In Monitorul Oficial nr. 121 din 13 februarie 2023 a fost publicat Ordinul Autoritatii Vamale Romane nr. 195/202 prin care sunt aprobate modelul documentelor e-DA si e-DAS.
De asemenea, prin acest act normativ au fost aprobate si instructiunile de completare a documentului administrativ in format electronic (e-DA) si a documentului administrativ simplificat electronic (e-DAS) utilizand aplicatia EMCS-RO-Miscari de control al miscarilor cu produse accizabile.
EMCS (Excise Movement and Control System - Sistemul de Control al Miscarilor cu Produse Accizabile) este un sistem computerizat de monitorizare a miscarilor intracomunitare cu produse accizabile in regim suspensiv de la plata accizelor.
Specialistul Ionut Jinga precizeaza pe portalcontabilitate.ro ca, incepand cu 1 aprilie 2010, acesta a inlocuit documentul pe suport hartie (documentul administrativ de insotire - DAI) cu mesaje electronice transmise de expeditor catre destinatar prin intermediul administratiilor Statelor Membre.
Astfel, incepand cu 1 Ianuarie 2011 documentul administrativ de insotire DAI nu mai poate fi utilizat in nici un Stat Membru si toate miscarile cu produse accizabile in regim suspensiv de accize trebuie sa fie initiate utilizand aplicatia EMCS pentru emiterea documentului administrativ electronic e-DA.
Ce trebuie sa stii despre documentele e-DA si e-DAS
EMCS-RO-Miscari este aplicatia de control al miscarilor cu produse accizabile in regim suspensiv/de scutire/exceptare de accize si cu accize platite in statul membru de expeditie, bazata pe transmiterea electronica a datelor, structurate in conformitate cu standardele agreate ale mesajelor.
Principalele documente electronice utilizate in aplicatia EMCS-RO-Miscari pe baza carora se genereaza mesaje sunt:
a) e-DA;
b) e-DAS;
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Taxare 2025 Noutatile Codului fiscal
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
c) cerere de anulare;
d) cerere de schimbare de destinatie;
e) cerere de transbordare;
f) raport de primire/raport de export;
g) cerere de divizare;
h) cerere de atentionare/respingere;
i) explicatii privind diferentele cantitative;
j) explicatii privind intarzierea;
k) raport de control;
l) raport de eveniment;
m) intreruperea miscarii;
n) inchidere manuala.
In aplicatia EMCS-RO-Miscari, mesajele se transmit automat, dupa cum urmeaza:
6.1. intre operatorii economici din Romania autorizati sa expedieze produse accizabile in regim suspensiv/de scutire/exceptare de accize si operatorii economici autorizati sa primeasca produse accizabile in regim suspensiv/de scutire/exceptare de accize, via autoritatea vamala teritoriala in a carei arie de competenta se afla expeditorul, respectiv primitorul;
6.2. intre operatorii economici din Romania autorizati sa expedieze produse accizabile in regim suspensiv/de scutire/exceptare de accize si un BV de export, unde operatorul economic intocmeste formalitatile de export, via autoritatea vamala teritoriala in a carei arie de competenta se afla expeditorul;
6.3. intre operatorii economici din Romania autorizati sa expedieze produse accizabile in regim suspensiv/de scutire/exceptare de accize si operatorii economici din alte SM autorizati sa primeasca produse accizabile in regim suspensiv de accize, via autoritatea vamala teritoriala in a carei arie de competenta se afla expeditorul;
6.4. intre operatorii economici din alte SM autorizati sa expedieze produse accizabile in regim suspensiv de accize si operatorii economici din Romania autorizati sa primeasca produse accizabile in regim suspensiv de accize, via autoritatea vamala teritoriala in a carei arie de competenta se afla primitorul;
6.5. intre operatorii economici din alte SM autorizati sa expedieze produse accizabile in regim suspensiv de accize si un BV de export situat in Romania, daca, prin exceptie, operatiunea de export se deruleaza printr-un BV din Romania;
6.6. intre operatorii economici din Romania autorizati sa expedieze produse accizabile cu accize platite in Romania si operatorii economici din alte SM autorizati sa primeasca produse accizabile cu accize platite in alt SM, via autoritatea vamala teritoriala in a carei arie de competenta se afla expeditorul;
6.7. intre operatorii economici din alte SM autorizati sa expedieze produse accizabile cu accize platite in SM de expeditie si operatorii economici din Romania autorizati sa primeasca produse accizabile cu accize platite in alt SM, via autoritatea vamala teritoriala in a carei arie de competenta se afla primitorul.
Un destinatar (antrepozitar sau destinatar inregistrat) din Romania care doreste sa primeasca produse accizabile intr-un loc de livrare directa trebuie sa notifice in scris la autoritatea competenta a locului de receptie, inainte de prima expediere a produselor accizabile, adresa locului de receptie, in scopul verificarii conditiilor de primire a produselor.
