email
Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

OUG nr. 41/2022. RO e-Transport este OFICIAL: cui ii revine obligatia si cand se face declararea datelor

OUG nr. 41/2022. RO e-Transport este OFICIAL: cui ii revine obligatia si cand se face declararea datelor
RO e-Transportrisc fiscalbunuriamenzi

UPDATE in 3 octombrie 2022 Ordonanta 41/2022, care a oficializat Sistemul RO e-Transport, a fost modificata prin OUG 132/2022. Noul act normativ introduce cateva modificari importante printre care si amanarea amenzilor pentru nereguli pana la 1 ianuarie 2023

*****

 In Monitorul Oficial nr 356 din 11 aprilie 2022 a aparut OUG 41/2022 pentru instituirea Sistemului national privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri cu risc fiscal ridicat RO e-Transport si de abrogare a art. XXVIII din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 130/2021 privind unele masuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative

Sistemul national privind monitorizarea transporturilor de bunuri cu risc fiscal ridicat RO e-Transport a fost optional de la 1 aprilie si obligatoriu incepand de la 1 iulie
 

Citeste si: Fiscul a stabilit bunurile cu risc fiscal ridicat care trebuie declarate in RO e-Transport

Cod UIT este codul unic generat de Sistemul RO e-Transport prin intermediul caruia se identifica bunurile aferente fiecarei relatii comerciale care face obiectul transportului de bunuri cu risc fiscal ridicat. Identificarea prin cod UIT — detinerea codului UIT pe tot timpul transportului de catre operatorul de transport rutier, in format fizic sau electronic, impreuna cu documentul care insoteste transportul bunurilor cu risc fiscal ridicat.

CUPRINS

RO e-Transport - ce face sistemul

Ce va include sistemul RO e-Transport

Cui ii revine obligatia declararii datelor in sistemul RO e-Transport?

Cand se face declararea datelor in sistemul RO e-Transport?

RO e-Transport - care sunt amenzile?

 

RO e-Transport - ce face sistemul

Sistemul RO e-Transport va monitoriza pe teritoriul national deplasarea bunurilor cu risc fiscal ridicat, cuprinzand urmatoarele tipuri de operatiuni: transportul bunurilor reprezentand achizitii si livrari intracomunitare, transportul bunurilor care fac obiectul operatiunilor vamale, transportul bunurilor intre doua locatii situate pe teritoriul national.

Se excepteaza de la prevederile prezentei ordonante de urgenta transporturile de bunuri destinate misiunilor diplomatice si oficiilor
consulare, precum si organizatiilor internationale si fortelor armate ale statelor straine membre NATO sau ca urmare a executarii contractelor clasificate potrivit legii sau a executarii contractelor de achizitie publica care necesita impunerea, potrivit dispozitiilor legale, a unor masuri speciale de securitate pentru protejarea unor interese esentiale de securitate ale statului. 

Ce va include sistemul RO e-Transport

Sistemul RO e-Transport va include: module informatice de gestiune a transporturilor de bunuri care, cu ocazia declararii unui transport vor genera un cod unic de inregistrare, elemente de interconectare cu camere de luat vederi si alte dispozitive specifice de monitorizare a traficului rutier, componente software pentru analiza integrata a datelor.

De asemenea, Sistemul RO e-Transport va utiliza date si informatii detinute la nivelul institutiilor sau autoritatilor publice cu atributii in domeniul transportului rutier si va fi interconectat cu celelalte sisteme informatice existente la nivelul Ministerului Finantelor, Agentiei Nationale de Administrare Fiscala sau Autoritatii Vamale Romane.

Cui ii revine obligatia declararii datelor in sistemul RO e-Transport?

Obligatia declararii datelor in sistemul RO e-Transport a bunurilor cu risc fiscal ridicat revine, in functie de tipul operatiunii, beneficiarului sau dupa caz, furnizorului din Romania. Prin exceptie, in cazul bunurilor cu risc fiscal ridicat care fac obiectul tranzactiilor intracomunitare ce sunt descarcate temporar pe teritoriul Romaniei, obligatia declararii datelor in sistemul RO e-Transport, revine depozitarului. 

Cand se face declararea datelor in sistemul RO e-Transport?

Declararea datelor in sistemul RO e-Transport se va face anticipat, acestea fiind valabile o perioada prestabilita de la data inceperii transportului. Totodata, sistemul va permite modificarea datelor declarate pana la intrarea pe teritoriul national sau pana la punerea in miscare a vehiculului cu care se efectueaza transportul. 

RO e-Transport - care sunt amenzile?

La fel ca in cazul e-Factura, RO e-Transport este optional de la 1 aprilie, insa va deveni obligatoriu de la 1 iulie. Dupa aceasta data, utilizatorii care nu declara datele referitoare la toate transporturile de bunuri cu risc fiscal ridicat vor plati amenda intre 10.000 - 50.000 in cazul persoanelor fizice ori amenda cuprinsa intre 20.000 lei - 100.000 lei in cazul persoanelor juridice.  La amenzi se adauga si confiscarea contravalorii bunurilor nedeclarate.

Conducatorul vehiculului de transport este obligat sa prezinte la solicitarea organelor competente din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala sau Autoritatii Vamale Romane documentele care insotesc transportul de bunuri cu risc fiscal ridicat. Daca nu face asta, va fi sanctionat cu amenda de la 5.000 la 10.000 lei.

"Incepand cu data de 01.07.2022 se interzice transportul de bunuri cu risc fiscal ridicat care, alaturi de documentele ce insotesc respectivul transport, nu este declarat in Sistemul RO eTransport sau nu poate fi identificat prin codul UIT. Conducatorul vehiculului de transport este obligat sa prezinte la solicitarea organelor competente din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala sau Autoritatii Vamale Romane documentele care insotesc transportul de bunuri cu risc fiscal ridicat. 

