Coalitia de guvernare a batut palma si a pus pe masa documentul cu cele mai mari modificari din sfera fiscala si de taxare din ultimii ani. Principalul obiectiv pe care doreste Guvernul sa il atinga este sa aduca mai multi bani la bugetul de stat.
In prezent, proiectul de OG se afla in dezbatere publica pe site-ul Ministerului de Finante Publice, insa multe dintre aceste masuri vor ajunge in Monitorul Oficial.
Iata ce ar trebui sa stie firmele despre ultimele modificari fiscale si de taxare cu care se vor confrunta in viitorul apropiat.
Microintreprinderile vor avea un nou plafon
Incepand din 2023, se doreste reducerea plafonului veniturilor obtinute in anul precedent, de la 1 milion euro la 500.000 euro.
Alta masura este instituirea conditiei ca microintreprinderea sa aiba cel putin un salariat, situatie in care este necesara eliminarea cotei de impozitare de 3%.
De retinut si instituirea unei conditii de detinere de titluri de participare de catre acelasi actionar/asociat la cel mult trei microintreprinderi, in cazul actionarilor asociatilor care detin mai mult de 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot.
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile
Cartea Verde a Contabilitatii
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Impozitul pe dividende creste de la 5 la 8%
Tot de la inceputul anului 2023, Guvernul are in plan sa majoreze impozitul pe dividende de la 5% la 8%. Se aplica pentru dividendele distribuite/platite intre persoane juridice romane, precum si pentru cele distribuite/platite nerezidentilor.
Citeste continuarea AICI. ►
Creste TVA-ul pentru industria Horeca
Printre modificarile care vor fi aduse Codului fiscal se afla si majorarea TVA-ului in HoReCa de la 5% la 9%. De asemenea, in noul document al Finantelor este prevazuta si cresterea TVA-ului de la 9% la 19% la bauturile care contin zahar, dar si ccizele la bauturi alcoolice si tutun.
Citeste continuarea AICI. ►
Impozitul Horeca va fi abrogat de luna urmatoare
Impozitul Horeca, cunoscut in legislatie si sub denumirea de impozit specific, va fi abrogat de la 1 august 2022. Astfel, firmele aflate in acest domeniu vor fi nevoite sa treaca la alt tip de impozitare, mai exact la la plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor.
Citeste continuarea AICI. ►
Plata cu cardul pentru firmele cu cifra de afaceri ce depaseste 10.000 de euro
Firmele care desfasoara activitati de comert cu amanuntul si cu ridicata vor fi obligate sa utilizeze POS daca au o cifra de afaceri ce depaseste 10.000 de euro. Masura va intra in vigoare de la inceputul anului urmator.
Citeste continuarea AICI. ►
Pentru angajatii part-time se vor plati contributii la nivelul salariului minim
Se propune si introducerea ca baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale si al contributiei de asigurari sociale de sanatate salariul minim brut pe tara garantat in plata, pentru veniturile realizate in baza contractelor individuale de munca cu norma intreaga sau cu timp partial al caror nivel este sub acest nivel.
Venitul luat in calcul va fi salariul minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributiile, nu venitul realizat de salariat.
Plafonul de facilitati in constructii si agricultura scade de la 30.000lei/luna la 10.000lei/luna
Alta modificarea prevazuta pentru firme este scaderea plafonului pana la care se acorda facilitatile fiscale in domeniul constructiilor, sectorul agricol si in industria alimentara. Masura s-ar putea aplica incepand cu veniturile aferente lunii august 2022.
„Se propune abrogarea prevederii potrivit careia persoanele fizice care desfasoara activitati sezoniere dintre cele prevazute la art. 1 al Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati, in cursul unui an sunt scutite la plata impozitului pentru veniturile realizate din salarii si asimilate salariilor, avand in vedere atat abrogarea Legii nr. 170/2016 la data de 1 ianuarie 2023, cat si faptul ca din analiza efectelor aplicarii masurii, a rezultat faptul ca aceasta nu a condus la atingerea obiectivului estimat, fiind aplicata pentru un numar redus de contribuabili", potrivit proiectului.
In document se propune si revizuirea reglementarii privind acordarea facilitatilor fiscale in sectorul constructii, precum si in sectorul agricol si in industria alimentara in sensul in care vor beneficia de facilitatile fiscale, numai persoanele fizice care obtin venituri din salarii si asimilate salariilor realizate in baza contractelor individuale de munca incheiate cu angajatori care se incadreaza in conditiile prevazute la art. 60 pct. 5 si pct. 7 din Codul fiscal.