Miscarile catre un destinatar inregistrat, care nu sunt receptionate la sediul social, avand ca destinatie un punct de lucru inscris in autorizatie, vor fi initiate prin utilizarea optiunii de livrare directa. Destinatarul din Romania are obligatia de a comunica aceasta conditie expeditorului din alt SM si de a notifica in scris la autoritatea competenta a locului de receptie, inainte de prima expediere a produselor accizabile, adresa locului de receptie, in scopul verificarii conditiilor de primire a produselor.
Miscarile cu produse accizabile in regim de scutire de la plata accizelor, destinate alimentarii navelor/aeronavelor ori livrarii la preturi fara accize catre autoritatile publice, sunt initiate cu utilizarea optiunii de livrare directa, care face posibila inscrierea la rubrica 7 „Locul livrarii“ a adresei portului/aeroportului, a navei in care se incarca produsele accizabile, respectiv a autoritatii publice unde sunt livrate produsele, dupa caz.
Completarea e-DA/e-DAS in aplicatia EMCS-RO-Miscari
E-DA/e-DAS este completat de catre operatorul economic expeditor conectat la aplicatia EMCS-RO-Miscari, utilizand numele de utilizator si parola comunicate de BV in a carui arie de competenta isi desfasoara activitatea, in baza autorizatiei pentru accesul la aplicatia EMCS-RO-Miscari.
(1) Operatorii economici conectati la aplicatia EMCS-RO-Miscari au obligatia de a completa corect toate rubricile din e-DA/e-DAS, pentru a evita erorile care ar putea sa apara la momentul verificarii de catre aplicatia EMCS-RO-Miscari.
(2) La aparitia unei erori, in pagina de lucru a aplicatiei sunt afisate informatii privind campurile eronat introduse sau datele lipsa ce trebuie introduse in campurile obligatorii din ecranul descris.
(3) Pentru mai multe informatii, utilizatorul poate accesa butonul „Ajutor“.
(4) Rubricile obligatoriu de completat ale e-DA/e-DAS sunt marcate in aplicatie cu simbolul „*“.
Codurile utilizate in aplicatia EMCS-RO-Miscari sunt prevazute in anexa II la Regulamentul EMCS, si anume: coduri lingvistice, codul de referinta administrativ, codurile de tara, codurile de referinta ale birourilor vamale (COR), codul tipului garantului, codul modului de transport, codul unitatii de transport, codurile ambalajelor, codul motivului anularii, codurile produselor accizabile, unitatile de masura, durata maxima a calatoriei pentru fiecare cod al modului de transport, lista administratiilor nationale care utilizeaza grade Plato in structura ratei (ratelor) accizei la bere.
Pentru Grecia, codul de tara utilizat este EL, in loc de GR.
Aplicatia EMCS-RO-Miscari verifica automat e-DA/e-DAS, pentru a se asigura ca proiectele de documente electronice transmise de expeditor respecta informatiile furnizate la autorizarea/inregistrarea operatorului economic.
Validarea e-DA/e-DAS implica, fara restrictii, verificarea completa a structurii si continutului documentului, a codurilor de accize ale operatorilor economici autorizati/inregistrati sa deruleze operatiuni cu produse accizabile in regim suspensiv/de scutire/exceptare de accize sau cu accize platite, dupa caz, si verificarea suplimentara a datelor in privinta codurilor de produse accizabile pentru care operatorii economici implicati in miscare sunt autorizati/inregistrati.
Autoritatea vamala de expediere valideaza proiectul de e-DA/e-DAS pe baza informatiilor din SEED si a informatiilor nationale potential complementare.
Dupa validare se atribuie e-DA-ului/e-DAS-ului un ARC, care este returnat automat expeditorului.
Dupa alocarea ARC-ului, expeditorul poate initia expedierea produselor accizabile.
Autoritatea vamala de expediere trimite formularul eDA/e-DAS catre autoritatea competenta de destinatie.
In pagina de conectare la aplicatia EMCS-RO-Miscari, dupa introducerea numelui de utilizator si a parolei, prin accesarea butonului „Introduceti“ ecranul principal al aplicatiei devine disponibil.
Pe pagina de start se pot vizualiza ultimele miscari, inclusiv cele cu termen declarat depasit.
Aplicatia permite utilizarea optiunilor de comenzi rapide pentru a crea o miscare sau pentru a cauta o miscare existenta si accesul la rubricile „Noutati“, „Anunturi“, „Legaturi“ si „Documente oficiale“.
Utilizatorul conectat la aplicatie are posibilitatea:
a) crearii si monitorizarii miscarilor de produse accizabile;
b) transmiterii unui mesaj de anulare, schimbare de destinatie, transbordare, anuntare a sosirii, raport de primire, divizare, atentionare/respingere, explicatie privind diferentele cantitative si/sau intarzierea pentru miscarile initiate deja in cazul miscarilor aflate in regim suspensiv/de scutire/de exceptare de accize;
c) transmiterii unui mesaj de schimbare de destinatie, anuntare a sosirii, raport de primire, atentionare/respingere, explicatie privind diferentele cantitative si/sau intarzierea pentru miscarile initiate deja in cazul miscarilor cu accize platite in statul membru de expeditie;
d) cautarii unei miscari in baza unei liste de criterii de cautare;
e) importarii proiectelor in format.xml localizate si memorate in alt sistem informatic.