email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Noi reguli pentru cei care transporta numerar in valoare de 10.000 euro, la iesirea sau intrarea in UE

Noi reguli pentru cei care transporta numerar in valoare de 10.000 euro, la iesirea sau intrarea in UE
vamanumerarmonitorul oficial

Au fost oficializate noi reguli pentru purtatorii care transporta numerar in valoare de 10.000 euro sau mai mult, care intra sau ies din Uniune.

Instructiunile privind depunerea la autoritatea vamala a declaratiilor referitoare la numerarul insotit sau neinsotit, modelul si modul de emitere a deciziei autoritatii vamale au afost aprobate prin Ordinul ANAF 1958/2021. Actul normativ a aparut in Monitorul Oficial nr. 1176 din 13 decembrie 2021.

Este important de mentionat si ca din 20 noiembrie 2021 persoanele care nu declara la punctele de frontiera ale Romaniei sumele de peste 10.000 euro risca amenzi de la 3.000 la 50.000 lei, potrivit HG 1184/2021.

La iesirea sau la intrarea in UE, se completeaza doua formulare pentru declararea numerarului insotit sau neinsotit in valoare de 10.000 euro sau mai mult. Formularele se pun gratuit la dispozitia persoanelor, la cerere, de birourile vamale. 

In cazul in care se constata nereguli (activitati infractionale), biroul vamal unde au fost constatate situatiile ia decizia de retinere temporara a numerarului. Decizia se emite in doua exemplare, dintre care un exemplar se inmaneaza/se comunica persoanei de la care a fost retinut temporar numerarul insotit, respectiv expeditorului/destinatarului numerarului neinsotit sau reprezentantului acestora, iar un exemplar se pastreaza de biroul vamal emitent, impreuna cu copia documentelor de identitate ale purtatorului numerarului insotit, a documentelor de transport sau a altor documente relevante care au stat la baza masurii de retinere.

Decizia de retinere temporara a numerarului cuprinde motivarea corespunzatoare a masurii dispuse de biroul vamal. Se are in vedere indicarea datei, a locului unde a fost constatata fapta si a altor date relevante precum ruta, mijlocul de transport, locul unde a fost gasit numerarul.

Numerarul retinut este consemnat in functie de categorie, respectiv valuta, instrumente negociabile la purtator sau marfuri utilizate ca rezerve de valoare cu un grad ridicat de lichiditate, carduri preplatite.



Biroul vamal efectueaza verificari privind numerarul retinut temporar pentru a stabili daca imprejurarile cazului justifica retinerea in continuare a acestuia.

In situatia in care biroul vamal decide sa prelungeasca perioada de retinere temporara, potrivit art. 7 alin. (3) din Regulamentul (UE) 2018/1.672 al Parlamentului European si al Consiliului, emite o decizie de prelungire a termenului de retinere temporara a numerarului, inainte de implinirea termenului stabilit initial. Decizia cuprinde motivarea corespunzatoare a masurii dispuse si se comunica persoanei de la care a fost retinut temporar numerarul insotit, respectiv expeditorului/destinatarului numerarului neinsotit sau reprezentantului acestora.

In decizia de prelungire a termenului se indica decizia prin care s-a dispus masura initiala de retinere temporara a numerarului. In functie de necesitatea si de proportionalitatea prelungirii termenului de retinere temporara se stabileste numarul de zile privind prelungirea masurii initiale, potrivit art. 7 alin. (3) din Regulamentul (UE) 2018/1.672 al Parlamentului European si al Consiliului.
Decizia de prelungire a termenului se emite in doua exemplare, dintre care un exemplar se comunica persoanei de la care a fost retinut temporar numerarul insotit, respectiv expeditorului/destinatarului numerarului neinsotit sau reprezentantului acestora, iar un exemplar se pastreaza de biroul vamal emitent.

Biroul vamal informeaza in scris persoana de la care a fost retinut temporar numerarul insotit, respectiv expeditorul/ destinatarul numerarului neinsotit sau reprezentantul acestora cu privire la restituirea numerarului potrivit art. 7 alin. (3) paragraful 2 din Regulamentul (UE) 2018/1.672 al Parlamentului European si al Consiliului. nu


de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
vamanumerarmonitorul oficial


Data aparitiei: 15 Decembrie 2021

Votati articolul "Noi reguli pentru cei care transporta numerar in valoare de 10.000 euro, la iesirea sau intrarea in UE":
Rating:

Nota: 3 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X