ANAF informeaza ca optiunea de pastrare a regimului de impunere pe venitul microintreprinderilor, cand datele din vectorul fiscal nu se modifica, nu se comunica organului fiscal.
Asadar, in conformitate cu prevederile art.88 alin.(1) din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, persoanele juridice care in anul 2022 au fost platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor si in anul 2023 indeplinesc conditiile de a aplica acelasi regim, nu au obligatia de a comunica organelor fiscale competente aplicarea sistemului de impunere pe veniturile microintreprinderilor prin depunerea unui formular 700, intrucat, in aceasta situatie, nu se modifica datele din declaratia de inregistrare fiscala.
Astfel, pentru a fi considerata microintreprindere, persoana juridica trebuie sa indeplineasca la data de 31.12.2022 conditiile cumulative prevazute la art. 47 alin.(1) lit.(c)-h) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare:
- a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 1.000.000 euro. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel valabil la inchiderea exercitiului financiar in care s-au inregistrat veniturile;
- capitalul social al acesteia este detinut de persoane, altele decat statul si unitatile administrativ-teritoriale;
- nu se afla in dizolvare, urmata de lichidare, inregistrata in registrul comertului sau la instantele judecatoresti, potrivit legii.
- a realizat venituri, altele decat cele din consultanta si/sau management, cu exceptia veniturilor din consultanta fiscala, corespunzatoare codului CAEN: 6920 - «Activitati de contabilitate si audit financiar; consultanta in domeniul fiscal», in proportie de peste 80% din veniturile totale;
Examen Consultant Fiscal 2024
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
- are cel putin un salariat, cu exceptia situatiei prevazute la art. 48 alin. (3);
- are asociati/actionari care detin peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cel mult trei persoane juridice romane care se incadreaza sa aplice sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor, incluzand si persoana care verifica indeplinirea conditiilor prevazute de prezentul articol.