Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Altele

Noi reguli privind voucherele de vacanta: mai multi bani, dar si amenzi si chiar pedeapsa cu inchisoarea

Data aparitiei: 15 Octombrie 2019
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Noi reguli privind voucherele de vacanta: mai multi bani, dar si amenzi si chiar pedeapsa cu inchisoarea
vouchere de vacantacontraventiiamenda

Sistemul privind acordarea voucherelor de vacanta va suferi schimbari consistente in urmatoarea perioada. Va fi efectuata o majorare de care se vor bucura anumiti bugetari, insa vor fi introduse si sanctiuni mai dure atat pentru firme, cat si pentru beneficiari, ajungandu-se chiar la pedeapsa cu inchisoarea. Toate aceste masuri se afla intr-un proiect de Ordonanta de urgenta publicat pe site-ul Ministerului Turismului.

Informatii despre elaborarea acestui act normativ a oferit in luna septembrie ministrul Turismului, Bogdan Trif. Acesta a spus atunci ca exista posibilitatea ca voucherele de vacanta sa fie majorate de la 1.450 lei la 2.080 lei. Conditia este ca bugetarii sa plece in vacanta in extra-sezon, adica in lunile octombrie, noiembrie, aprilie si mai Pentru restul lunilor din an, voucherele de vacanta raman la aceeasi valoare, adica de 1.450 lei. Astfel, Guvernul incearca sa se asigure ca aceste tichete nu vor mai fi folosite doar in perioadele aglomerate ale anului.


Noi reguli privind voucherele de vacanta: ce masuri se vor lua?

Prin Programul de guvernare 2017-2020, Guvernul Romaniei s-a angajat ca toti salariatii din sistemul public vor beneficia de indemnizatie de vacanta sau prima de vacanta, dupa caz, sub forma unui voucher de vacanta.

Pentru ca este o masura care si-a dovedit eficacitatea, Guvernul a luat decizia ca aceasta masura sa fie prelungita pana la data de 31 decembrie 2025.

Potrivit documentului, vor fi doua tipuri de vouchere de vacanta. Unele pot fi folosite exclusiv in perioadele aprilie-mai si octombrie-noiembrie, iar celelalte in sezon. De retinut faptul ca angajatii pot opta doar pentru o singura varianta de vouchere. Asadar, vor primi vouchere  in cuantum de 2.080 de lei doar salariatii care aleg sa le foloseasca in extrasezon. Aceasta optiune nu poate fi schimbata in decursul anului.

Voucherele de vacanta pentru extrasezon nu pot fi utilizate pentru achizitia online a pachetelor de servicii turistice, cu exceptia situatiei in care unitatea afiliata implementeaza procese si proceduri operationale pentru identificarea acestora in momentul efectuarii platii. In aceste cazuri, unitatea afiliata trebuie sa instiinteze unitatea emitenta sa configureze caracteristicile suportului electronic in sensul efectuarii de plati online.”

Proiectul mai ia in calcul si digitalizarea vouchrelor de vacanta, adica acordarea acestora pe suport electronic.Tranzactiile vor fi complet monitorizate si fiscalizate, astfel ca va scadea evaziunea fiscala. "Incepand cu data 1 ianuarie 2020 nu vor mai fi acordate autorizatii unitatilor emitente pentru emiterea de vouchere de vacanta pe suport de hartie. Autorizatiile existente vor fi prelungite automat pana la decontarea completa a operatiunilor aferente voucherelor  de vacanta pe suport de hartie aflate in circulatie.”, se mentioneaza in nota de fundamentare.

S-au reglementat contraventiile si sanctiunile.

Constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la 1 luna la 3 luni sau cu amenda urmatoarele fapte, daca au fost de natura sa conduca la realizarea unui profit material sau financiar:

a) utilizarea de catre beneficiari a voucherelor de vacanta pentru achizitionarea de servicii care nu fac obiectul turismului intern;

b) acceptarea de catre unitatile afiliate de vouchere de vacanta pentru achizitionarea de servicii care nu fac obiectul turismului intern”.


Articolul 7 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

”Art. 7 - (1)    Constituie contraventie si se sanctioneaza cu 7 puncte-amenda acceptarea de catre unitatea afiliata de vouchere de vacanta de la alte persoane decat titularul voucherului de vacanta.

(2)    Constituie contraventie si se sanctioneaza cu 14 puncte-amenda si retragerea certificatului de clasificare, respectiv a licentei de turism acceptarea de catre unitatile afiliate de vouchere de vacanta pentru achizitionarea de servicii care nu indeplinesc conditiile pachetului minim de servicii prevazut la art. 1 alin. (7).

(3)    Constituie contraventie si se sanctioneaza cu 14 puncte-amenda urmatoarele:

a)    fapta unitatii afiliate de a da rest in bani la voucherul de vacanta;
b)    comercializarea voucherelor de vacanta de catre angajati, angajatori, unitatile afiliate si structurile de primire turistice;
c)    diminuarea valorii nominale a voucherelor de vacanta utilizate de angajati;
d)    emiterea de vouchere de vacanta de catre alte entitati decat cele prevazute la art. 2 alin. (1).

(4)    Constituie contraventie si se sanctioneaza cu 14 puncte-amenda si retragerea licentei de turism agentiei de turism, in calitate de unitate afiliata, fapta agentiei de turism de a emite pachete de servicii turistice pentru achizitionare cu vouchere de vacanta la un pret mai mare fata de pretul pachetului similar de servicii achizitionat prin alte mijloace de plata.

(5) Constituie contraventie si se sanctioneaza cu 25 puncte – amenda si interzicerea pentru doi ani a dreptului de a accepta  vouchere de vacanta ca modalitate de plata,  fapta unitatii afiliate de a accepta vouchere de vacanta pentru utilizare in extrasezon pentru achizitionarea de pachete de servicii turistice prestate in alta perioada decat aprilie - mai si octombrie - noiembrie.

(6)    Constituie contraventie si se sanctioneaza cu 14 puncte-amenda fapta unitatilor emitente de a emite vouchere de vacanta cu nerespectarea prevederilor art. 2 alin. (5) si (6).

(7)    Un punct-amenda reprezinta contravaloarea unui salariu de baza minim brut pe tara garantat in plata stabilit, in conditiile legii.

(8)    Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre personalul cu atributii de control din cadrul Ministerului Turismului.

 

Foto: pixabay.com






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X