email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Contabilitatea provizioanelor pentru restructurare

contabilitateprovizioane

Multumim Revistei de Monografii Contabile

drd. Adelina Blajanu

Contabilitatea provizioanelor pentru restructurare

In conformitate cu prevederile Ordinului ministrului finantelor publice nr. 1.752/2005 pentru aprobarea Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, provizioanele sunt destinate sa acopere datoriile a caror natura este clar definita si care la data bilantului este probabil sa existe sau este cert ca vor exista, dar care sunt incerte in ceea ce priveste valoarea sau data la care vor aparea.

Provizioanele nu isi au expresia in fonduri financiare care se gasesc depozitate undeva. Provizioanele sunt simple conventii contabile care, in fapt, urmaresc sa se evite distribuirea unor sume din profitul entitatii catre actionari, nedistribuirea lor avand un efect asupra disponibilitatilor banesti ale entitatii. Din punct de vedere operational insa, se poate dispune de aceste sume pentru activitatea curenta, rolul provizioanelor fiind acela de mentinere a capitalului financiar.

Practic, provizioanele nu reprezinta altceva decat corelarea inregistrarilor scriptice cu ceea ce se prezinta de fapt in activitatea entitatii, corelare facuta prin reglarea valorii activelor si datoriilor inregistrate in evidentele contabile la costul istoric si aducerea lor la valoarea de utilitate sau valoarea justa.

Constituirea provizioanelor ar trebui privita din prisma principiului prudentei, principiu care este legat de evaluare si care urmareste evitarea transferului in viitor a incertitudinilor din prezent, care ar putea influenta negativ patrimoniul si rezultatele entitatii.

De asemenea, constituirea provizioanelor este in stransa legatura si cu principiul independentei exercitiilor, potrivit caruia la stabilirea rezultatului financiar trebuie sa se tina cont de toate cheltuielile si veniturile provenite din activitatea exercitiului curent, implicit de cheltuielile aferente constituirii/majorarii provizioanelor pentru deprecierea activelor si de veniturile aferente anularii provizioanelor.

In ceea ce priveste provizioanele pentru restructurare, potrivit reglementarilor contabile in vigoare, acestea se pot constitui in urmatoarele situatii:

· vanzarea sau incetarea activitatii unei parti a afacerii;

· inchiderea unor sedii ale entitatii;

· modificari in structura conducerii (de exemplu, eliminarea unui nivel de conducere);

· reorganizari fundamentale, care au un efect semnificativ in natura si in scopul activitatilor entitatii.

Astfel, o restructurare este privita ca fiind un program planificat si controlat de conducere, care modifica de maniera semnificativa:

· fie campul de activitate al unei entitati,

· fie modul in care o atare activitate este gestionata.

Obligatia implicita de restructurare, deci cea care necesita constituirea de provizion, exista numai daca la incheierea exercitiului financiar o entitate:

  • dispune de un plan oficial si detaliat de restructurare, in care sa se precizeze activitatea vizata, numarul aproximativ al salariatilor afectati de restructurare, cheltuielile ce vor fi angajate;
  • a indus tertilor o asteptare ca se va realiza o restructurare.

ATENTIE!

Prin urmare, un provizion pentru restructurare nu poate fi recunoscut decat in momentul in care entitatea este angajata in mod irevocabil in restructurare.

Marimea provizionului ce poate fi constituit de catre entitate trebuie sa constituie cea mai buna estimare a platilor necesare pentru stingerea obligatiei actuale, la data inchiderii. De obicei, cand efectul in timp al banilor este semnificativ, valoarea sumei ce constituie provizion trebuie actualizata, pentru a reflecta fidel cea mai buna estimare.

Exista situatii in care entitatea supusa reorganizarii are constituite polite de asigurare sau garantii pentru astfel de masuri, caz in care valorile ce constituie rambursari legate de provizionul constituit trebuie sa fie deduse din marimea initiala a provizionului.

