email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Compensarile intre persoane juridice pot ajunge in instanta. Cum sa salvam firma de un infern de ani de zile

compensaricesiune creantaimprumuturinerezidenticreante reciproce

Incheierea unui contract de cesiune de creanta intre societati pare o procedura simpla, dar sunt multe situatiile in care apar probleme din cauza uneia dintre parti. Multe dintre aceste cazuri ajung in instanta, procesele dureaza ani de zile, iar societatile implicate au doar de pierdut.

Cu toate acestea, puteti schimba soarta firmei dumneavoastra daca alegeti sa va informati constant si sa apelati la sfaturi si raspunsuri de specialitate oferite de consultanti (Portalul de contabilitate reprezinta un astfel de sprijin constant).

Pe tema contractului de cesiune intocmit corect, avem ca exemplu urmatoarea situatie: "In octombrie 2016 o societate X din Romania incheie cu societatea Y din USA un contract pentru realizarea unui soft in valoare de 25.000 euro. Softul se realizeaza, configureaza si instaleaza. Societatea Y din USA are acordat societatii Z din Romania un imprumut in valoare de 98.000 USD. La facturarea softului de X din Romania catre Y din USA se hotaraste compensarea datoriilor si creantelor reciproce intre cele 3 societati. Este suficient un contract de cesiune de creanta intre societatile implicate sau sunt necesare alte documente respectiv participarea la sedinta de compensare?".

 

Din punct de vedere juridic, cesiunea de creanta este conventia prin care creditorul cedent transmite cesionarului o creanta impotriva unui tert potrivit prevederilor art. 1.566 alin (1) din Codul civil.
 
Cesiunea de creanta poate fi cu titlu oneros sau cu titlu gratuit.

Daca cesiunea este cu titlu oneros, dispozitiile prezentului capitol se completeaza in mod corespunzator cu cele din materia contractului de vanzare-cumparare sau, dupa caz, cu cele care reglementeaza orice alta operatiune juridica in cadrul careia partile au convenit sa se execute prestatia constand in transmiterea unei creante.
 
La art. 1.571 alin  (1) se arata ca creanta privitoare la o suma de bani poate fi cedata in parte.
Creanta este cedata prin simpla conventie a cedentului si a cesionarului, fara notificarea debitorului.


 - Operatiunea de compensare este redata la art.1616-1623 din Codul civil.
 
Datoriile reciproce se sting prin compensatie pana la concurenta celei mai mici dintre ele potrivit prevederilor art. 1.616 din Codul civil.

Compensatia opereaza de plin drept de indata ce exista doua datorii certe, lichide si exigibile, oricare ar fi izvorul lor, si care au ca obiect o suma de bani sau o anumita cantitate de bunuri fungibile de aceeasi natura.
 
Pentru a fi o compensare in trei, ar trebui ca si societatea Z sa detina o creanta la  societatea  X .
Nici  cesiune de creanta nu poate fi,  intrucat  Y LLC din USA nu vinde (cedeaza)  creanta  detinuta la Z societatii  X, fata de care are o datorie.
 
Din punct de vedere fiscal, la pct. 52 din Normele metodologice data in aplicarea art. 292 din Codul fiscal, operatiunile cu creante se clasifica, in functie de contractul incheiat intre parti, in:

a) operatiuni prin care persoana care detine creantele angajeaza o persoana in vederea recuperarii acestora, care nu presupun cesiunea creantelor;
b) operatiuni care presupun cesiunea creantelor.
Cesiunea de creanta este clasificata in trei tipuri de operatiuni:
- cesionarul cumpara creantele, fara sa aiba ca scop recuperarea creantei;
- cesionarul cumpara creantele, asumandu-si sau nu riscul neincasarii acestora, percepand un comision de recuperare a creantelor de la cedent;
- cesionarul cumpara creantele, asumandu-si riscul neincasarii acestora, la un pret inferior valorii nominale a creantelor, fara sa perceapa un comision de recuperare a creantelor de la cedent;
 
In situatia mentionata , apreciez ca Y LLC din USA ar trebui sa notifice societatea Z , sa plateasca societatii X suma de 25.000 euro  reprezentand contravaloarea facturii soft.
Astfel, societatea X va incasa suma respectiva de la societatea Z,  iar datoria societatii Z catre Y va scadea cu 25.000 euro. In situatia in care si intre societatea X si Z exista tranzactii, atunci se poate realiza compensarea despre care mentionati in intrebare in baza unui Proces verbal de compensare incheiat intre cele 3 societati.
 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Elena Garofil - Consultant fiscal

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
compensaricesiune creantaimprumuturinerezidenticreante reciproce


Data aparitiei: 09 Martie 2017

Votati articolul "Compensarile intre persoane juridice pot ajunge in instanta. Cum sa salvam firma de un infern de ani de zile":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X