email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Facturi incasate cu vouchere de vacanta. Cand NU exista obligatia transmiterii prin e-Factura

Facturi incasate cu vouchere de vacanta. Cand NU exista obligatia transmiterii prin e-Factura
vouchere de vacantaro e-facturafactura electronica

De la 1 aprilie 2022, unitatile afiliate sunt obligate sa transmita in sistemul national RO e-Factura facturile incasate cu vouchere de vacanta, insa exista o exceptie in aceasta situatie. 

Analizam cazul unei agentii de turism care a vandut in luna februarie 2022 un pachet turistic unui client persoana fizica. La data rezervarii, agentia a emis factura pentru intreg pachetul de servicii solicitat de client. Conform contratului, plata se face in 3 rate.
Turistul a achitat o parte din servicii la data rezervarii, o parte este scadenta in luna iunie 2022, iar diferenta in luna iulie 2022. Turistul doreste ca o parte din rata 2, scadenta in luna iunie 2022, sa o achite cu vouchere de vacanta. Agentia de turism este inregistrata in registrul RO e-factura.

Referitor la intrarea in vigoare, incepand cu 01.04.2022, a prevederilor OUG 131/2021, avand in vedere ca intreg pachetul de servicii turistice a fost facturat inainte de 01.04.2022, agentia de turism are obligatia transmiterii acestei facturi prin e-Factura?

Facturi incasate cu vouchere de vacanta: raspunsul specialistului

Art. 6 alin. (1 2) din OUG 8/2009 (cu ultima actualizare prin OUG 131/2021) prevede:

(1 2) In cazul voucherelor de vacanta emise pe orice tip de suport, unitatile afiliate sunt obligate, incepand cu data de 1 aprilie 2022, sa transmita in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura facturile emise titularilor voucherelor.

Unitatile afiliate sunt obligate sa transmita facturile emise catre destinatari conform prevederilor art. 319 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

OUG 8/2009 nu prevede un termen de transmitere a facturilor in sistemul national RO e-Factura.

Potrivit art. 17 din OUG 120/2021, fara a aduce atingere prevederilor art. 1-16, pentru facturile electronice transmise in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura se aplica in mod corespunzator prevederile art. 319 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1/2016, cu modificarile si completarile ulterioare.

Potrivit art. 319 alin. (16) din Codul fiscal, persoana impozabila are obligatia de a emite o factura cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care ia nastere faptul generator al taxei, cu exceptia cazului in care factura a fost deja emisa. De asemenea, persoana impozabila trebuie sa emita o factura pentru suma avansurilor incasate in legatura cu o livrare de bunuri/prestare de servicii cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a incasat avansurile, cu exceptia cazului in care factura a fost deja emisa.

In limita prevederilor legale existente la aceasta data (mai ales ca nu este prevazut un termen de transmitere raportat la data emiterii facturii), opinia mea este ca avand in vedere ca factura a fost emisa anterior datei de 1 aprilie cand nu exista obligativitatea transmterii prin sistemul RO e-Factura, daca nu aveti obligatii de refacturare, stornare, modificare dupa 1 aprilie, nu ati avea obligativitatea transmiterii in sistem a facturii emise in februarie.



Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Bajan Camelia - Expert contabil, expert judiciar, practician in insolventa


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
vouchere de vacantaro e-facturafactura electronica


Data aparitiei: 15 Iunie 2022

Votati articolul "Facturi incasate cu vouchere de vacanta. Cand NU exista obligatia transmiterii prin e-Factura":
Rating:

Nota: 4.83 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X