CNPP (Casa Nationala de Pensii Publice) a anuntat care sunt indicatorii utilizati in sistemul public de pensii pentru anul 2022.
Castigul salarial mediu brut 2022
I. Castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat este de:
• 6.095 lei – incepand cu 1 ianuarie 2022.
Cotele de contributii de asigurari sociale pe 2022
II. Cotele de contributii de asigurari sociale, sunt urmatoarele:
• 25% - datorata de catre persoanele fizice care au calitatea de angajati sau pentru care exista obligatia platii contributiei de asigurari sociale;
• 4% - datorata in cazul conditiilor deosebite de munca;
• 8% - datorata in cazul conditiilor speciale de munca;
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Cartea verde a contabilitatii
• 21,25% datorata de catre persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor de la angajatori care desfasoara activitati in sectorul constructii si care se incadreaza in conditiile prevazute la art. 60 pct. 5 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.
Mentiune: In cazul acestor persoane fizice, angajatorii nu datoreaza cota de contributie de asigurari sociale pentru conditii deosebite si speciale de munca.
Cota de contributie de asigurari sociale datorata de persoanele fizice care au incheiat contract de asigurare sociala este de 25%.
Cota de contributie aferenta fondurilor de pensii administrate privat este de 3,75% si este inclusa in cota de contributie de asigurari sociale datorata de catre persoanele fizice care au calitatea de angajati sau pentru care exista obligatia platii contributiei de asigurari sociale, cu exceptia persoanelor care desfasoara activitati in sectorul constructii.
Mentiune: In situatia participantilor la fondurile de pensii administrate privat, la determinarea punctajului realizat in sistemul public de pensii pentru lunile in care acestia contribuie la aceste fonduri, se utilizeaza un indice de corectie de 0,85000.
Modificari de la 1 ianuarie 2022 - venitul minim lunar, punctul de pensie, ajutor de deces
III. Incepand cu 1 ianuarie 2022:
• Venitul minim lunar asigurat in baza contractului de asigurare sociala este de 2.550 lei (valoarea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata);
• Cuantumul contributiei de asigurari sociale aferent acestui venit este de 638 lei.
IV. Valoarea punctului de pensie este de:
• 1.586 lei – incepand cu 1 ianuarie 2022.
V. Indicele de corectie utilizat pentru determinarea cuantumului pensiei este de 1,41.
VI. Cuantumul ajutorului de deces:
Incepand cu 1 ianuarie 2022
• 6.095 lei - in cazul decesului asiguratului sau pensionarului;
• 3.048 lei - in cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau pensionarului.
VII. Indemnizatia sociala pentru pensionari este de 1.000 lei.
VIII. Indemnizatia pentru insotitor in cazul pensionarilor de invaliditate incadrati in gradul I de invaliditate, este de 1.269 lei.
Alte precizari:
Persoanele fizice care realizeaza venituri din pensii datoreaza contributie de asigurari sociale de sanatate pentru partea care depaseste suma lunara de 4.000 lei.
Calculul contributiei de asigurari sociale de sanatate se realizeaza prin aplicarea cotei de 10% asupra bazei lunare de calcul reprezentata de partea ce depaseste suma lunara de 4.000 de lei, pentru fiecare drept de pensie.
Venitul impozabil lunar din pensii se stabileste prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 de lei si, dupa caz, a contributiei de asigurari sociale de sanatate datorata.
Veniturile lunare din pensii sub nivelul de 2.000 lei NU sunt supuse impozitarii cu 10%.
Persoanele fizice, cu venituri din pensii mai mici de 4.000 lei, beneficiaza de asigurare in sistemul asigurarilor sociale de sanatate fara plata contributiei de asigurari sociale de sanatate.
In perioada 1 ianuarie 2022 – 31 decembrie 2028, pentru domeniul constructiilor, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se stabileste la 3.000 lei. Aceasta prevedere se aplica doar in cazul domeniilor de activitate prevazute la art. 60 pct. 5 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.
Aceste valori sunt reglementate, dupa caz, prin urmatoarele acte normative:
- Legea nr. 318/2021 a bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2022;
- Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare;
- alte prevederi aplicabile in anul 2022.