Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Taxe si impozite Contabilul.ro | Taxe si impozite | TVA

"Remuneratia mica, dupa buget", solutia guvernarii pentru atragerea investitorilor?

Data actualizarii: 22 August 2011
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
investitoribugetproiecte de investitiiatragerea investitiilor

Guvernul a facut recent public un document cu titlul "Romania - o oportunitate europeana pentru investitiile tale", obiectivul acestuia fiind unul de atragere a investitorilor prin prezentarea unor date
precum salariul mediu brut, rata somajului, cote de impozitare, inflatia, cifre comparate cu cele din alte opt tari, printre care se numara si Ungaria, Bulgaria si Albania.

Investitorii au astfel la dispozitie informatii care arata ca salariul mediu brut platit in Romania este printre cele mai mici din aceasta parte a Europei, fiind de doar 449 de euro, de peste doua ori mai scazut decat in Croatia (1.054 de euro). In plus, asa cum se arata in document, costurile cu forta de munca mai mici sunt doar in Bulgaria (salariul mediu brut de 328 de euro) si Albania  (246 de euro).  In cele doua tari insa impozitul pe profit este mai mic decat la noi (10%, fata de 16%), la fel si TVA (20%, fata de 24%). Un salariu mediu brut pe economie similar cu cel din Romania este platit si in Serbia (461 de euro). Aici insa ratele de impozitare sunt de 10% pe profit, respectiv 18% TVA.

Li se promite investitorilor ca in Romania vor descoperi "ingredientele necesare pentru o afacere de succes: un cadru legislativ eficient si eficace, stabilitate, predictibilitate si oameni ingeniosi care au trecut testul recesiunii economice cu maturitate si echilibru" Este amintit si faptul ca, referitor la investitiile straine directe, "Romania ocupa primul loc in regiune, cu 2,69 miliarde de euro atrasi in anul 2010".

Asa cum arata datele cuprinse in document, in 2008 s-au inregistrat de trei ori mai putine investitii din punct de vedere al valorii acestora. Tot 2008 pare sa fi fost si anul cel mai bun in ceea ce priveste investitiile, din 2000 si pana in prezent. In primele cinci luni din 2011 au fost investite sume care totalizeaza circa 800 de milioane de euro.

In 2010, statul a oferit ajutoare in valoare de 214,5 milioane de euro pentru 10 proiecte de investitii in valoarea de  711,7 milioane de euro. Pentru 2011, bugetul alocat acestui tip de investitii este de 214 milioane de euro, din care 132 milioane de euro reprezinta proiecte noi de investitii, restul fiind pentru cele aprobate deja.






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X