email
E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

TVA la incasare in comertul online. Informatii importante privind emiterea facturilor

TVA la incasare in comertul online. Informatii importante privind emiterea facturilor
tva la incasarecomert onlinefacturi

Studiem cazul unei societati care aplica sistemul TVA la incasare si care desfasoara comert online. 

Iata doua exemple de dileme care pot sa apara in cazul TVA la incasare in comertul online: 

- Firma aplica TVA la incasare pentru facturile emise catre persoane fizice sau are obligatia colectarii TVA la data emiterii facturii? 
- Dar pentru facturile emise catre persoane juridice neplatitoare de TVA? 

TVA la incasare in comertul online: raspunsul specialistului 

O societate care aplica sistemul tva la incasare si care desfasoara comert online va emite facturi pentru beneficiarii persoane fizice si juridice cu respectarea normelor prevazute de art. 319 din Legea 227/2015 privind Codul fiscal.

Explicatiile detaliate sunt oferite de specialistii site-ului Portal Contabilitate

Portal Contabilitate contine toate noutatile din Codul Fiscal
+ consultanta si raspunsuri detaliate de la experti

Testeaza si tu GRATUIT cel mai cunoscut site de contabilitate din Romania!

...CLICK AICI pentru a vedea tot ce ofera site-ul

Portal Contabilitate - consultanta personalizata la superlativ
125 de experti la dispozitia ta. 24 de ore din 24, 7 zile pe saptamana, 365 de zile pe an!

 

Regimul tva aplicabil are in vedere in primul rand indeplinirea  celor 4 conditii pentru operatiunile impozabile in Romania, reglementate de art. 268  alin. (1) lit. a)-d) din Codul fiscal:

„268.(1) Din punctul de vedere al taxei sunt operatiuni impozabile in Romania cele care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
 


a) operatiunile care, in sensul art. 270 - 272, constituie sau sunt asimilate cu o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, in sfera taxei, efectuate cu plata;
 
b) locul de livrare a bunurilor sau de prestare a serviciilor este considerat a fi in Romania, in conformitate cu prevederile art. 275 si 278 ;
 
c) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor este realizata de o persoana impozabila, astfel cum este definita la art. 269 alin. (1), actionand ca atare;
 
d) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor sa rezulte din una dintre activitatile economice prevazute la art. 269 alin. (2).”
 
Faptul generator intervine, de regula,  la data livrarii bunurilor repectiv a prestarii serviciilor, in conditiile reglementate de art. 280 si 281 din Codul fiscal.

Persoana obligata la plata taxei pe valoare adaugata, pentru operatiunile impozabile pe teritoriul Romaniei, este, de regula, prestatorul de servicii sau furnizorul de bunuri, conform normelor prevazute de art. 307 alin. (1) din Codul fiscal:

„307.(1) Persoana obligata la plata taxei pe valoarea adaugata, daca aceasta este datorata in conformitate cu prevederile prezentului titlu, este persoana impozabila care efectueaza livrari de bunuri sau prestari de servicii, cu exceptia cazurilor pentru care beneficiarul este obligat la plata taxei conform alin. (2) - (6) si art. 331.”
 
Pentru operatiunile impozabile pe teritoriul Romaniei va fi aplicata una din cotele de taxa reglementate de art. 291 din Codul fiscal, la data emiterii facturii (cota standard 19%, cotele reduse 9% sau 5%, taxare inversa sau scutiri de taxa, dupa caz). In functie de natura operatiunii va fi aplicata si cota de tva.

Obligatia de a emite facturile, pentru beneficiarii persoane fizice si juridice, cu tva sau in regim de scutire este conditionata de regimul pentru taxare si nu de exigibilitatea taxei. Faptul ca se poate amana exigibilitatea taxei pana la momentul incasarii facturilor pentru societatile care aplica sistemul de tva la incasare, nu inseamna ca se pot emite facturi fara tva, daca operatiunile sunt taxabile si impozabile in Romania.
 
De regula, la data la care are loc faptul generator intervine si exigibilitatea taxei, respectiv data la care autoritatea fiscala are dreptul sa solicite plata, de catre persoanele obligate la plata taxei, conform normelor prevazute de art. 280 si 282 din Codul fiscal.
 
Cu titlu de exceptie, pentru societatile care aplica tva la incasare devin aplicabile normele prevazute de art. 282 alin. (3), alin. (6), alin. (8) si alin. (11) din Legea 227/2015 privind Codul fiscal:

„ART. 282 - Exigibilitatea pentru livrari de bunuri si prestari de servicii

(3) Prin exceptie de la prevederile alin. (1) si alin. (2) lit. a), exigibilitatea taxei intervine la data incasarii contravalorii integrale sau partiale a livrarii de bunuri ori a prestarii de servicii, in cazul persoanelor impozabile care opteaza in acest sens, denumite in continuare persoane care aplica sistemul TVA la incasare.”
 
(6) Persoanele impozabile care opteaza pentru aplicarea sistemului TVA la incasare aplica sistemul respectiv numai pentru operatiuni pentru care locul livrarii, conform prevederilor art. 275, sau locul prestarii, conform prevederilor art. 278, se considera a fi in Romania, dar nu aplica sistemul respectiv pentru urmatoarele operatiuni care intra sub incidenta regulilor generale privind exigibilitatea TVA:
 
a) livrarile de bunuri/prestarile de servicii pentru care beneficiarul este persoana obligata la plata taxei conform art. 307 alin. (2) - (6) sau art. 331 ;
 
b) livrarile de bunuri/prestarile de servicii care sunt scutite de TVA;
 
c) operatiunile supuse regimurilor speciale prevazute la art. 311 - 313 ;
 
d) livrarile de bunuri/prestarile de servicii pentru care beneficiarul este o persoana afiliata furnizorului/prestatorului potrivit art. 7 pct. 26.
 
