In ce masura este posibil ca o societate care beneficiaza de o esalonare la plata in curs de aprobare sa solicite cesiune creanta pentru TVA de rambursat din decont de TVA?
Societatea doreste sa esaloneze datoriile vechi si cu TVA-ul de rambursat care va fi in fiecare decont de acum incolo intrucat face livrari intracomunitare, sa faca cesiune de creanta pentru a achita datoriile furnizorilor de materii prime.
In opinia noastra, esalonarea la plata a unor obligatii bugetare functioneaza independent de cesiunea unor creante bugetare. Creantele asupra bugetului pot fi cesionate si sunt opozabile autoritatii fiscale cand acestea sunt notificate corespunzator, conform art. 30 din Codul de procedura fiscala.
Procedura efectiva de cesiune a TVA este adoptata prin OpANAF 1308/2009 ce detaliaza modul de cesiune al TVA in mai multe situatii, astfel:
- cand cedentul si cesionarul sunt arondati la aceeasi unitate fiscala;
- cand cedentul si cesionarul sunt administrati de unitati fiscale diferite.
In practica, situatia realizarii cesiunii TVA nu este nici pe departe usor de implementat deoarece autoritatile fiscale fie nu aplica corespunzator cesiunea, fie interpreteaza faptul ca cedarea unei creante asupra bugetului se poate realiza dupa inspectia fiscala, cand s-a constatat valoarea reala a sumei de rambursat.
In opinia noastra, nu este necesara din punct de vedere legal aceasta inspectie insa este posibil de pus in practica de catre autoritatile fiscale, avand in vedere competenta generala a acestora in administrarea impozitelor.
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Raspuns oferit de Mihaela Benta, consultant Fiscal, inregistrat in registrul Camerei Consultantilor Fiscali, pentru www.portalcontabilitate.ro