Stabilim, in cele ce urmeaza, ce obligatii declarative are o microintreprindere care incepand cu 01.05.2023 nu mai are salariati.
Astfel, art. 52 din Codul fiscal prevede regulile de iesire din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor in cursul anului, astfel:
(1) Daca in cursul unui an fiscal o microintreprindere realizeaza venituri mai mari de 500.000 euro sau ponderea veniturilor realizate din consultanta si/sau management, cu exceptia veniturilor din consultanta fiscala, corespunzatoare codului CAEN: 6920 - Activitati de contabilitate si audit financiar; consultanta in domeniul fiscal, in veniturile totale este de peste 20% inclusiv, aceasta datoreaza impozit pe profit incepand cu trimestrul in care s-a depasit oricare dintre aceste limite, fara posibilitatea de a mai opta pentru perioada urmatoare sa aplice prevederile prezentului titlu.
(2) In cazul in care, in cursul unui an fiscal, o microintreprindere nu mai indeplineste conditia prevazuta la art. 47 alin. (1) lit. g), aceasta datoreaza impozit pe profit incepand cu trimestrul in care nu mai este indeplinita aceasta conditie.
(3) Prin exceptie de la prevederile alin. (2), pentru o microintreprindere cu un singur salariat, al carui raport de munca inceteaza, conditia prevazuta la art. 47 alin. (1) lit. g) se considera indeplinita daca, in termen de 30 de zile de la incetarea raportului de munca, este angajat un nou salariat cu contract individual de munca pe durata nedeterminata sau pe durata determinata pe o perioada de cel putin 12 luni.
(4) Microintreprinderile care in cursul unui trimestru incep sa desfasoare activitati dintre cele prevazute de art. 47 alin. (3) lit. f) - i) datoreaza impozit pe profit incepand cu trimestrul respectiv.
(5) Limitele fiscale prevazute la alin. (1) se verifica pe baza veniturilor inregistrate cumulat de la inceputul anului fiscal. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel valabil la inchiderea exercitiului financiar precedent.
(6) Calculul si plata impozitului pe profit de catre microintreprinderile care se incadreaza in prevederile alin. (1), (2), (4) si (7) se efectueaza luand in considerare veniturile si cheltuielile realizate incepand cu trimestrul respectiv.
Asadar microintreprinderea fara salariati in cursul anului, datoreaza impozit pe profit incepand cu inceputul trimestrului respectiv, cand conditia cu privire la angajat nu este indeplinita.
In cazul d-voastra, societatea plateste impozit pe profit incepand cu 01.04.2023, trimestrul in care nu mai este indeplinita conditia referitoare la salariat.
Se depune D.700 pentru reglarea vectorului fiscal, conform art.88, in termen de 15 zile de la data producerii evenimentului prin care se fac urmatoarele modificari:
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
- faptul ca nu aveti salariati si astfel nu mai depuneti D112 lunar/trimestrial;
- faptul ca aplicati impozit pe profit incepand cu data de 01.04.2023.
Parerea mea este ca ar trebui sa atasati la declaratie un raport scos din revisal.
Raspuns oferit in luna mai 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Foto: pixabay.com