email
Modificari la MONOGRAFIILE CONTABILE in 2021: Studii de caz + Explicatii detaliate

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Modificari la MONOGRAFIILE CONTABILE in 2021: Studii de caz + Explicatii detaliate"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

TVA la incasare in comertul online. Informatii importante privind emiterea facturilor

TVA la incasare in comertul online. Informatii importante privind emiterea facturilor
tva la incasarecomert onlinefacturi

Studiem cazul unei societati care aplica sistemul TVA la incasare si care desfasoara comert online. 

Iata doua exemple de dileme care pot sa apara in cazul TVA la incasare in comertul online: 

- Firma aplica TVA la incasare pentru facturile emise catre persoane fizice sau are obligatia colectarii TVA la data emiterii facturii? 
- Dar pentru facturile emise catre persoane juridice neplatitoare de TVA? 

TVA la incasare in comertul online: raspunsul specialistului 

O societate care aplica sistemul tva la incasare si care desfasoara comert online va emite facturi pentru beneficiarii persoane fizice si juridice cu respectarea normelor prevazute de art. 319 din Legea 227/2015 privind Codul fiscal.

 

Regimul tva aplicabil are in vedere in primul rand indeplinirea  celor 4 conditii pentru operatiunile impozabile in Romania, reglementate de art. 268  alin. (1) lit. a)-d) din Codul fiscal:

„268.(1) Din punctul de vedere al taxei sunt operatiuni impozabile in Romania cele care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
 


a) operatiunile care, in sensul art. 270 - 272, constituie sau sunt asimilate cu o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, in sfera taxei, efectuate cu plata;
 
b) locul de livrare a bunurilor sau de prestare a serviciilor este considerat a fi in Romania, in conformitate cu prevederile art. 275 si 278 ;
 
c) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor este realizata de o persoana impozabila, astfel cum este definita la art. 269 alin. (1), actionand ca atare;
 
d) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor sa rezulte din una dintre activitatile economice prevazute la art. 269 alin. (2).”
 
Faptul generator intervine, de regula,  la data livrarii bunurilor repectiv a prestarii serviciilor, in conditiile reglementate de art. 280 si 281 din Codul fiscal.

Persoana obligata la plata taxei pe valoare adaugata, pentru operatiunile impozabile pe teritoriul Romaniei, este, de regula, prestatorul de servicii sau furnizorul de bunuri, conform normelor prevazute de art. 307 alin. (1) din Codul fiscal:

„307.(1) Persoana obligata la plata taxei pe valoarea adaugata, daca aceasta este datorata in conformitate cu prevederile prezentului titlu, este persoana impozabila care efectueaza livrari de bunuri sau prestari de servicii, cu exceptia cazurilor pentru care beneficiarul este obligat la plata taxei conform alin. (2) - (6) si art. 331.”
 
Pentru operatiunile impozabile pe teritoriul Romaniei va fi aplicata una din cotele de taxa reglementate de art. 291 din Codul fiscal, la data emiterii facturii (cota standard 19%, cotele reduse 9% sau 5%, taxare inversa sau scutiri de taxa, dupa caz). In functie de natura operatiunii va fi aplicata si cota de tva.

Obligatia de a emite facturile, pentru beneficiarii persoane fizice si juridice, cu tva sau in regim de scutire este conditionata de regimul pentru taxare si nu de exigibilitatea taxei. Faptul ca se poate amana exigibilitatea taxei pana la momentul incasarii facturilor pentru societatile care aplica sistemul de tva la incasare, nu inseamna ca se pot emite facturi fara tva, daca operatiunile sunt taxabile si impozabile in Romania.
 
De regula, la data la care are loc faptul generator intervine si exigibilitatea taxei, respectiv data la care autoritatea fiscala are dreptul sa solicite plata, de catre persoanele obligate la plata taxei, conform normelor prevazute de art. 280 si 282 din Codul fiscal.
 
Cu titlu de exceptie, pentru societatile care aplica tva la incasare devin aplicabile normele prevazute de art. 282 alin. (3), alin. (6), alin. (8) si alin. (11) din Legea 227/2015 privind Codul fiscal:

„ART. 282 - Exigibilitatea pentru livrari de bunuri si prestari de servicii

(3) Prin exceptie de la prevederile alin. (1) si alin. (2) lit. a), exigibilitatea taxei intervine la data incasarii contravalorii integrale sau partiale a livrarii de bunuri ori a prestarii de servicii, in cazul persoanelor impozabile care opteaza in acest sens, denumite in continuare persoane care aplica sistemul TVA la incasare.”
 