Pentru generarea codului UIT, utilizatorii prevazuti la art. 8 alin. (1) pot declara in Sistemul RO e-Transport datele referitoare la transporturile de bunuri cu risc fiscal ridicat, cu maxim 3 zile calendaristice inainte de data declarata pentru inceperea transportului dar pana la prezentarea in punctul rutier de trecere a frontierei la intrarea in Romania sau la locul de import, respectiv punerea efectiva in miscare a vehiculului, dupa caz.

Utilizarea de catre operatorul de transport rutier a codului UIT peste termenul de valabilitate al acestuia, stabilit la 5 zile calendaristice incepand cu data declarata pentru inceperea transportului, este interzisa
", se precizeaza in document.

Pentru a atenua impactul noilor obligatii asupra mediului de afaceri, Sistemul RO e-Transport va fi implementat gradual, incluzand o perioada de declarare optionala. 

Potrivit OUG 41/2022, procedura de aplicare a prezentei ordonante de urgenta si categoriile de vehicule rutiere utilizate pentru transportul bunurilor cu risc fiscal ridicat care fac obiectul monitorizarii se stabilesc prin ordin comun al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si al Autoritatii Vamale Romane, in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta.

Prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala emis in termen de 15 zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta se stabilesc bunurile cu risc fiscal ridicat transportate rutier care fac obiectul monitorizarii prin Sistemul RO e-Transport.

Fac exceptie de la prevederile prezentei ordonante de urgenta transporturile de bunuri destinate misiunilor diplomatice si oficiilor consulare, precum si organizatiilor internationale, fortelor armate ale statelor membre NATO, Uniunii Europene, statelor membre ale Parteneriatului pentru Pace sau statelor cu care Romania a incheiat acorduri in domeniu sau ca urmare a executarii contractelor clasificate potrivit legii sau a executarii contractelor de achizitie publica care necesita impunerea, potrivit dispozitiilor legale, a unor masuri speciale de securitate pentru protejarea unor interese esentiale de securitate ale statului.


de Ghinea Viorica


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
RO e-Transportrisc fiscalbunuriamenzi


Data aparitiei: 12 Aprilie 2022

Votati articolul "OUG nr. 41/2022. RO e-Transport este OFICIAL: cui ii revine obligatia si cand se face declararea datelor":
Rating:

Nota: 3.58 din 5 din 6 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

 • Regimul fiscal-contabil al microintreprinderilor. Ghid pentru 2023

  • Afacerea dvs. este incadrata ca microintreprindere? Atunci cu siguranta vi se pare o mare provocare sa cunoasteti in detaliu cadrul legislativ, avand in vedere ca multe prevederi sunt greu de interpretat si ca au aparut recent o multime de noutati fiscale.  ...» citeste mai departe aici

 • Ce planuri de dezvoltare exista pentru SPV. Raspunsul ANAF pentru CCF

  • CCF (Camera Consultantilor Fiscali) a trimis recent catre ANAF mai multe propuneri pentru imbunatatirea SPV-ului. Reprezentantii institutiei au scos in evidenta faptul ca, in prezent, nu pot fi acordate drepturi diferentiate diferitelor persoane care acceseaza un cont de SPV al unei societati (spre exemplu, administratorii, angajatii unei societati).  “In acest sens, in masura in care contul de SPV este asociat administratorului, ca persoana imputerni...» citeste mai departe aici

 • 30 mai 2023 este termenul limita pentru depunerea Formularului 394

  • Marti, 30 mai 2023, este un termen limita important pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania care realizeaza anumite tipuri de achizitii. Mai exact, este  data pana la care mai pot depune Formularul 394.  Formularul 394 reprezinta ”Declaratia informativa privind livrarile/prestarile si...» citeste mai departe aici

 • Persoana responsabila in aplicarea Legii 129/2019, o noua obligatie pentru firme?

  • Prezentam in continuare daca o firma are obligatia de a desemna o persoana responsabila in aplicarea Legii 129/2019 privind spalarea banilor sau nu. Mai exact, este necesara, potrivit legislatiei in vigoare, desemnarea unui angajat in relatia cu Oficiul de spalarea banilor, astfel incat sa intocmeasca politici, proceduri de raportare chiar daca nu sunt tranzactiile cu sume in numerar, in lei sau in valuta, a caror limita minima reprezinta echivalentul in lei a ...» citeste mai departe aici

 • Bilantul contabil: Cum se calculeaza numarul de salariati?

  • Ne propunem ca, prin prezentul articol, sa prezentam cum se calculeaza si care este numarul mediu de salariati care se trece in bilant la o societate care pe parcursul anului 2022 are urmatoarea structura de personal: - 5 persoane angajate cu 8 ore/zi tot anul 2022; - 1 persoana angajata cu 1 ora/zi tot anul 2022; - 1 persoana angajata cu 2 ore/zi tot anul 2022; - 1 persoana angajata cu 4 ore/zi de la data de 11.04.2022; - 1 persoana cu contra...» citeste mai departe aici

 • Venituri din mai multe surse. Ce taxe are de platit o persoana fizica in 2023

  • Vom afla, in cele ce urmeaza, ce taxe are de platit o persoana fizica in 2023 (care este si salariat), in situatia in care obtine urmatoarele venituri: - chirii peste 100.000 lei; - PFA norma de venit, norma 31.600 lei; - terenuri agricole: cereale 30 h * norma de venit 257 lei = 7.710 lei. Asadar, in cazul in care veniturile au fost realizate in anul 2022: Referitor la CAS, potrivit art. 137 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 22...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba in 2023!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X