OG nr. 16/2022 a introdus de la 1 ianuarie 2023 cateva schimbari semnificative si in sfera taxei pe valoare adaugata. Mai exact, au fost excluse de la cota de TVA de 9% bauturile alcoolice si bauturilor nealcoolice care se incadreaza la codurile NC 2202 10 00 si 2202 99.
Asadar, pentru livrarea de produse de natura alimentara prevazute de art. 291 alin. (2) lit. e), cota de TVA a crescut de la 9% la 19% pentru bauturile nealcoolice care se incadreaza la codurile NC 2202 10 00 si 2202 99, cu exceptia celor prevazute la art. 291 alin. (3) lit. k) din Codul fiscal (produse eco, montane traditionale).
Camera Consultantilor Fiscali, intr-o scrisoare transmisa Ministerului Finantelor, atrage atentia asupra faptului ca "nu este suficient de clara diferentierea unor produse, cum ar fi sucurile naturale de fructe si legume care au un anumit continut de zahar. Din discutiile purtate cu membrii nostri, intelegem ca detalii cu privire la produsele care se incadreaza in aceste grupe s-ar regasi in Note explicative la TARIC, dar care sunt disponibile pe site-ul UE contra cost.”
Reprezentantii CCF sunt de parere ca autoritatea fiscala trebuie “sa indrume contribuabilii in aplicarea legii fiscale si pentru corecta indeplinire a obligatiilor acestora, respectiv sa clarifice urgent acest aspect printr-o norma de aplicare sau cel putin sa indice printr-un comunicat afisat pe pagina oficiala de internet, cu titlu de exemplu, produsele pentru care exista riscul cel mai mare de aplicare eronata, respectiv de a face distinctia intre aplicarea cotei de 19% sau cea a cotei de 9%.”
Citeste si: Cotele de TVA in vigoare de la 1 ianuarie 2023. Ce domenii vor fi afectate
Iata mai jos intreaga scrisoare a Camerei Consultantilor Fiscali:
“De asemenea, una dintre problemele cu care se confrunta operatorii economici este legata de cota de TVA la serviciile de restaurant & catering, prevazuta de art. 291 alin. (2) lit. k) din Codul fiscal. Dupa 1 ianuarie 2023, cota de TVA s-a modificat de la 5% la 9%, fiind excluse, pe langa bauturile alcoolice, si bauturile nealcoolice care se incadreaza la codurile NC 2202 10 00 si 2202 99, la fel ca si in cazul prevederilor art. 291 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal.
O prima remarca, in cadrul acestor servicii, daca produselor eco, montane, traditionale, prevazute de art. 291 alin. (3) lit. k), sunt din categoria celor care se incadreaza ori la produse alcoolice, ori la codurile NC 2202 10 00 si 2202 99, cota aplicabila ar fi cea de 19%, intrucat art. 291 alin. (2) lit. k) nu face exceptie pentru astfel de produse. Astfel un produs eco, montan, traditional va fi vandut cu cota de 5% de catre orice comerciant/producator/distribuitor, in timp ce acelasi produs servit la restaurant ar intra sub incidenta cotei de 19%, in conditiile pe care le-am mentionat. Fiind o subtilitate pe care operatorii economici o percep mai greu, consideram ca si in acest caz ar fi necesar ca autoritatea fiscala sa realizeze de urgenta clarificarile necesare pentru o aplicare corecta a legii de catre contribuabili, prin oricare din mijloacele propuse anterior. In final, problema cea mai controversata la ora actuala este cea a cotei de TVA aplicabile pentru cafeaua, limonada si ceaiurile servite la restaurant, baruri si alte unitati, ca produse preparate, cu sau fara adaos de zahar sau lapte, sau alti aromatizanti. Si acestea sunt produse comercializate pe scara larga, iar in prezent exista mai multe curente de opinie cu privire la cota aplicabila, respectiv 9% sau 19%.
Pana acum nu am identificat nicio opinie oficiala a autoritatii fiscale, avand loc doar discutii informale din care a rezultat ca s-ar aplica cota de 19% pentru unele dintre aceste produse. Si din partea operatorilor economici exista opinii in acest sens, dar si opinii contrare potrivit carora aceste produse nu se regasesc printre cele descrise la codurile NC 2202 10 00 si 2202 99, pentru care cota aplicabila ar fi cota standard de TVA de 19%, ci se regasesc la codurile: - NC 2101 12 92 (Preparate pe baza de extracte, esente sau concentrate de cafea), pentru cafea si derivate, respectiv - NC 2101 20 92 (Preparate pe baza de extracte, esente sau concentrate de ceai sau mate), pentru ceai. pentru care cota aplicabila ar fi de 9%."
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Manual de politici contabile - Stick USB
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Continuarea pe site-ul ccfiscali.ro. ►