In planul de relansare economica elaborat de Guvern sunt incluse mai multe tipuri de masuri active, printre care se numara si cele destinate angajatilor si firmelor.
Statul promite in document ca va oferi granturi pentru sustinerea locurilor de munca destinate tinerilor si ca va aloca 500 euro pe angajat firmelor care desfasoara activitati in regim de telemunca.
Citeste si: Statul recomanda munca de acasa! Atentie la reglementarile specifice! Amenzile sunt dure!
Masuri de sprijin pentru angajati si companii pentru reluarea activitatilor economice
- Prelungirea indemnizatiei de somaj tehnic
Continuarea masurii privind acordarea indemnizatiei de somaj tehnic pentru angajatorii/profesionistii a caror activitate este suspendata.
Impact: 850 mil. lei/luna.
- Stimularea reluarii activitatilor economice si a ocuparii
Pentru beneficiarii indemnizatiei de somaj tehnic care isi reiau activitatea se acorda o suma in cuantum de 41,5% din salariul brut al angajatului (maxim 41,5% din castigul salarial mediu brut pe tara) pe o durata de 3 luni.
Impact: 3,35 mld. lei.
- Sprijin pentru program flexibil de munca
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Guvernul va asigura plata unei indemnizatii in valoare de 75% din diferenta dintre salariul brut al unui angajat prevazut in contractul individual de munca dinaintea reducerii programului si salariul brut aferent orelor de munca efectiv prestate ca urmare a reducerii progamului de lucru. Masura se aplica companiilor a caror cifra de afaceri a scazut cu cel putin 10% comparativ cu luna similara a anului anterior. Finantarea acestei masuri se va acoperi prin Programul SURE.
- Granturi pentru formarea profesionala a angajatilor
Schema de finantare se adreseaza angajatorilor care investesc in formarea profesionala a propriilor salariati. Acestia beneficiaza de o subventie stabilita in functie de nivelul de calificare a programului de formare parcurs.
Buget alocat: 150 mil. lei.
Alte masuri de sprijin pentru ocuparea fortei de munca
- Stimularea ocuparii tinerilor, a persoanelor cu varsta de peste 50 ani si a romanilor intorsi din strainatate
Se acorda un sprijin in valoare de 50% din salariul brut al angajatului dar nu mai mult de 2500 lei pentru angajatorii care incadreaza in munca: Tineri cu varsta cuprinsa intre 16 si 29 ani; Persoanele cu varsta de peste 50 ani ale caror raporturi de munca au incetat in perioada starii de urgenta; Cetateni romani carora le-au incetat raporturile de munca cu angajatori straini, din motive neimputabile lor.
- Masuri active pentru lucratorii sezonieri si zilieri din domeniile agriculturii, HoReCa si turismului
Protejarea angajatilor prin acordarea unor masuri de sprijin suplimentare pentru:
Persoanele care au desfasurat activitati ca zilieri in luna anterioara solicitarii; Persoanele care desfasoara activitati sezoniere in baza unor contracte individuale de munca, pe perioada determinata de cel putin 3 luni.
- Locuri de munca pentru tineri
Valoarea granturilor acordate pentru actiuni antreprenoriale: 25.000 euro pentru sustinerea locurilor de munca destinate tinerilor. Buget: 300 mil. euro.
- Stimularea desfasurarii muncii in regim de telemunca
Acordarea unui sprijin in valoare de 500 euro/angajat pentru achizitionarea de echipamente IT pentru angajatii care desfasoara activitati in regim de telemunca in perioada starii de urgenta/alerta.
Cititi mai multe despre planul de relansare economica aici. >>>>