(8) Pentru determinarea taxei aferente incasarii contravalorii integrale sau partiale a livrarii de bunuri ori a prestarii de servicii, care devine exigibila potrivit prevederilor alin. (3), fiecare incasare totala sau partiala se considera ca include si taxa aferenta.
 
(11) In cazul livrarilor de bunuri de catre o persoana impozabila care se considera ca a primit si a livrat bunurile in conformitate cu art. 270 alin. (15) si (16) si al livrarii de bunuri catre persoana impozabila respectiva, faptul generator intervine si TVA devine exigibila in momentul in care plata a fost acceptata, determinat conform art. 41a din Regulamentul de punere in aplicare (UE) nr. 282/2011, cu modificarile si completarile ulterioare.”
 
„270.(15) In cazul in care o persoana impozabila, prin utilizarea unei interfete electronice cum ar fi o piata online, o platforma, un portal sau alte mijloace similare, faciliteaza vanzarea la distanta de bunuri importate din teritorii terte sau tari terte in loturi cu o valoare intrinseca de maximum 150 euro, se considera ca aceasta persoana impozabila a primit si a livrat ea insasi bunurile respective. Notiunea «valoare intrinseca» are sensul stabilit la art. 1 pct. 48 din Regulamentul Delegat al Comisiei (UE) 2015/2.446 din 28 iulie 2015 de completare a Regulamentului (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European si al Consiliului in ceea ce priveste normele detaliate ale anumitor dispozitii ale Codului vamal al Uniunii, cu modificarile si completarile ulterioare.”
 
"270.(16) In cazul in care o persoana impozabila, prin utilizarea unei interfete electronice cum ar fi o piata online, o platforma, un portal sau alte mijloace similare, faciliteaza livrarea de bunuri in Uniunea Europeana de catre o persoana impozabila nestabilita in Uniunea Europeana catre o persoana neimpozabila, se considera ca persoana impozabila care a facilitat livrarea a primit si a livrat ea insasi bunurile respective.”
 


Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Diana Popescu - Consultant fiscal.


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

Microintreprindere sau PFA?


Este o intrebare pe care o auzim frecvent in ultima perioada si la care ne-am propus sa formulam un raspuns elaborat, bazat pe legislatia valabila pentru anul viitor, pe analize comparative privind costul infiintarii, precum si pe simulari de calcul de impozite si contributii sociale, in ambele variante.

Aflati analiza detaliata in lucrarea Contabilitatea microintreprinderilor!

Comanda acum exemplarul tau pentru functionare legala, sigura, in cele mai avantajoase conditii si profit maxim!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
tva la incasarecomert onlinefacturi

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 20 Septembrie 2021


Votati articolul "TVA la incasare in comertul online. Informatii importante privind emiterea facturilor":
Rating:

Nota: 3.75 din 5 din 2 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

 • Calculatia Costurilor. Ghid pe domenii de activitate (modele editabile)

  • Nu neglijati niciun aspect legat de calculatia costurilor! Nu are rost sa riscati erori fiscal-contabile si amenzi distrugatoare care pot ajunge pana la 4.000 lei. Operarea incorecta in contabilitate a costurilor de productie sau, si mai grav lipsa acestora din evidentele contabile, are consecinte cat se poate de grave asupra rezultatului contabil si, implicit, asupra rezultatului fiscal. Impozitul pe profit platit astfel catre bugetul de stat este incorect! ...» citeste mai departe aici

 • Declaratia unica 2023: termen de depunere si instructiuni noi pentru completare

  • ANAF a publicat noua Declaratie unica ce va fi depusa in anul 2023 pentru veniturile si taxele aferente 2022, dar si pentru estimarea celor de anul viitor.  OG 16/2022 a introdus numeroase modificari fiscale care au creat confunzie. Multe persoane fizice care obtin venituri din activitati independente au crezut ca regimul se va aplica direct de la 1 ianuarie 2023, insa este important de precizat ca sunt vizate veniturile de anul urmator. Acest lucru inseam...» citeste mai departe aici

 • Fiscul reorganizeaza lista contribuabililor mijlocii. Noutati privind datele pentru SAF-T

  • Reorganizarea contribuabililor mijlocii devine realitate, dupa ce Fiscul a publicat proiectul de ordin pentru modificarea unor ordine ale presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala privind organizarea activitatii de administrare a contribuabililor mari si mijlocii.  In referat se precizeaza ca nu se justifica actualizarea in acest an a listei contribuabililor mari, avand in vedere faptul ca aceasta lista a fost actualizata in...» citeste mai departe aici

 • Companiile ar putea primi lunar 2.250 lei daca angajeaza victime ale violentei domestice

  • Companiile ar putea primi de la stat o subventie lunara de 2.250 lei, pe o perioada de un an de zile, daca angajeaza victime ale violentei domestice, reiese dintr-un proiect legislativ inregistrat la Senat.  Initiatorii propunerii sustin ca victimele violentei domestice, somere, nu au fost luate in considerare la momentul modificarii si completarii Legii 76/2002. "De asemenea, victimele violentei domestice nu se numara printre categoriile ce beneficia...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Atentie, contabili!
Sistemele e-Factura si e-Transport vin cu noi OBLIGATII fiscale!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X