Importatorii si exportatorii au obligatia declararii in e-Transport, sistemul national privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri cu risc fiscal ridicat, precum legume, fructe, bauturi, materiale de constructii, imbracaminte si incaltaminte.
Potrivit legislatiei in vigoare, au obligatia de declarare in e-Transport a bunurilor cu risc fiscal urmatoarele categorii de persoane:
- Noi 18100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Noi 18100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - FARA intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
• destinatarul mentionat in declaratia vamala de import;
• expeditorul mentionat in declaratia vamala de export;
• beneficiarul achizitiilor intracomunitare de bunuri, furnizorul in cazul livrarilor locale si intracomunitare de bunuri;
• depozitarul, in cazul bunurilor care fac obiectul tranzactiilor intracomunitare aflate in tranzit, atat pentru bunurile descarcate pe teritoriul Romaniei spre depozitare sau pentru formarea unui nou transport, cat si pentru bunurile incarcate dupa depozitare sau dupa formarea unui nou transport pe teritoriul national.
Citeste si: Amenzile pentru neregulile in utilizarea e-Transport, AMANATE pana la 1 ianuarie 2023
Ce este codul UIT?
Codul UIT — este codul unic generat de Sistemul RO e-Transport prin intermediul caruia se identifica bunurile care fac obiectul transportului de bunuri cu risc fiscal ridicat.
In sistem vor fi inregistrate datele referitoare la expeditor si beneficiar, denumirea, caracteristicile, cantitatile si contravaloarea bunurilor transportate, locurile de incarcare si descarcare, detalii cu privire la mijlocul de transport utilizat.
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Persoanele care au obligatia de declarare vor pune la dispozitia transportatorului acest cod UIT, care va fi inscris in mod obligatoriu pe documentul de transport.
Cine trebuie sa obtina codul UIT – beneficiarul sau furnizorul?
Dezbatem in continuare cazul unei firme - beneficiarul bunurilor cu risc fiscal ridicat, care transporta produsele de la furnizor la depozitul propriu.
Cine trebuie sa detina codul UIT? Furnizorul sau beneficiarul bunurilor? Daca firma transporta bunurile cu risc fiscal ridicat de la depozitul propriu la santierele de constructii (piatra, otel beton), este obligata sa raporteze acest transport prin aplicatia RO e-Transport?
Raspunsul specialistului
Baza legala pentru raspunsuri este OUG 41/2022.
Daca achizitia este una intracomunitara beneficiarul va obtine cod UIT pe ruta: punctul rutier de trecere a frontierei locul de descarcare (art. 2, punctul 9, litera a) coroborat cu art. 8, alin. (1), litera b)).
Daca achizitia este una locala furnizorul va obtine codul UIT pe ruta: punctul de incarcare punctul de descarcare (art. 2, punctul 9, litera e) coroborat cu art. 8, alin. (1), litera c))
La transportul bunurilor apartinand aceluiasi operator economic de la un punct de lucru la altul acesta este obligat sa raporteze transportul rutier in e-Transport si sa obtina cod UIT(art. 2, punctul 9, litera f) coroborat cu art. 8, alin. (1), litera e)).
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Anca Ivanov, expert contabil.