Datorita limitarilor actuale impuse creditarii clasice, in principal ca urmare a devalorizarii garantiilor imobiliare, operatiunea de factoring poate fi o alternativa pentru acele firme care au sume semnificative de incasat din furnizarea de bunuri si servicii, si care doresc sa aiba finantari rapide a activitatii.
In general, bancile sunt promotoarele activitatii de factoring - banca detine mare parte din capitalul social al societatii de factoring si tot ea ii furnizeaza capital de exploatare. Insa, societatile de factoring functioneaza, in conformitate cu legislatia bancara din majoritatea tarilor, ca institutii independente.
Factoringul este contractul incheiat intre factor (care poate fi o societate bancara sau o institutie financiara specializata) i aderent (care poate fi un vanzator de bunuri sau un furnizor de servicii), prin care:
- factorul furnizeaza finantarea, urmarirea creantelor i asigurarea contra riscurilor de credit, iar aderentul cedeaza factorului, cu titlu de vânzare, creantele nascute din vânzarea de bunuri sau prestari servicii catre terti.
Prin aceasta operatiune, furnizorul primeste plata imediat ce marfurile au fost livrate, iar societatea de factoring isi asuma intreaga responsabilitate a incasarii creantelor si suporta toate pierderile eventuale cauzate de rau platnici. Societatile de factoring percep dobanzi pe perioada cuprinsa intre plata si incasare, plus un comision de incasare, calculat procentual la valoarea facturilor.
Cele mai importante forme ale factoringului sunt:
- factoringul cu regres - in acest caz riscul insolvabilitatii sau al refuzului de plata a creantelor de catre debitor este suportat de catre aderent, factorul rezervandu-si dreptul de regres împotriva aderentului in cazul în care debitorul nu achita, la scadenta, creantele transferate;
- factoringul fara regres - factorul isi asuma inclusiv riscul insolvabilitatii debitorului, neavand drept de regres împotriva aderentului;
- factoringul la scadenta - factorul va plati aderentului creantele cesionate numai la scadenta acestora.
Principalele avantaje oferite de factoring sunt urmatoarele:
- plata rapida a creantelor - firma care alege operatiunea de factoring ca alternativa de finantare cesioneaza societatii de factoring creantele sale provenind din facturi pentru produse si servicii furnizate tertilor, in schimbul platii prompte de catre societatea de factoring a valorii acestor
Impozitarea veniturilor din chirii 2024
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
- protectia impotriva riscurilor - in general, operatiunea de factoring este inteleasa ca o cesiune de creante, in care riscul aferent achitarii creantelor de catre debitori este transferat in intregime factorului, iar factorul nu are nici un drept de regres impotriva aderentului in cazul neefectuarii platilor de catre debitori. Prin urmare, in mod normal, partea de protectie impotriva riscurilor a operatiunii este esentiala in operatiunile de factoring fara drept de regres.
Totusi, unii dintre factori furnizeaza si finantare cu drept de regres, ceea ce inseamna ca riscul de neefectuare a platii creantelor ii revine clientului.
- nu este necesara acordarea de garantii - dat fiind faptul ca operatiunea de factoring este in esenta o cesiune de creanta, in general nu sunt necesare alte garantii din partea clientilor pentru ca acestia sa aiba acces la acest tip de finantare.