In contextul crizei generate de pandemia de Covid-19, tot mai multe firme si-au gasit salvarea in digitalizare. Astfel comertul online a prins aripi si s-a extins tot mai mult in tara noastra, insa au aparut imediat si provocarile.
Legislatia romana privind comertul online a trebuit sa se alinieze directivelor UE, astfel ca de la 1 iulie 2021 au aparut noi reguli privind regimul TVA, iar autoritatile sunt cu ochii pe respectarea acestora.
ANAF poate descoperi deficiente in ceea ce priveste adoptarea corecta a regimului TVA in comertul online. Neaplicarea regimului TVA corect genereaza plata TVA retroactiv in cota corecta.
Dupa depasirea plafonului de 10.000 euro in anul 2021 trebuie sa va inregistrati in scop de TVA in fiecare stat membru unde realizati livrari catre persoane fizice: in Italia si Franta etc. Daca nu faceti acest lucru si facturati cu TVA eronat se vor calcula amenzi , dobanzi si penalitati si in cazuri mai grave riscati excluderea de pe piata online.
Pentru ca ANPC inregistreaza din ce in ce mai des plangeri ale consumatorilor legate de comertul online, aceasta a crescut amenzile la 10.000 lei si 150.000 lei. ANAF nu sta nici ea cu mainile in san, efectuand controale severe asupra modului in care sunt respectate noile reglementari.
Este clar ca ai nevoie de informatii clare despre obligatiile legate de respectarea legislatiei in vigoare privind comertul online. Venim in sprijinul tau cu lucrarea Noile reguli de TVA in comertul online.
Lucrarea vizeaza legislatia aplicabila din 01.07.2021 si face referiri la OUG 59/2021 pentru modificarea si completarea Codului Fiscal si transpunerea in legislatia nationala a urmatoarelor:
- art. 2 si 3 din Directiva (UE) 2017/2.455 a Consiliului din 5 decembrie 2017
- a Directivei 2009/132/CE in ceea ce priveste anumite obligatii privind TVA pentru prestarile de servicii si vanzarile de bunuri la distanta
- a Directivei (UE) 2019/1.995 a Consiliului din 21 noiembrie 2019 privind dispozitiile referitoare la vanzarile de bunuri la distanta si anumite livrari interne de bunuri.
Astfel vei fi la curent cu ultimele noutati legislative din domeniu, vei evita greselile de aplicare a legii, vei lua decizii corecte si vei evita pedepsele. Mai mult de atat, vei lucra rapid si usor, economisind energie si timp, doua resurse extrem de importante in zilele noastre.
Citeste si: TVA la incasare in comertul online. Informatii importante privind emiterea facturilor
Comanda acum exemplarul tau si respecta intocmai reglementarile in vigoare (OSS sau IOSS) privind taxarea TVA in tranzactiile efectuate online! Beneficiezi de:
- sinteza informatiilor legislative specifice, explicate clar si exemplificate;
- precizari privind persoanele vizate de aceste modificari legislative;
- informatii privind demersurile ce trebuie intreprinse de contribuabilii implicati in proces;
- indicatii si explicatii privind tratamentul fiscal aferent vanzarilor de bunuri si servicii la distanta;
- modele si exemple de aplicare a regimului fiscal;
- recomandari in vederea trecerii cu bine a inspectiei fiscale (evidente, declaratii, termene);
- argumente pro si contra apartenentei la sistemele OSS/ IOSS.
Afla cui se adreseaza lucrarea, pe cine priveste direct informatia oferita (tipuri de contribuabili): persoanele impozabile care aplica regimul special pentru vanzari de bunuri la distanta, prestari de servicii catre persoane neimpozabile si intermediarii care actioneaza in numele lor. Descopera mai multe informatii despre noile reguli de TVA in comertul online.