Potrivit unor comunicate recente ale ANAF, actiunile inspectiei fiscale se vor concentra in zonele in care exista un risc fiscal ridicat de evaziune fiscala.
Sunt vizate sectoare de comercializare a unor bunuri precum legume, fructe, produse de balastiere, produse accizabile, alcool, tutun etc. Nici sectorul constructiilor se pare ca nu scapa de astfel de actiuni pregatite pentru urmatoarele luni.
Motivul intensificarii controalelor ANAF
Motivul intensificarii controalelor este tinta pe care si-o propune ANAF in acest an, aceea ca ponderea incasarilor fiscale in PIB sa ajunga la 26,6% – 26,7%, comparativ cu 26,1% – ponderea in anul 2021.
Se preconizeaza intensificarea numarului de controale fiscale care sa scoata la suprafata cat mai multa masa impozabila, paralel cu schimbarea mentalitatii celor care merg in controale, in a determina administratorii firmelor cu probleme sa creasca conformarea voluntara, sa inceapa sa lucreze legal si, mai ales, in constientizarea acestora ca daca nu se aliniaza cerintelor legale, vor fi aspru sanctionati.
Cel mai important domeniu pare a fi cel al legumelor si fructelor, in ultima perioada avand loc o serie de actiuni la comerciantii care importa, efectueaza achizitii intracomunitare de legume, fructe si distributie angro. Intr-o singura zi au fost verificati 294 de contribuabili, pentru unii dintre acestia aplicandu-se sanctiuni in valoare de 1,34 milioane lei (amenzi si confiscari).
e-Factura si e-Transport intra in vigoare de la 1 iulie 2022
Sa nu uitam faptul ca sectorul legume-fructe trece obligatoriu la factura electronica incepand cu 1 iulie 2022. Factura electronica se va emite obligatoriu, incepand cu 1 iulie, de catre comerciantii din urmatoarele sectoare: legume, fructe, ape minerale, bauturi alcoolice, constructiile noi, nisip, pietris, imbracaminte si incaltaminte.
Aceste bunuri au fost considerate ca produse cu risc fiscal ridicat, adica produse la a carorcomercializare exista risc ridicat de frauda si evaziune fiscala. De retinut ca lista produselor incadrate in aceasta categorie se reevalueaza periodic.
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
De asemenea, domeniul legume-fructe este supus monitorizarii ANAF privind transporturile rutiere de bunuri cu risc fiscal ridicat. Incepand cu 1 iulie, utilizatorii sunt obligati sa declare in Sistemul RO e-Transport datele referitoare la transporturile de bunuri cu risc fiscal ridicat, astfel incat sa poata fi identificate prin codul UIT.
Conducatorul vehiculului de transport este obligat sa prezinte, la solicitarea organelor competente din cadrul ANAF sau al Autoritatii Vamale Romane, documentele care insotesc transportul de bunuri cu risc fiscal ridicat.
Nerespectarea prevederilor privind sistemul e-Transport se sanctioneaza cu amenda de la 10.000 de lei la 50.000 de lei in cazul persoanelor fizice sau cu amenda de la 20.000 de lei la 100.000 de lei in cazul persoanelor juridice. Pentru unele contraventii se poate dispune si confiscarea contravalorii bunurilor nedeclarate. Unele contraventii se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 de lei la 10.000 de lei.
Constatarea si aplicarea sanctiunilor se fac de catre persoanele imputernicite din cadrul ANAF sau al Autoritatii Vamale Romane.
Material realizat de consultantul fiscal Ionut Jinga pentru a doua editie Taxe si Impozite Actual a lunii iunie. Taxe si Impozite Actual este o publicatie de specialitate ce a castigat instantaneu aprecierile profesionistilor din mediul fiscal-contabil si care este considerata, in mod unanim, cea mai buna sursa de informatii privind:
- problemele controversate generate de actuala legislatie fiscala;
- initiativele legislative de ultima ora ale autoritatilor.
Este o publicatie gandita pentru contabilii care isi doresc sa se informeze in cel mai scurt timp, cu efort minim. Din acest motiv ea ofera doar acele noutati, comentarii, studii de caz si exemple practice care conteaza cu adevarat si care te ajuta sa ramai permanent un profesionist bine ancorat in realitatea fiscal-contabila. Click AICI pentru abonarea la publicatia de specialitate Taxe si Impozite Actual.