Sistemul electronic One Stop Shop (Regimul special de TVA) a devenit operational, luand in considerare implementarea recenta a pachetului TVA privind comertul electronic, a anuntat ANAF intr-un comunicat.
“Sistemul faciliteaza companiilor inregistrarea si declararea electronica, precum si plata taxei pe valoarea adaugata aferenta anumitor categorii de bunuri si servicii, in comertul transfrontalier Business-to-Consumer (B2C).”, precizeaza institutia.
Citeste si: Comert online catre persoane fizice si juridice. Cum trebuie facturat din iulie 2021
Ghidul One Stop Shop Guide to the VAT One Stop Shop este disponibil in limba engleza pe site-ul Comisiei Europene, dar in perioada urmatoare va putea fi consultat si in limba romana.
De la 1 aprilie este posibila inregistrarea electronica in sistemul OSS pe site-ul ANAF, care a fost adaptat la prevederile unei directive europene, insa folosirea a devenit posibila incepand cu 1 iulie 2021.
Conform prevederilor Directivei TVA nr. 112/2006 referitoare la implementarea „pachetului TVA privind comertul electronic”, incepand cu 1 iulie 2021 intregul sistem OSS va deveni operational, facilitand companiilor declararea electronica si plata taxei pe valoarea adaugata (TVA) aferenta anumitor categorii de bunuri si servicii B2C (Business-to-Consumer).
Este important de precizat ca folosirea sistemului One Stop Shop este optionala, simplificarea constand in faptul ca sistemul ofera oportunitatea ca respectivele companii sa nu se mai inregistreze si sa declare TVA in fiecare dintre statele membre UE in care datoreaza TVA, dar sa beneficieze de servicii electronice pentru indeplinirea acestor obligatii prin intermediul Statului Membru de Identificare.
In practica, o persoand impozabila care este inregistrata in regimul special de TVA OSS intr-un stat membru UE (statul membru de identificare) va transmite electronic declaratii de TVA OSS in care sunt detaliate livraarile care pot fi declarate in sistemul respectiv OSS impreuna cu TVA datorata. Declaratia TVA este transmisa trimestrial in schema UE si schema non-UE si lunar in schema de import. Aceste declaratii de TVA OSS sunt apoi transmise de catre statul membru de identificare catre statele membre de consum corespunzatoare printr-o retea de comunicatii securizata. Ulterior, statul membru de identificare efectueaza si transferul catre statul membru de consum a platii TVA cuvenite, incasata de la contribuabil.
De retinut faptul ca declaratia de TVA OSS nu inlocuieste declaratia de TVA pe care o persoana impozabila trebuie sa o depuna in temeiul obligatiilor sale interne de TVA.
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Citeste si: ANAF a elaborat un Ghid de utilizare a aplicatiei One Stop Shop