din servicii prestate”.
Astfel, asa cum reiese din clasificatia CAEN, clasa 6820 ”Inchirierea si subinchirierea bunurilor imobiliare proprii sau inchiriate” exclude activitati de exploatare a hotelurilor, caselor de vacanta, campingurilor, campingurilor pentru rulote si altele de uz nerezidential sau pentru sejururi de scurta durata, in aceasta calsa incluzandu-se asigurarea de case si apartamente mobilate sau nemobilate pentru utilizare permanenta, de obicei lunar sau anual.
Cartea verde a contabilitatii
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Pe de alta parte, clasa 5520 ”Facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata” include asigurarea cazarii de scurta durata, de obicei zilnica sau saptamanala, pentru vizitatori, in locuinte separate (independente) constand in camere complet mobilate sau spatii pentru servirea mesei si dormit, cu facilitati pentru gatit sau bucatarii complet echipate. Aceste servicii se asigura in apartamente sau in cladiri multi-locuinta independente, cu mai multe etaje, sau in complexe de cladiri, in bungalow-uri, sau in cabane, case taranesti si casute. Uneori se asigura si servicii complementare de minim nivel. Daca este vorba de asigurarea cazarii de scurta durata in spatii mobilate cu serviciile de curatenie zilnica, facutul patului, servicii de asigurarea hranei si a bauturii, atunci activitatea se clasifica in clasa 5510 ”Hoteluri si alte facilitati de cazare similare”.
Prin urmare, in functie de modalitatea de desfasurare a activitatii de inchiriere, se procedeaza si la inregistrarea in contabilitate a veniturilor.
Citeste si: Casa de marcat, obligatorie si pentru persoanele fizice care inchiriaza camere in scop turistic
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Constanta Popa – Economist.