(6) Persoanele impozabile care opteaza pentru aplicarea sistemului TVA la incasare aplica sistemul respectiv numai pentru operatiuni pentru care locul livrarii, conform prevederilor art. 275, sau locul prestarii, conform prevederilor art. 278, se considera a fi in Romania, dar nu aplica sistemul respectiv pentru urmatoarele operatiuni care intra sub incidenta regulilor generale privind exigibilitatea TVA:
 
a) livrarile de bunuri/prestarile de servicii pentru care beneficiarul este persoana obligata la plata taxei conform art. 307 alin. (2) - (6) sau art. 331 ;
 
b) livrarile de bunuri/prestarile de servicii care sunt scutite de TVA;
 
c) operatiunile supuse regimurilor speciale prevazute la art. 311 - 313 ;
 
d) livrarile de bunuri/prestarile de servicii pentru care beneficiarul este o persoana afiliata furnizorului/prestatorului potrivit art. 7 pct. 26.
 
(8) Pentru determinarea taxei aferente incasarii contravalorii integrale sau partiale a livrarii de bunuri ori a prestarii de servicii, care devine exigibila potrivit prevederilor alin. (3), fiecare incasare totala sau partiala se considera ca include si taxa aferenta.
 
(11) In cazul livrarilor de bunuri de catre o persoana impozabila care se considera ca a primit si a livrat bunurile in conformitate cu art. 270 alin. (15) si (16) si al livrarii de bunuri catre persoana impozabila respectiva, faptul generator intervine si TVA devine exigibila in momentul in care plata a fost acceptata, determinat conform art. 41a din Regulamentul de punere in aplicare (UE) nr. 282/2011, cu modificarile si completarile ulterioare.”
 
„270.(15) In cazul in care o persoana impozabila, prin utilizarea unei interfete electronice cum ar fi o piata online, o platforma, un portal sau alte mijloace similare, faciliteaza vanzarea la distanta de bunuri importate din teritorii terte sau tari terte in loturi cu o valoare intrinseca de maximum 150 euro, se considera ca aceasta persoana impozabila a primit si a livrat ea insasi bunurile respective. Notiunea «valoare intrinseca» are sensul stabilit la art. 1 pct. 48 din Regulamentul Delegat al Comisiei (UE) 2015/2.446 din 28 iulie 2015 de completare a Regulamentului (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European si al Consiliului in ceea ce priveste normele detaliate ale anumitor dispozitii ale Codului vamal al Uniunii, cu modificarile si completarile ulterioare.”
 
"270.(16) In cazul in care o persoana impozabila, prin utilizarea unei interfete electronice cum ar fi o piata online, o platforma, un portal sau alte mijloace similare, faciliteaza livrarea de bunuri in Uniunea Europeana de catre o persoana impozabila nestabilita in Uniunea Europeana catre o persoana neimpozabila, se considera ca persoana impozabila care a facilitat livrarea a primit si a livrat ea insasi bunurile respective.”
 


Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Diana Popescu - Consultant fiscal.

de Redactia Contabilul

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
tva la incasarecomert onlinefacturi

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Data aparitiei: 20 Septembrie 2021


Votati articolul "TVA la incasare in comertul online. Informatii importante privind emiterea facturilor":
Rating:

Nota: 3.75 din 5 din 2 voturi


ClubContabilitate.ro - intrebarea zilei

Factura in Bulgaria

Intrebare: Autunci cand facturez marfa in Bulgaria si furnizorul cat si clientul este platitor de TVA trebuie sa scriu pe factura taxare inversa?

In decontul de TVA 300 unde imi apare suma cumva la randul 1?

In declaratia 394 fiind livrare nu apare deloc. In declaratia 390 imi apare pe livrari.

Atunci cand facturez o prestare de servicii la o firma in Bulgaria dar prestarea -manopera se face in Romania se factureaza cu TVA cf art 133 ?

In decontul de TVA 300 apare in randul 9 la valoare si la Tva.
In rd 17 la valoare si TVA dar mai putin in rd 17.1 atat la valoare cat si Tva.

in decontul 390 prestarea nu apare cumva ptr ca este efectuata in Romania?

Va rog ajutati-ma.

Raspuns: 1. facturati fara tva-in coloana TVA se scrie â??scutit cu drept de deducereâ?. - in decontul...... » citeste tot raspunsul aici

Alte articole publicate in data de 20 Septembrie 2021 ARTICOLE SIMILARE

Opinia ta conteaza! Scrie-ne mai jos ce parere ai despre acest subiect dar si ce alte subiecte din domeniu te intereseaza si ai dori sa scriem despre ele!

Daca ai intrebari care necesita consultanta in contabilitate, le poti adresa pe www.PortalContabilitate.ro sau www.ClubContabilitate.ro. Va multumim!


X
user
user
Intrebare antispam: 10 + 2 =
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Noutati in Codul Fiscal 2021 - Monografii contabile actualizate
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCA GRATUIT Raportul Special
"Modificari la MONOGRAFIILE CONTABILE in 2021: Studii de caz + Explicatii detaliate"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X