De asemenea, in conformitate cu reglementarile contabile in vigoare, un provizion pentru restructurare nu poate sa includa decat costurile necesare fara a fi legate de activitatile care continua.

EXEMPLU

Se considera o entitate care desfasoara activitate in domeniul prelucrarii lemnului. Datorita lipsei de cerere pentru anumite produse ale entitatii, in exercitiul financiar N, consiliul de administratie decide sa renunte la partea de afacere pentru care nu mai exista cerere pe piata si sa inceapa productia de scaune de gradina.

In planul de restructurare sunt incluse urmatoarele:

- indemnizatii pentru concedierea unei parti din salariati 100.000 lei

- cheltuieli cu achizitia de echipamente tehnologice necesare producerii de scaune de gradina 35.000 lei

- cheltuieli pentru recalificarea personalului in vederea utilizarii noilor instalatii 15.000 lei

- profituri estimate a se obtine din vanzarea instalatiilor utilizate in producerea activitatii restructurate 50.000 lei

- cheltuieli aferente promovarii noilor produse 20.000 lei.

Restructurarea este adusa la cunostinta salariatilor si tertilor la sfarsitul exercitiului financiar al anului N+1. In exercitiul financiar N+2 incepe procedura de restructurare.

Intrebarile care apar sunt urmatoarele:

· Trebuie recunoscut un provizion de restructurare?

· La ce data se recunoaste provizionul?

· Care este valoarea estimata pentru acest tip de provizion?

Pentru a raspunde la aceste intrebari trebuie de fapt sa raspundem conditiilor de constituire a provizioanelor in situatiile financiare.

Astfel, conditiile de recunoastere a provizionului la 31.12. anul N sunt cele prevazute de reglementarile contabile mentionate mai sus.

La 31.12.N asigurarea conditiilor de recunoastere a provizionului de restructurare se face raspunzand la urmatoarele intrebari:

Intrebarea nr.1:

Exista o obligatie prezenta, ca rezultat al unui eveniment trecut?

Raspuns:

Nu. Comunicarea deciziei de restructurare nu a fost adusa la cunostinta salariatilor. Prin urmare nu constituie o obligatie implicita, deoarece nu induce nici salariatilor, nici tertilor asteptarea ca procesul de restructurare va fi implementat.

Intrebarea nr. 2:

Este probabila iesirea de resurse generatoare de beneficii economice viitoare?

Raspuns:

Da. Vor fi generate cheltuieli directe legate de restructurare.

Intrebarea nr.3:

Se poate face cea mai buna estimare?

Raspuns:

Probabil ca da, pentru ca s-a facut deja o estimare a cheltuielilor cu restructurarea.

Avand in vedere raspunsurile acordate, cocluzia este ca nu trebuie recunoscut un provizion pentru restructurare, deoarece nu sunt indeplinite cele trei conditii de recunoastere, insa, in notele explicative trebuie prezentata o datorie contingenta. Pentru a determina daca a intervenit iesirea probabila de resurse, datoriile contingente trebuie evaluate permanent.

La 31.12.N+1 (anul urmator), la testul constituirii provizionelor de restructurare, raspunsurile sunt urmatoarele.

Intrebarea nr.1:

Exista o obligatie prezenta, ca rezultat al unui eveniment trecut?

Raspuns:

Da. Comunicarea deciziei de restructurare catre salariati constituie o obligatie implicita deoarece induce asteptarea ca procesul de restructurare va fi implementat. Mai mult, decizia este luata la nivelul conducerii executive a entitatii.

Intrebarea nr. 2:

Este probabila iesirea de resurse generatoare de beneficii economice viitoare?

Raspuns:

Da. Vor fi generate cheltuieli directe legate de restructurare.

Intrebarea nr.3:

Se poate constitui un provizion pentru cea mai buna estimare?

Raspuns:

Da.

Trebuie mentionat si faptul ca la estimarea provizionului de restructurare nu trebuie cuprinse elemente, cum ar fi:

  • recalificarea si mutarea personalului care este afectat de restructurare. Acestea constituie o cheltuiala a exercitiului, recunoscuta ca atare in contul de profit si pierdere.
  • cheltuieli de promovare a produselor. Acestea reprezinta o cheltuiala de marketing ce nu trebuie recunoscuta in cadrul provizionului, ci in contul de profit si pierdere.
  • investitiile in noile sisteme tehnologice. Acestea nu se recunosc in costul provizionului, intrucat vor genera beneficii economice viitoare prin utilizarea viitoare, prin generarea de noi produse.
  • castigurile din instrainarea preconizata a activelor. Acestea nu sunt luate in considerare la evaluarea provizionului, intrucat vor constitui venituri din cedarea folosintei bunurilor si vor fi recunoscute direct in contul de profit si pierdere, chiar daca vanzarea este o componenta a restructurarii.

Prin urmare, provizionul va fi constituit la nivelul cheltuielilor estimate ce reprezinta indemnizatia pentru concediere, in suma de 100.000 lei.

Dupa estimarea provizionului de restructurare, entitatea va inregistra in contabilitate si va cuprinde in bilantul anului N+1 valoarea acestuia, astfel:

6812
„Cheltuieli de exploatare privind provizioanele”
=
1514
Provizioane pentru restructurare”

100.000

Anul urmator, intrucat se efectueaza cheltuielile cu restructurarea, se anuleaza provizionul constituit la 31.12.N+2.

Inregistrari efectuate in anul N+2

In decursul anului s-au efectuat cheltuielile necesare derularii planului de restructurare, iar in contabilitate au fost inregistrate dupa cum urmeaza.

1. Contabilizarea indemnizatiilor aferente concedierii salariatilor:

641
„Cheltuieli cu salariile personalului”
=
421
„Personal – salarii datorate”

100.000

2. Plata indemnizatiilor aferente concedierii:

421
„Personal – salarii datorate”
=
5121
„Conturi la banci in lei”

100.000

3. Contabilizarea achizitiei de echipamente tehnologice:

%
2131
„Echipamente tehnologice”
4426
„T.V.A. deductibila”
=
404
„Furnizori de imobilizari”

41.650

35.000

6.650

4. Inregistrarea cheltuielilor pentru recalificarea personalului:

%
628
„Alte cheltuieli cu serviciile executate de terti”
4426
„T.V.A. deductibila”
=
401
„Furnizori”

17.850

15.000

2.850

5. Inregistrarea veniturilor din vanzarea instalatiilor utilizate:

411
„Clienti”
=
%
7583
„Venituri din vanzarea activelor si alte operatii de capital”
4427
„T.V.A. colectata”

59.500

50.000

9.500

6. Inregistrarea cheltuielilor de marketing:

%
623
„Cheltuieli de protocol, reclama si publicitate”
4426
„T.V.A. deductibila”
=
401
„Furnizori”

23.800

20.000

3.800

Ca urmare a efectuarii cheltuielilor pentru care s-a constituit provizion, in acest an se procedeaza la anularea provizionului constituit in perioada anterioara, in valoare de 100.000 lei, astfel:

1514
Provizioane pentru restructurare”
=
7812
„Venituri din provizioane”

100.000

NOUTATI Contabile 2024

Stiati ca lipsa politicilor si procedurilor contabile este amendadata cu pana la 4.000 lei?


Comandati chiar acum pachetul complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile!

In plus, beneficiati de TRANSPORT GRATUIT pentru cumparaturi a caror valoare depaseste 247 lei (TVA inclusa)!

Pachet Complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile cuprinde:

  Stick Manual de politici contabile (100% editabil)
  Stick Proceduri contabile pentru societati comerciale (100% editabil)

Grabiti-va sa comandati ACUM pachetul dvs. cu politici si proceduri contabile!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
contabilitateprovizioane


Data aparitiei: 28 August 2008

Votati articolul "Contabilitatea provizioanelor pentru restructurare":
Rating:

Nota: 3 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X